Αν θέλεις να έχεις μυαλό «ξυράφι» μεγαλώνοντας, αυτό πρέπει να κάνεις!

21:54 16/7/2019 - Πηγή: iPop

Πώς να κρατάς το μυαλό σε εγρήγορση μεγαλώνοντας; Μπορεί τα sudoku να βοηθάνε αλλά υπάρχουν σίγουρα κι άλλα πράγματα που μπορείς να κάνεις.

Είναι καλό να κρατάμε το μυαλό σε εγρήγορση και προσπαθούμε διαρκώς για αυτό. Μια νέα έρευνα μας έδειξε έναν πιο εύκολο τρόπο για να διατηρούμε το μυαλό μας «κοφτερό» όσο μεγαλώνουμε και να τα έχουμε τετρακόσια!

Τι μας βοηθά; Οι ξηροί καρποί! Μια έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε σε Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, έδειξε πως

αν καταναλώνουμε περισσότερα από 10 γραμμάτια ξηρών καρπών κάθε μέρα, τότε αυτό οδηγεί σε καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, πιο καθαρή σκέψη, λογική και καλύτερη μνήμη.

Photo: unsplash/Vitchakorn Koonyosying

Στη συγκεκριμένη έρευνα συμπεριέλαβαν 4,822 Κινέζους ενήλικες ηλικίας 55 ετών ή μεγαλύτερης ηλικίας.

Η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις του αιώνα μας από πολλές απόψεις. Οι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια και χρειάζονται, όμως, και πρόσθετη υποστήριξη της υγείας τους. Σύμφωνα με τον Dr. Li επικεφαλής της έρευνας, πρόκειται για την πρώτη φορά που δημιουργείται μια αξιοσημείωτη σύνδεση μεταξύ μιας διατροφής με ξηρούς καρπούς (όπως είπαμε περίπου 10 γραμμάρια κάθε μέρα) και μια βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου σε ενήλικες.

Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν ιδιαίτερα στην καταπολέμηση της άνοιας, ένα κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Με το να τρως περισσότερα από 10 γραμμάρια (ή δύο κουταλάκια) ξηρούς καρπούς μπορεί να βελτιώσεις τη γνωστική σου λειτουργία στο εντυπωσιακό ποσοστό του 60% συγκριτικά με αυτούς που δεν καταναλώνουν ξηρούς καρπούς, αποφεύγοντας αυτό που θα βιώναμε ως μια φυσική μείωση της γνωστικής λειτουργίας.

Ειδικά τα φιστίκια ερευνήθηκαν από την ομάδα, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα για την «εξουδετέρωση» της μείωσης της γνωστικής λειτουργίας, λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων και των αντιοξειδωτικών τους δράσεων.

Η άνοια είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που διαρκώς επιδεινώνεται. Τώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως 47 εκ. άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με τη συγκεκριμένη ασθένεια. Καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο απ’ τα παλαιότερα χρόνια, καθώς έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί και να φτάσει στα 75 εκ. περιπτώσεων άνοιας μέχρι το 2030.

Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, βιώνουν φυσιολογικά αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου, στη σκέψη, στη μνήμη και στην ταχύτητα επεξεργασίας. Και όλα αυτά είναι φυσιολογικά.

Αλλά αν μπορούμε να το επιβραδύνουμε ή να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας; Τότε θα το κάνουμε με κάθε τρόπο!

Το άρθρο Αν θέλεις να έχεις μυαλό «ξυράφι» μεγαλώνοντας, αυτό πρέπει να κάνεις! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα