Από το ghosting στο oversharing: Πώς να διαχειριστείς τα social media μετά τον χωρισμό; Όλοι οι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις

14:05 12/4/2021 - Πηγή: iPop

Χωρίσατε και μετά; Ένα από τα ερωτήματα που σίγουρα σε βασανίζει είναι τι να κάνεις με τα social media μετά τον χωρισμό, σωστά; Είμαστε εδώ για να σου λύσουμε όλες τις απορίες.

Τα social media κυριαρχούν στις ζωές μας πλέον και αναμφίβολα είναι σα να έχουν πολλές φορές και το πάνω χέρι. Εθίζεσαι πολύ εύκολα σε αυτά χωρίς να το καταλάβεις. Ανεβάζεις φωτογραφίες με το ταίρι σου, κάνετε σχόλια ο ένας στον άλλο και γενικά υπάρχει μια online

κινητικότητα και από τους δυο σας. Όμως, όταν χωρίζετε τι γίνεται; Πρέπει να αποφύγεις για λίγο καιρό τα social media ή να συνεχίζεις να τα χρησιμοποιείς κανονικά; Πρέπει να διακόψεις κάθε διαδικτυακή σχέση με τον πρώην σου ή μήπως δεν είναι απαραίτητο.

Ο χωρισμός στην online εποχή δεν είναι εύκολος, γι’ αυτό πρόσεξε πώς θα χειριστείς τα social media μετά τον χωρισμό.

Πρέπει να αποφύγεις τα social media μετά τον χωρισμό;

Η σύνδεση στον διαδίκτυο και τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι αρκετά ψυχοφθόρα στην αρχή. Παντού φωτογραφίες σας, όμορφα σχόλια, ψευδώνυμα, ομάδες chat που συμμετείχατε και οι δύο κι ένα σωρό ακόμα πράγματα. Εάν το τέλος της σχέσης σας ήταν άσχημο και σκληρό, τότε το να συνεχίζεις να χρησιμοποιείς τα social media και να τον βλέπεις ενεργό όχι απλά δε θα σου κάνει καλό, αλλά είναι και σαν ένα είδος ψυχικού αυτοακρωτηριασμού, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Εάν ο χωρισμός σε πλήγωσε, ακόμα κι αν ήταν και δική σου επιλογή, τότε οι ειδικοί προτείνουν προσωρινές διακοπές από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δηλαδή πολύ απλά να μην είσαι εξαρτημένος από αυτά. «Εάν βλέπεις άλλους ανθρώπους χαρούμενους ή τον πρώην σύντροφό σου να ανανεώνει συνεχώς το προφίλ του, αυτό μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό» λέει ο Peter Saddington. Ωστόσο, αν ο χωρισμός σου κάνει καλό και χαίρεσαι, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξεις κάτι στον τρόπο που χρησιμοποιούσες και πριν τα social.

Επίσης, μην ξεχνάς ότι υπάρχει σε πολλά social media, όπως στο Twitter και το Instagram και η θαυματουργή επιλογή “σίγαση”. Είναι πραγματικά θαυματουργή, γιατί συνεχίζεις να είσαι ακόμα διαδικτυακός φίλος με τον άλλο, αλλά δεν εμφανίζονται οι αναρτήσεις και τα stories του συνεχώς μπροστά σου και η ψυχολόγος Emma Kenny υποστηρίζει ότι είναι πολύ υγιές να το κάνεις αυτό. Ωστόσο, αν στη σχέση ήσουν εσύ το θύμα ξεκάθαρα, τότε η ίδια η ψυχολόγος συμφωνεί στην διαγραφή ή τον αποκλεισμό.

Είναι υγιές να ακολουθείς τον πρώην σου στα social media;

Πρέπει να διακόψεις κάθε διαδικτυακό δεσμό με τον πρώην σου; Ακόμα και με τους φίλους του;

Ακόμα κι αν τον έχεις διαγράψει, δεν είναι απίθανο να συνεχίσει να εμφανίζεται στη ροή σου, μέσα από τα προφίλ των φίλων του. Τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση; Και πάλι δεν χρειάζεται να βιαστείς και να αντιδράσεις υπερβολικά. Το να διαγράψεις όλους του τους φίλους, που στην τελική μπορεί κάποια στιγμή να ήταν και δικοί σου φίλοι ή έστω παρέα και να περνάγατε καλά όλοι μαζί, μπορεί να περάσει ένα εχθρικό μήνυμα και στη συνέχεια να το μετανιώσεις. Αν δεν αντέχεις, λοιπόν, να βλέπεις τις αναρτήσεις των φίλων του, καλύτερα να τους θέσεις και αυτούς σε σίγαση.

Είναι πάντα καλό να πατάς like στις αναρτήσεις του;

Εξαρτάται γιατί το κάνεις. Εάν απλά του πατάς like γιατί σου αρέσουν οι αναρτήσεις σου, αλλά αυτό δεν σου δημιουργεί και κάποια συναισθηματική προσκόλληση, τότε είναι εντάξει. Ωστόσο, για σκέψου… Μήπως του στέλνεις έτσι κάποιο μήνυμα; Εσύ μπορεί να έχεις προχωρήσει τη ζωή σου, αλλά αυτός να εξακολουθεί να σε θέλει. Με το να του κάνεις like δεν κάνεις πιο εύκολη και την κατάσταση.

Πρέπει να κάνεις ξεκάθαρο στα social media ότι είσαι και πάλι single;

Εννοείται πως ΟΧΙ! «Υπάρχει κάτι αρκετά ναρκισσιστικό στο να σκεφτόμαστε ότι ο κόσμος νοιάζεται», λένε οι ειδικοί. Μια σχετική ανάρτηση που να δείχνει ότι έχεις χωρίσει μόνο καλό δε θα σου κάνει. Όποιος θες να το γνωρίζει, απλά πάρτον τηλέφωνο και πες του το. Άσε που είναι και ένα είδος ασέβειας προς τον πρώην σου, αφού ξέρεις ότι θα συζητηθεί δημοσίως.

Τι πρέπει να κάνεις αν έχεις γυμνές φωτογραφίες του πρώην σου;

Ειδικά αν έχεις ταπεινωθεί από τον χωρισμό, το να κρατάς γυμνές φωτογραφίες του ίσως οδηγήσει σε συμπεριφορά που μπορεί αργότερα να μετανιώσεις. Άσε που αν προχωρήσεις σε μια νέα σχέση, δε θα σε βοηθήσει το να εξακολουθείς να τις έχεις. Διάγραψέ τες χωρίς δεύτερη σκέψη.

Εάν βρεις άλλον σε σύντομο χρονικό διάστημα, πόσο να περιμένεις για να ανεβάσεις κάτι στα social media;

Η απάντηση εδώ είναι μία. Κράτα χαμηλό προφίλ. Αν χωρίσατε και μετά από λίγο ανεβάζεις φωτογραφίες ή οτιδήποτε με το νέο σου σύντροφο ή που υποδηλώνουν ότι είσαι αλλού, τότε ίσως να κάνεις από τα χειρότερα λάθη. Οι ψυχολόγοι λένε πως είναι σα να γίνεσαι λίγο κακός και να μην σέβεσαι αρκετά όλο αυτό που συμβαίνει, τον χωρισμό, τον πρώην. Άσε που ποιος θα σε πάρει στα σοβαρά, βλέποντας ότι αλλάζεις σύντροφο σαν τα πουκάμισα; «Εάν πηγαίνεις αρκετά γρήγορα σε μια νέα σχέση, είναι απίθανο να είσαι σταθερός», προειδοποιεί ο Saddington, «επειδή δεν έχεις ξεπεράσει ό,τι συνέβη». Καλό θα ήταν να περιμένεις αρκετούς μήνες και αναλόγως φυσικά με το αν ξέρεις ότι σε έχει ξεπεράσει και εκείνος ή όχι. Αν είστε ακόμα φίλοι στο Instagram, μην του το κάνεις τόσο δύσκολο και μάλιστα σε τόσο σύντομα χρονικό διάστημα.

Τι γίνεται αν βρίσκεστε σε ένα κοινό chat με άλλους φίλους που στέλνουν συνεχώς;

Είναι λίγο βάναυσο, σωστά; Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να βγεις από αυτή την ομάδα, εφόσον τη χρησιμοποιούν οι υπόλοιποι τόσο συχνά κι εφόσον δεν είναι για επαγγελματικούς λόγους. Μπορείς, βέβαια, να πατήσεις και πάλι σίγαση, όμως το καλύτερο που έχεις να κάνεις σύμφωνα με την ψυχολόγο Kenny είναι να στείλεις ένα μήνυμα στην ομαδική συνομιλία που να λέει ότι βγαίνεις από την ομάδα, αλλά όποιος θέλει μπορεί να σου στείλει στο προσωπικό chat. Δεν είναι κακό να θες να απομακρυνθείς από ό,τι σας συνδέει.

Τέλος, αν τα social media σε επηρεάζουν τόσο πολύ που νιώθεις ότι θες να είστε και πάλι μαζί, σκέψου αυτό: «Ο κανόνας είναι ένας: εάν είναι πρώην, είναι πρώην για κάποιο λόγο»!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Από το ghosting στο oversharing: Πώς να διαχειριστείς τα social media μετά τον χωρισμό; Όλοι οι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα