Δεύτερη φάση άρσης των μέτρων: Τι ανοίγει στις 11 Μαΐου

09:46 8/5/2020 - Πηγή: iPop

Κι ενώ κλείνει σιγά σιγά η πρώτη εβδομάδα χαλάρωσης των μέτρων, απ’ τη Δευτέρα ξεκινάει η δεύτερη φάση άρσης των μέτρων. Τι ανοίγει στις 11 Μαΐου;

Λειτουργία των σχολείων και των φροντιστηρίων

Την Δευτέρα επιστρέφουν στο σχολείο οι μαθητές της Γ’ Λυκείου για να ακολουθήσουν την Δευτέρα 18 Μαΐου εκείνοι της Α’ και Β’ Λυκείου.

Τα σχολεία έχουν απολυμανθεί,

έχουν διανεμηθεί από τους Δήμους αντισηπτικά διαλύματα, ενώ θα υπάρχει απόσταση ασφαλείας μεταξύ των μαθητών εντός των τάξεων. Επιπλέον, θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες διαλείμματα και δεν θα λειτουργούν τα κυλικεία.

Οι μαθητές μπορούν (προαιρετικά) να μην φορούν μάσκα στη τάξη ή στα σχολικά πούλμαν. Επίσης μπορούν να παραμείνουν σπίτι εάν συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας για τους ίδιους ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας τους.

Στις 11 Μαΐου ανοίγουν επίσης και τα φροντιστήρια, αλλά μόνο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου. Στα φροντιστήρια θα ισχύουν τα ίδια μέτρα προστασίας.

Μεταδίδεται ο κορονοϊός απ’ την άμμο και τη θάλασσα; Όσα λένε οι ειδικοί. 

Τι άλλο περιλαμβάνει η δεύτερη φάση άρσης των μέτρων;

Ξεκινούν τη λειτουργία τους οι λοιπές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου (πλην εμπορικών κέντρων) που δεν είχαν ανοίξει την Δευτέρα 4 Μαΐου.

Σε όλα τα καταστήματα θα ισχύσουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας με βάση τα τετραγωνικά.

Έως 20 τμ θα μπορούν να εισέρχονται τέσσερα άτομα.Από 20 έως 100 τμ – τέσσερα άτομα και ένα άτομο για κάθε 10 τμ.Άνω των 100 τμ – 12 άτομα και ένα άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 100 τμΆνω των 300 τμ που εκτείνεται σε παραπάνω από ένα επίπεδο ισχύει το κριτήριο επιπέδων, δηλαδή ένα άτομο ανά 10 τ.μ. ανά όροφο.

Συνεχίζει να ισχύει το διευρυμένο ωράριο με ώρα ανοίγματος στις 10 το πρωί.

Η μάσκα είναι προαιρετική για τους πελάτες και υποχρεωτική για τους υπαλλήλους.

Την Δευτέρα ανοίγουν επίσης τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, ενώ θα μπορούν να διατίθενται στις λαϊκές αγορές βιομηχανικά είδη.

Την ίδια μέρα ξεκινούν επίσης τα μαθήματα με εκπαιδευτές των σχολών οδήγησης. Η μάσκα προστασίας αλλά και τα γάντια είναι υποχρεωτικά τόσο για τους εκπαιδευτές όσο και για τους εκπαιδευόμενους.

Θυμίζουμε ότι απ’ τη Δευτέρα 4 Μαΐου λειτουργούν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής (κατόπιν ραντεβού), ΚΤΕΟ, βιβλιοπωλεία, καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού, καταστήματα υπολογιστών, αλλά και τηλεπικοινωνιών.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διαβάστε ακόμα:

Πότε ανοίγουν τα θερινά σινεμά; Τι θα γίνει με συναυλίες & θέατρα

Photo: Κωνσταντίνα Μητατάκη

Το άρθρο Δεύτερη φάση άρσης των μέτρων: Τι ανοίγει στις 11 Μαΐου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα