Αδύνατο το «κούρεμα» του χρέους τονίζει το Βερολίνο- Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης

16:47 6/4/2016 - Πηγή: iPop

Την ώρα που το Βερολίνο ξεκαθαρίζει πως τo «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι αδύνατο η ελληνική Κυβέρνηση τρέχει με γρήγορους ρυθμούς και στόχο το κλείσιμο της αξιολόγησης το συντομότερα δυνατόν. Για το απόγευμα της Τετάρτης και συγκεκριμένα για τις 6:30 έχει κανονισθεί το νέο ραντεβού της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής των Θεσμών που βρίσκονται στην Ελλάδα τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες φαίνεται ήδη να έχουν «κλειδώσει» τα δύο τρίτα του πακέτου

μέτρων των 5,5 δισ. ευρώ, τα οποία και απαιτούνται για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού 3% του ΑΕΠ για την τριετία 2016-2018.

Να τονισθεί πως έχει διαφανεί σύγκλιση σε μέτρα 3,7 δισ. ευρώ και έτσι αυτό το οποίο μένει είναι να οριστικοποιηθούν και τα υπόλοιπα 1,8 δισ. ευρώ.

Τα 1,8 δισ. ευρώ κατά κύριο λόγο θα προέλθουν από έμμεσους φόρους και κατά ένα μικρότερο ποσοστό από περικοπές δαπανών.

Τι τόνισε ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ;

Ο Στέφαν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ κατά τη ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τετάρτη ανέφερε:

To κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι αδύνατο για νομικούς λόγους

Παράλληλα, ο Στ. Ζάιμπερτ τάχθηκε υπέρ του άμεσου κλεισίματος της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε:

Η γερμανική θέση για το ελληνικό πρόγραμμα δεν έχει αλλάξει

Αγώνα δρόμου την ίδια στιγμή πραγματοποιεί η Κυβέρνηση καθώς στις 18:30 αναμένεται να διεξαχθεί το ραντεβού με τους εκπρόσωπους των δανειστών.

Ποιοι θα δώσουν το παρών στη συνάντηση;

Την ελληνική πλευρά στο σημερινό τετ-α-τετ με το κουαρτέτο εκπροσωπούν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες επί τάπητος στη συνάντηση θα τεθεί η διαδικασία, μέσω της οποίας οι έως τώρα διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε ένα πρώτο κείμενο συμφωνίας, εντός των επόμενων ημερών.

Ποιοι οι στόχοι της ελληνικής Κυβέρνησης;

Η άμεση ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης με στόχο να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για το χρέος.

Να θυμίσουμε πως το οικονομικό επιτελείο δεν συναντήθηκε την Τρίτη με το Κουαρτέτο προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας στις δύο πλευρές.

Σ’ αυτό το πλαίσιο και με σκοπό να προχωρήσει η διαπραγμάτευση που έχει «κολλήσει», η Κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να προτείνει 12 νέα φορολογικά μέτρα που θα φέρουν 3 δις ευρώ το διάστημα 2016-2018.

Όλοι οι φορολογούμενοι θα έχουν επιβαρύνσεις λόγω της έμμεσης φορολογίας σε μια σειρά από καθημερινές ανάγκες.

Η λίστα που κατέθεσε η ελληνική Κυβέρνηση φέρεται μάλιστα να περιλαμβάνει και νέο φόρο στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, ο οποίος θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος των 5 λεπτών του ευρώ ανά στήλη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η πρόταση της Κυβέρνησης περιλαμβάνει:Μείωση στο αφορολόγητο για 7.000 ευρώ εισοδήματα και άνω. 2.270.000 φορολογούμενοι με χαμηλό εισόδημα θα έχουν αύξηση στη φορολογία τους από 70 έως 150 ευρώ το χρόνο. 50.000 φορολογούμενοι με υψηλό εισόδημα θα έχουν μεγάλες επιβαρύνσεις .Οι αγρότες το 2016 θα φορολογηθούν με συντελεστή 15% αντί για 13% που ήταν πέρυσι.Αυξήσεις στα έσοδα από ενοίκια. Μέχρι 12.000 ευρώ, συντελεστής 15%, άνω των 12.000 ευρώ, συντελεστής 35%, άνω των 35.000 ευρώ, συντελεστής 45%.Αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα. Αύξηση τουλάχιστον 5 λεπτών το λίτρο στην αμόλυβδη. Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης.Αύξηση στον ειδικό φόρο για τα τσιγάρα από 20 λεπτά έως 1 ευρώ.Αύξηση στα τέλη ταξινόμησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.Αύξηση στο ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας.Τέλος στις εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης.Νέο τέλος στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ.Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400.000.000 ευρώ.Παράταση της μίας πρόσληψης για κάθε 5 αποχωρήσεις στο Δημόσιο για δύο χρόνια.Φόρο στις τραπεζικές επιταγές.

The post Αδύνατο το «κούρεμα» του χρέους τονίζει το Βερολίνο- Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα