Απόφαση για κατάπαυση του πυρός στην Συρία- Οι πρώτες αντιδράσεις

09:29 23/2/2016 - Πηγή: iPop

Την κοινή τους απόφαση για κατάπαυση του πυρός στην Συρία έκαναν γνωστή το βράδυ της Τετάρτης ΗΠΑ και Ρωσία, θέτοντας μάλιστα ως ημερομηνία έναρξης της ισχύος την 27η Φεβρουαρίου. Τουρκία και Γερμανία έχουν χαιρετίσει την απόφαση, ενώ η συριακή αντιπολίτευση θέτει όρους για να δεχτεί την εκεχειρία.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάιερ, χαιρέτισε την συμφωνία για εκεχειρία λέγοντας: «Δεν έχουμε ακόμη πλησιάσει αρκετά τον στόχο

μας. Αλλά η συμφωνία για τη μείωση της βίας και την παύση των εχθροπραξιών, όπως αυτή συζητήθηκε στο Μόναχο, μας φέρνει πιο κοντά απ’ όσο έχουμε βρεθεί τα τελευταία χρόνια».

Πηγές του γερμανικού ΥΠΕΞ τόνισαν πως «ο υπουργός είχε νέες τηλεφωνικές συνομιλίες με σημαντικούς παράγοντες και συμμετέχοντες στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένων του Τζον Κέρι και του Ριάντ Χιτζάμπ».

Η στάση της Τουρκίας

Η Τουρκία χαιρετίζει την απόφαση για εκεχειρία στην Συρία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις αεροπορικές επιδρομές που έχουν στοιχίσει την ζωή τόσων αμάχων.

«Θεωρούμε ότι είναι εφικτό να τεθεί σε ισχύ μια εκεχειρία. Ελπίζουμε ότι δεν θα είναι μια εκεχειρία από εκείνες του παρελθόντος και ότι θα μπορέσουμε να την εφαρμόσουμε. Ελπίζουμε ότι η Ρωσία, στη μάχη που διεξάγει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, θα διακόψει τις πτήσεις των αεροσκαφών της και θα σταματήσει να σκοτώνει αθώους ανθρώπους, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ώστε να μπει ένα τέλος στον πόλεμο που διαρκεί ήδη πέντε χρόνια», δήλωσε στο CNN Turk μέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

«Υπό όρους» η κατάπαυση του πυρός

«Υπό όρους» θα δεχτεί η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Οι όροι που διευκρινίζονται στην ανακοίνωση είναι να τερματιστεί η πολιορκία των συριακών πόλεων, να απελευθερωθούν οι κρατούμενοι, να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί αμάχων και να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους.

Τονίζουμε πως σύμφωνα με απόφαση του Άσαντ, στις 13 Απριλίου πρόκειται να διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στη Συρία.

Photo: Michael Alaeddin / Sputnik

The post Απόφαση για κατάπαυση του πυρός στην Συρία- Οι πρώτες αντιδράσεις appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα