Απόφαση ΣτΕ: Να φορολογηθούν τα εισοδήματα του Μιχάλη Χατζηγιάννη

15:44 8/4/2016 - Πηγή: iPop

Δόθηκε το πράσινο φως για τη φορολόγηση εισοδημάτων και εμβασμάτων εξωτερικού του Μιχάλη Χατζηγιάννη πριν την 30.9.2010. Η εν λόγω απόφαση πάρθηκε από την 7μελή σύνθεσης του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας και αφορμή ήταν η δικαστική διένεξη του τραγουδιστή.

Να τονισθεί πως υπ’ αριθμ. 884/2016 απόφαση έχει κριθεί συνταγματική και παράλληλα σύμφωνη με αρχή της ασφάλειας δικαίου η φορολόγηση εισοδημάτων και εμβασμάτων

εξωτερικού πριν την 30.9.2010 ημέρα εφαρμογής του νόμου 3888/2010 και τα εισοδήματα αυτά, αλλά και τα εμβάσματα του εξωτερικού, φορολογούνται ως εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα.

Να θυμίσουμε πως ο Μ. Χατζηγιάννης είχε προσφύγει στο ΣτΕ για τα εμβάσματα τα οποία είχε στείλει στην Κύπρο την διετία 2010-2011. Για τα εν λόγω εμβάσματα του είχε επιβληθεί κύριος και πρόσθετος φόρος λόγω ανακριβών δηλώσεων.

Τι αναφέρουν οι Σύμβουλοι της Επικράτειας;

Η καταστολή της φοροδιαφυγής (και, ιδίως, της μεγάλης από απόψεως ποσού), μέσω της διαπίστωσης των οικείων παραβάσεων και της επιβολής από τη διοίκηση των αντίστοιχων διαφυγόντων φόρων, καθώς και των προβλεπόμενων στο νόμο διοικητικών κυρώσεων, συνιστά, κατά το Σύνταγμα (άρθρο 4 παρ. 5 και άρθρο 106 παρ. 1 και 2 ), επιτακτικό σκοπό δημοσίου συμφέροντος

Και παράλληλα προσθέτουν:

«Η τέλεση φορολογικής παράβασης, όπως η επίδικη που συνίσταται στην παράλειψη δήλωσης φορολογητέου εισοδήματος, και, περαιτέρω, η ύπαρξη αντίστοιχης φορολογητέας ύλης μπορεί να προκύπτει, κατά την αιτιολογημένη κρίση της αρμόδιας φορολογικής αρχής, όχι μόνο με βάση άμεσες αποδείξεις, αλλά και από έμμεσες αποδείξεις (άλλως, «τεκμήρια»), ήτοι από αντικειμενικές και συγκλίνουσες ενδείξεις οι οποίες, συνολικά θεωρούμενες και ελλείψει άλλης εύλογης και αρκούντως τεκμηριωμένης, ενόψει των συνθηκών, εξήγησης, που ευλόγως αναμένεται από τον φορολογούμενο, είναι ικανές να προσδώσουν στέρεη πραγματική βάση στο συμπέρασμα περί διάπραξης της αποδιδόμενης παράβασης. Τούτο δεν συνιστά αντιστροφή του βάρους απόδειξης, αλλά κανόνα που αφορά στη φύση και στον τρόπο εκτίμησης των αποδεικτικών στοιχείων».

Βέβαια, η απόφαση του ΣτΕ για τον τραγουδιστή δεν είναι τελεσίδικη. Οι σύμβουλοι Επικρατείας παρέπεμψαν εκ νέου την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών για να εξετασθεί ξανά.

The post Απόφαση ΣτΕ: Να φορολογηθούν τα εισοδήματα του Μιχάλη Χατζηγιάννη appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα