Αν αναρωτιόσουν πώς ακούγεται μία μαύρη τρύπα, τώρα μπορείς να μάθεις! Αυτό είναι το νέο ηχητικό ντοκουμέντο της NASA

11:02 23/8/2022 - Πηγή: iPop

Στο διάστημα, κανείς δεν μπορεί να σε ακούσει να ουρλιάζεις, εκτός κι αν είσαι μια τεράστια μαύρη τρύπα και πίστεψέ με, οι ήχοι που έρχονται από αυτήν, δεν είναι κι ό,τι καλύτερο.

Η NASA, μάλιστα, το έκανε πολύ εμφανές την Κυριακή 21/8, μοιράζοντας αυτό που ο οργανισμός περιέγραψε ως τον ήχο μιας μαύρης τρύπας, ο οποίος πλέον είναι διαθέσιμος και μπορείς να τον ακούσεις κι εσύ!

Νέες και μαγικές εικόνες από τον πλανήτη Δία – Δες τι συμβαίνει στον πιο χαοτικό πλανήτη

Πώς ακούγεται μια μαύρη τρύπα;

Πολλά

χρόνια έρευνας χρειάστηκαν μέχρι οι επιστήμονες να καταφέρουν να συλλέξουν και να δημιουργήσουν το παρακάτω ηχητικό ντοκουμέντο, το οποίο προέρχεται από μια μαύρη τρύπα. Πιο αναλυτικά, πριν από 20 χρόνια το Αστεροσκοπείο Chandra X-Ray στο Πανεπιστήμιο Harvard συνέλεξε ηλεκτρομαγνητικά δεδομένα από τους γαλαξίες του Σμήνους του Περσέα, περίπου 240 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Και αν αναρωτιέσαι πώς ο ήχος ταξιδεύει στο κενό του διαστήματος, η NASA έχει μια εξήγηση.

NASA: Οι νέες φωτογραφίες από τα πέρατα του σύμπαντος κόβουν την ανάσα – «Μεγάλη μέρα για την ανθρωπότητα»

«Η λανθασμένη αντίληψη ότι δεν υπάρχει ήχος στο διάστημα προέρχεται επειδή το μεγαλύτερο μέρος του χώρου είναι ένα κενό, που δεν παρέχει τρόπο για τα ηχητικά κύματα να ταξιδέψουν. Ένα σμήνος γαλαξιών έχει τόσο πολύ αέριο που έχουμε συλλάβει τον πραγματικό ήχο. Εδώ ενισχύεται και αναμειγνύεται με άλλα δεδομένα, για να ακούσουμε μια μαύρη τρύπα», ανέφερε στο Twitter ο λογαριασμός της NASA αφιερωμένος στους εξωπλανήτες.

The misconception that there is no sound in space originates because most space is a ~vacuum, providing no way for sound waves to travel. A galaxy cluster has so much gas that we've picked up actual sound. Here it's amplified, and mixed with other data, to hear a black hole! pic.twitter.com/RobcZs7F9e

NASA Exoplanets (@NASAExoplanets) August 21, 2022

Όπως μας εξήγησε η NASA, «οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ότι τα κύματα πίεσης που εκπέμπονται από τη μαύρη τρύπα προκάλεσαν κυματισμούς στο καυτό αέριο του σμήνους που θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε μια νότα – μια νότα που οι άνθρωποι δεν μπορούν να ακούσουν».

Για εμένα, πάντως, ακούγεται απλώς σαν την αρχή ενός dubstep κομματιού, αλλά καταλαβαίνω πόσο σημαντικό είναι για την επιστήμη να φτάνει στα αυτιά μας κάτι τέτοιο!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Αν αναρωτιόσουν πώς ακούγεται μία μαύρη τρύπα, τώρα μπορείς να μάθεις! Αυτό είναι το νέο ηχητικό ντοκουμέντο της NASA εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα