Μπορώ να τα βροντήξω και να φύγω από τη δουλειά μου όποτε θέλω; Πόσες ημέρες notice είναι οκ;

08:30 22/6/2022 - Πηγή: iPop

Πόσες μέρες notice για την παραίτηση πρέπει να δώσω στον τωρινό μου εργοδότη μου, όταν έχω αποφασίσει ότι θα αλλάξω εργασιακό πλάνο; Ο νομοθέτης έχει προνοήσει να συμπεριλάβει την περίπτωση που ο εργαζόμενος θέλει να κάνει καταγγελία της σύμβασης και να αλλάξει δουλειά, σύμφωνα με τα έτη προϋπηρεσίας, όπου αυξάνονται αναλογικά και οι μέρες για το notice. Ακόμα και αν συμβεί κάτι στη δουλειά σου και θες να ανοίξεις την πόρτα και να φύγεις, θα πρέπει να υπολογίσεις ότι η θέση σου μένει ορφανή και ο εργοδότης χρειάζεται να βρει αντικαταστάτη

για τη θέση σου.

Notice για την παραίτηση:

Ανάλογα με την θέση που έχεις και τα χρόνια προϋπηρεσίας θα πρέπει να ενημερώσεις τον τωρινό σου εργοδότη ότι σκοπεύεις να αλλάξεις δουλειά. Αν δεν έχεις ανοιχτά project που τρέχουν, 3 εβδομάδες με 1 μήνας είναι ένας σχετικά καλός χρόνος για να προειδοποιήσεις ότι θες να φύγεις.

Από τη στιγμή που γίνεται γνωστό ότι θα φύγεις, ο εργοδότης σου θα πρέπει να ξεκινήσει διαδικασίες αγγελιών και συνεντεύξεων προκειμένου να καλυφθεί η θέση σου. Αυτή η διαδικασία ίσως πάρει και έναν ολόκληρο μήνα, να γίνει ξεκαθάρισμα των βιογραφικών, συνεντεύξεις και τέλος αφού γίνει επιλογή θα πρέπει κάποιος να κάνει την εκπαίδευση του νέου υπαλλήλου.Ποιος θα κάνει την εκπαίδευση; Προφανώς αυτό δεν είναι κάτι που αφορά εσένα στην παρούσα φάση, αλλά σε κάποιον πρέπει να πεις τι ακριβώς κάνεις και με ποιον τρόπο και κάθε πότε, ώστε να συνεχίσει το έργο σου ο επόμενος.

Σε αυτήν τη φάση μπορεί ο εργοδότης να σου πει ότι δεν μπορεί να βρει κάποιον αντικαταστάτη και να σε κρατά εκεί μέχρι να βρει τον κατάλληλο άνθρωπο να κάνει τη δουλειά σου. Αυτό δεν σε ενδιαφέρει καθόλου, από τη στιγμή που έχεις δώσει ημερομηνία που θα φύγεις. Δηλαδή αν έχεις πει ότι εγώ θα δουλέψω μέχρι την 1η μέρα του νέου μήνα, κανείς δεν μπορεί να σε υποχρεώσει να μείνεις στη δουλειά αυτή μετά το πέρας αυτής της ημερομηνίας.

Unsplash/ Magnet.meΣυμφωνητικό

Τι ορίζει το ιδιωτικό συμφωνητικό που έχετε υπογράψει όταν έγινε η πρόσληψή σου; Αν για παράδειγμα έχεις υπογράψει ότι πρέπει να ενημερώσεις ένα μήνα πριν θα πρέπει να φανείς συνεπής σε αυτόν τον όρο.

Η νέα σου δουλειά

Φαντάζομαι ότι έχεις περάσει τη φάση των συνεντεύξεων και σου έχει τεθεί η ερώτηση: «Σε πόσες μέρες μπορείς να ξεκινήσεις»; Αν πεις ότι μπορείς σε μια εβδομάδα, ή λιγότερο είναι εξαιρετικά κακό για την εικόνα σου. Ο νέος εργοδότης ακόμα και αν πληροίς όλα τα κριτήρια για τη θέση θα το σκεφτεί να προσλάβει έναν άνθρωπο ο οποίος δείχνει ότι δεν είναι πιστός στην ομάδα και στην προηγούμενη εργασία, κάτι που πιθανά θα κάνει σε όλες τις δουλειές του.

Οι 5 πιο συνηθισμένοι λόγοι που μπορεί να στραβώσει η συνέντευξη και να διαλέξουν άλλον

Χρειάζεται να θυμάσαι ότι οι καλοί λογαριασμοί εξαρχής δείχνουν επαγγελματισμό. Ξεκάθαρα πράγματα και όμορφα και για τον προηγούμενο αλλά και για τον επόμενο εργοδότη. Ακόμα και αν ο νέος εργοδότης βιάζεται πάρα πολύ για να καλύψει τη θέση σου και ανυπομονεί να σε έχει στο δυναμικό της εταιρείας του και πάλι να θυμάσαι ότι θα χαρεί αν ακούσει ότι είσαι ένας σωστός επαγγελματίας που σέβεται και τον προηγούμενο εργοδότη και τη δουλειά που πέρασε ένα μέρος της ζωής και της καθημερινότητάς του.

Αντιπρόταση

Με το που θα κάνεις την συζήτηση στη δουλειά σου ότι θες να φύγεις, καλό είναι να γνωρίζεις ότι υπάρχει η περίπτωση να πάρεις αντιπρόταση είτε οικονομική από την τωρινή σου εταιρεία για να μην σε χάσει. Ή να σου προσφέρουν ό,τι ζητάς για να μην αλλάξεις εργασία. Υπάρχουν κάποιοι εργαζόμενοι που καταφέρνουν να γίνουν περιζήτητοι και η αξία που προσφέρουν, είναι ανεκτίμητη οπότε κανείς δεν θέλει να τους χάσει από το δυναμικό τους.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα μου πεις εύλογα γιατί έπρεπε να πω ότι φεύγω για να πάρω αυτό που αξίζω; Εύλογο ερώτημα και δίκαιο από πλευράς σου. Αυτό που θα πω είναι ότι με τις μεταγραφές, τις σωστές και τις μελετημένες και όχι εκείνες με σπασμωδικές κινήσεις βοηθάς τον εαυτό σου να κάνει το level up. Μόνο έτσι αλλάζεις επίπεδο είτε σε οικονομικές απολαβές αλλά και γενικά.

Βρες τη δύναμη να κάνεις το level up, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για σένα

Ο επαγγελματισμός και η εικόνας σου εξαρτώνται άμεσα από τον τρόπο που θα χειριστείς την προειδοποίηση παραίτησης και για την νέα σου εταιρεία αλλά και για την παλιά. Άλλωστε η αγορά είναι πολύ μικρή και καλό είναι να έχεις καθαρό το όνομά σου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Μπορώ να τα βροντήξω και να φύγω από τη δουλειά μου όποτε θέλω; Πόσες ημέρες notice είναι οκ; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα