Αποκωδικοποίησε τη ζήλια που νιώθεις

13:30 25/7/2020 - Πηγή: iPop

Η ζήλια που νιώθεις τις περισσότερες φορές είναι ένα μιξ συναισθημάτων που καλό θα είναι να μάθεις να αναγνωρίζεις για να μπορείς και να την αντιμετωπίσεις. Μπορεί να απαρτίζεται από φόβο, ανασφάλεια, θυμό, υποψία ή και ταπείνωση.

Από τι χαρακτηρίζεται η ζήλια που νιώθεις;

Η ζήλια δεν είναι ένα συναίσθημα που χτυπάει συγκεκριμένη ηλικία. Μπορεί να σε πετύχει στην εφηβία, στην ενήλικη ή και στην ηλικιωμένη ζωή ακόμα. Δεν έχει να κάνει με το σεξουαλικό προσανατολισμό που έχεις αλλά με το πως αισθάνεσαι. Συνηθίζεται να εμφανίζεται όταν υπάρχει η αίσθηση ότι μία σχέση που έχεις στη ζωή σου

απειλείται από ένα τρίτο άτομο, πραγματικό ή φανταστικό!

Αν σε παραξένεψε το φανταστικό άτομο, άσε με να σου εξηγήσω. Η ζήλια είναι ένα αίσθημα που συνήθως τροφοδοτείται στο κεφάλι σου από υποψίες και εικασίες που συνηθίζεις να κάνεις σε έναν εσωτερικό μονόλογο ή που μπορεί να μοιραστείς με ένα φιλικό σου πρόσωπο. κάθε ιστορία όμως πρέπει να θυμάσαι ότι είναι σαν ένα νόμισμα, έχει πάντα τουλάχιστον δύο πλευρές!

Γιατί ζηλεύεις

Η ζήλια δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να αφορά μόνο μία σχέση στην προσωπική σου ζωή, μπορεί να αφορά μία οικογενειακή, φιλική ή και επαγγελματική σχέση που μπορεί να έχεις. Για αρχή πρέπει να αναλογιστείς, λοιπόν, σε ποια σχέση αφορά το συναίσθημα που βιώνεις.

Αναμφίβολα πρόκειται για μία επώδυνη εμπειρία η οποία όμως από κάπου πηγάζει. Οι εξελεγκτικοί ψυχολόγοι εστιάζουν στη ζήλια όχι τόσο ως συναίσθημα, όσο ένα άτομο που πρέπει να προσέχεις. Αντιμετωπίζουν τη ζήλια σαν ένα μήνυμα για μία σχέση που νιώθεις πως απειλείται από κάποιο τρίτο άτομο. Ωστόσο, πρέπει να σου αναφέρω ότι την θεωρούν απαραίτητη για τους κοινωνικούς δεσμούς εφόσον τροφοδοτεί μία συνεχή προσοχή προς τη σχέση που θες να διαφυλάξεις.

Πώς να αντιμετωπίσεις τη ζήλια που νιώθεις

Καλό είναι να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι η ζήλια που νιώθεις μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα στη σχέση που έχεις και αυτά συνήθως προκύπτουν από τη βλαβερή συμπεριφορά που τροφοδοτεί. Πρέπει, λοιπόν, να είσαι σε θέση πρώτα να την αναγνωρίσεις και έπειτα να την αποκωδικοποιήσεις. Σκέψου αν η απειλή που νιώθεις είναι πραγματική ή φανταστική. Έπειτα ανέλυσε την και βρες από που προέκυψε. Και, τέλος, αν δε μπορείς να την αντιμετωπίσεις μόνη σου, κοινοποίησε τη στο άτομο με το οποίο σχετίζεται.

Προσοχή! Μην δράσεις εν βρασμό ψυχής! Αυτό δε θα βοηθήσει ούτε εσένα ούτε το άλλο πρόσωπο. Κάνε μία πολιτισμένη συζήτηση και ανέλυσε τους λόγους που σε έκαναν να νιώσεις όχι μόνο τη ζήλια, αλλά και όλα τα συναισθήματα από τα οποία αυτή προήλθε. Θα δεις ότι τελικά υπάρχει μία ακόμα ιστορία παράλληλη με τη δική σου την οποία δεν είχες σκέφτει και σε κάποιες περιπτώσεις δε θα μπορούσες και να γνωρίζεις!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε ακόμα:

Η υπερβολική ζήλια είναι σημάδι ναρκισσισμού, λέει μια νέα έρευνα

Photo: Freepik

Το άρθρο Αποκωδικοποίησε τη ζήλια που νιώθεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα