Αν δυσκολεύεσαι να κάνεις αποταμίευση αυτοί οι τρόποι μπορεί να σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις

16:49 31/10/2020 - Πηγή: iPop

Η αποταμίευση είναι ίσως ένα από τα πιο δύσκολα και ταυτόχρονα πιο χρήσιμα πράγματα που μπορείς να κάνεις στη ζωή σου. Το πιο δύσκολο από όλα ωστόσο είναι να ξεκινήσεις να κάνεις αποταμίευση! Ωστόσο το μόνο που χρειάζεσαι για να το κάνεις και να το πετύχεις είναι μία απλή αλλά ρεαλιστική στρατηγική ώστε να μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα για όλους τους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους σου.

Πως να ξεκινήσεις να κάνεις αποταμίευσηΞεκίνα να καταγράφεις τα έξοδά σου

Το πρώτο βήμα για να ξεκινήσεις να εξοικονομείς χρήματα είναι να υπολογίσεις πόσα ξοδεύεις! Για να γίνει εποικοδομητικά

αυτό ωστόσο θα πρέπει να παρακολουθείς ΟΛΑ τα έξοδα σου, αυτό σημαίνει τον καφέ που θα πιείς, τα πάγια έξοδα του σπιτιού σου και τα έξτρα έξοδα όπως για παράδειγμα κάποιο δώρο που μπορεί να πάρεις. Μόλις συλλέξεις τα δεδομένα σου οργάνωσε τα έξοδα σου σε κατηγορίες και σημείωσε το συνολικό ποσό. Αν θες να είσαι ακόμα πιο ακριβής μπορείς να δεις τις τραπεζικές σου συναλλαγές, κάτι το οποίο θα σε βοηθήσει να θυμηθείς ακόμα και κάτι που μπορεί να έχεις ξεχάσει. Κάτι τελευταίο που μπορεί να σε βοηθήσει είναι να κατεβάσεις κάποιο app στο κινητό σου έτσι ώστε να μπορείς να αποθηκεύεις τις συναλλαγές σου απευθείας.

Christian Dubovan/UnsplashΚάνε τον προϋπολογισμό σου

Μόλις αποκτήσεις μία ιδέα για τα έξοδα του μήνα που έχεις μπορείς να ξεκινήσεις να οργανώνεις έναν προϋπολογισμό για αυτά. Ο προϋπολογισμός σου θα πρέπει να περιγράφει τον τρόπο μέτρησης των εξόδων σου μέχρι και το εισόδημά σου, ώστε να μπορείς να προγραμματίσεις τις δαπάνες σου και να περιορίσεις τις υπερβολικά έξοδα. Φρόντισε να λάβεις υπόψη σου και τα έξοδα που πραγματοποιούνται τακτικά αλλά όχι κάθε μήνα, όπως για παράδειγμα τη συντήρηση του αυτοκινήτου. Ο στόχος σου για να κάνεις το πρώτο σου βήμα προς την αποταμίευση θα πρέπει να είναι να συγκεντρώσεις στην άκρη το 10-15% του εισοδήματός σου.

Βρες τι μπορείς να μειώσεις

Εάν συνειδητοποίησες ότι ξοδεύεις πολλά παραπάνω από όσα υπολόγιζες και δε σου βγαίνει ο προϋπολογισμός για να αποταμιεύσεις ίσως ήρθε η ώρα να μειώσεις τα έξοδα σου. Για αρχή μπορείς να προσδιορίσεις τα μη απαραίτητα (ναι, όλοι έχουμε μη απαραίτητα στα οποία ξοδευόμαστε) όπως για παράδειγμα το φαγητό (βλέπε delivery). Ύστερα μπορείς να αναζητήσεις μειώσεις που θα μπορούσαν να γίνουν στα πάγια έξοδά σου. Κάνε την έρευνα αγοράς σου και δες πως θα μπορούσες να διαμορφώσεις πιο οικονομικά το τηλέφωνό σου για παράδειγμα ή το ρεύμα σου.

Θέσε στόχους

Όπως ήταν αναμενόμενο για να ξεκινήσεις να κάνεις αποταμίευση χρειάζεσαι έναν ή περισσότερους στόχους. Ξεκίνα με το λόγο για το οποίο θες να αποταμιεύσεις, πρόκειται για κάποια άμεση αγορά ή θα ξεκινήσεις σήμερα για να έχεις στην άκρη χρήματα για όταν τα χρειαστείς; Αν ο στόχος σου είναι συγκεκριμένος τότε δε μένει παρά να υπολογίσεις τα χρήματα που θα χρειαστείς και τον χρόνο που θα χρειαστείς, αν πάλι δεν είναι τότε θέσε ένα χ ποσό και ένα χ διάστημα χρόνου που εσύ θα ήθελες.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Αν δυσκολεύεσαι να κάνεις αποταμίευση αυτοί οι τρόποι μπορεί να σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα