Αυτό είναι το μεγαλύτερο άστρο στο σύμπαν και οι αστρονόμοι παρουσίασαν την πιο καθαρή φωτογραφία που έχει τραβηχτεί ποτέ!

19:12 19/8/2022 - Πηγή: iPop

Οι αστρονόμοι έλαβαν την ευκρινέστερη εικόνα από το πιο ογκώδες και γνωστό αστέρι στο σύμπαν μας! Πρόκειται για μια πρόοδο που υποδηλώνει ότι τα γιγάντια αστέρια μπορεί να μην είναι και τόσο τεράστια όσο πιστεύαμε μέχρι τώρα. Σε προβλημάτισα έστω και λίγο;

Οι επιστήμονες που προσπαθούν να καταλάβουν πώς σχηματίζονται μερικά από τα μεγαλύτερα γνωστά αστέρια – κάποια με μάζα 100 φορές πάνω από τον Ήλιο – βρήκαν ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κάνουν τέτοιου είδους παρατηρήσεις.

Αυτό συμβαίνει επειδή συχνά κατοικούν στις πυκνοκατοικημένες καρδιές των αστρικών σμηνών που καλύπτονται από

σκόνη.

Explained: Τι έδειξε η φωτογραφία από το τηλεσκόπιο της NASA και τι σημαίνει αυτό για το μέλλον της αστρονομίας;

Αυτή είναι η καλύτερη εικόνα από το μεγαλύτερο αστέρι!

Τέτοια αστέρια ζουν γρήγορα και πεθαίνουν νέα, καίγονται μέσω των ενεργειακών τους αποθεμάτων σε λίγα μόνο εκατομμύρια χρόνια, λένε οι ερευνητές.

Χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Gemini South στη Χιλή, οι αστρονόμοι κατάφεραν να λάβουν την ευκρινέστερη εικόνα του R136a1 – του μεγαλύτερου αστεριού στο σύμπαν μας.

Ενώ προηγούμενες μελέτες πρότειναν ότι το R136a1 είχε μάζα μεταξύ 250-320 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου, οι νέες παρατηρήσεις δείχνουν ότι αυτό το γιγάντιο αστέρι μπορεί να είναι μόνο 170-230 φορές μεγαλύτερο από την ηλιακή μάζα.

Αν και εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως το πιο ογκώδες γνωστό αστέρι, τα ευρήματα σύμφωνα με τους αστρονόμους υποδηλώνουν ότι «το ανώτερο όριο των αστρικών μαζών μπορεί επίσης να είναι μικρότερο από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως».

Τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν επίσης επιπτώσεις για την προέλευση στοιχείων βαρύτερων από το ήλιο στο σύμπαν που δημιουργούνται κατά τον κατακλυσμικό εκρηκτικό θάνατο αστέρων με μάζα μεγαλύτερη από 150 φορές τη μάζα του Ήλιου.

Οι προηγούμενες τηλεσκοπικές παρατηρήσεις του τεράστιου αστεριού δεν μπορούσαν να λάβουν εικόνες αρκετά ευκρινείς ώστε να ξεχωρίσουν όλα τα μεμονωμένα αστρικά του μέλη.

Core of R136 in 30 Doradus with speckle imaging from Gemini South by @astroquackers et al. https://t.co/V7M2wfR1AY; R136 a1 is most massive star known with past estimates of ~250-300 Msun, they find ~200 Msun thanks to a clearer view of pesky #9 #starsarestillinteresting pic.twitter.com/l7W1Vwui4s

Chris Evans (@chrisinembra) July 27, 2022

Στη νέα μελέτη, ωστόσο, το Zorro του Gemini South θα μπορούσε να ξεπεράσει την ανάλυση προηγούμενων παρατηρήσεων χρησιμοποιώντας μια τεχνική γνωστή ως «απεικόνιση στίγματος» που επέτρεψε στα επίγεια τηλεσκόπια να ξεπεράσουν το φαινόμενο του θολώματος της ατμόσφαιρας της Γης.

Χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνική λήψης χιλιάδων εικόνων σύντομης έκθεσης και προσεκτικής επεξεργασίας των δεδομένων, οι ερευνητές θα μπορούσαν να ακυρώσουν σχεδόν όλο το θάμπωμα.

Τώρα και ο πλανήτης Δίας! Το τηλεσκόπιο της NASA αποκαλύπτει νέες φωτογραφίες από τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος

«Αυτό το αποτέλεσμα δείχνει ότι, με τις κατάλληλες συνθήκες, ένα τηλεσκόπιο 8,1 μέτρων που φτάνει στα όριά του μπορεί να ανταγωνιστεί όχι μόνο το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble όσον αφορά τη γωνιακή ανάλυση, αλλά και το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb», δήλωσε ο Ricardo Salinas, συν-συγγραφέας της μελέτης.

«Ενώ συνιστούμε προσοχή κατά την ερμηνεία των αποτελεσμάτων μας, οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι τα αστέρια με τη μεγαλύτερη μάζα μπορεί να μην έχουν τόση μάζα όσο πιστεύαμε κάποτε», είπε ο Δρ Salinas.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Αυτό είναι το μεγαλύτερο άστρο στο σύμπαν και οι αστρονόμοι παρουσίασαν την πιο καθαρή φωτογραφία που έχει τραβηχτεί ποτέ! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα
Αυτό,afto