Voucher για τους πρόσφυγες ετοιμάζει η Κυβέρνηση την ώρα που η Ελλάδα «βουλιάζει» από τις ροές

18:00 2/3/2016 - Πηγή: iPop

Ολοένα αυξάνονται οι ροές προσφύγων που φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου. Από το πρωί της Τετάρτης λόγω της καλοκαιρίας πάνω από 1. 500 άτομα έφτασαν από την Τουρκία στα νησιά του Αιγαίου, ενώ πάνω από 10.000 είναι οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ειδομένη. Παράλληλα, η Κυβέρνηση αναζητά τρόπους αντιμετώπισης της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί με τον Π. Κουρουμπλή να ζητά να ανοίξουν οι κατασκηνώσεις των τραπεζών

και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να ετοιμάζει 20.000 voucher για διαμονή-διατροφή σε πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ ο Γ. Μουζάλας τονίζει πως η προσφυγική κρίση θα έχει διάρκεια δύο έτη.

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, η Κυβέρνηση θα δώσει 20.000 voucher για διαμονή-διατροφή των προσφύγων-μεταναστών. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Γ. Μουζάλας ζήτησε από τους περιφερειάρχες να του παραδώσουν λίστα με χώρους μόνιμης εγκατάστασης προσφύγων-μεταναστών σε όλη τη χώρα αλλά κυρίως στις περιφέρειες που βρίσκονται στο δρόμο τους, δηλαδή, στο Βόρειο και στο Νότιο Αιγαίο, στην Αττική, στην Στερεά Ελλάδα, στην Θεσσαλία, στην Κεντρική και στην Δυτική Μακεδονία. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστικής Πολιτικής ζήτησε «να υπάρξει ισοκατανομή σε όλη την Ελλάδα».

Από την πλευρά τους οι περιφερειάρχες έδειξαν την ανησυχία τους για την εξέλιξη της κατάστασης και επίσης ζήτησαν «να υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση αλλά και νομοθετική ρύθμιση για να μπορέσουν οι περιφέρειες να καλύψουν τα έξοδα διαμονής και διατροφής των προσφύγων-μεταναστών χωρίς προβλήματα με το Ελεγκτικό Συνέδριο».

Οι πρόσφυγες αν και γνωρίζουν πως τα σύνορα της ΠΓΔΜ ανοίγουν μόνο για λίγα λεπτά την ημέρα δεν μένουν στα κέντρα των υπόλοιπων περιοχών και έχουν ως μόνο τους στόχο να φτάσουν στην Ειδομένη.

Αυξάνονται τα προβλήματα στην Ειδομένη

Όλο και χειρότερες γίνονται οι συνθήκες στην διαμονής των προσφύγων στον καταυλισμό της Ειδομένης. Εκεί, βρίσκονται περίπου 10.000 άνθρωποι οι οποίοι δεν βιώνουν την απόλυτη εξαθλίωση.

Βασικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες πρόσφυγες είναι η έλλειψη νερού και φαγητού, καθώς τα οικονομικά αποθέματα των προσφύγων τελειώνουν. Πλέον οι πρόσφυγες σιτίζονται μόνο με ότι τους προσφέρουν οι ΜΚΟ που βρίσκονται στο σημείο, ενώ για να μπορέσουν να πάρουν ακόμα και ένα φρούτο πρέπει να περιμένουν ώρες στην ουρά.

Σημείωση!

Αξίζει να τονιστεί πως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, δαπανούν καθημερινά 50.000 ευρώ, για γεύματα τα οποία έχουν κυρίως ξηρά τροφή.

Έντονα είναι και προβλήματα λόγω των συνθηκών υγιεινής. Οι τουαλέτες είναι λιγοστές και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που υπάρχουν.

Τα παιδιά τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα στην υγεία τους και ανεβάζουν πυρετό πολλαπλασιάζονται.

Από τα ξημερώματα της Τετάρτης έως το μεσημέρι κατάφεραν να περάσουν από τα σύνορα μόνο 250 πρόσφυγες.

Αντέχουμε 150.000 πρόσφυγες είπε την Τρίτη ο Ν. Κοτζιάς:

Σε συνέντευξη του την Τρίτη, λίγες μετά τις δηλώσεις του Πόποσκι, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τόνισε:

«Η Κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ενθουσιάστηκε με τον ρόλο που της έδιναν η Αυστρία, η Ουγγαρία κλπ και θεώρησε ότι θα λύσει το πρόβλημά της. «Η εκτίμηση που τώρα κάνουμε είναι ότι έχουν αρχίσει και καταλαβαίνουν ότι τους χρησιμοποιούν».

Τόνισε πως οι προσφυγικές ροές στη χώρα παραμένουν διαχειρίσιμες και τόνισε:

Η Ελλάδα μπορεί να αντέξει μέχρι 150.000 πρόσφυγες

Επίσης ο Έλληνας τόνισε: «Για την αντιμετώπιση του προβλήματος δεν χρειάζεται πανικός αλλά νηφαλιότητα».

Βέβαια, αν και ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε σε διαχειρίσιμη κατάσταση στην Ειδομένη ο πανικός συνεχίζεται. Ενώ παράλληλα τα hot spots όλης της Ελλάδας ασφυκτιούν και στον Πειραιά φτάνουν συνεχώς πλοία γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ δήλωσε σε συνέντευξή του:

«Μια σοβαρή κατάσταση σύγκρουσης στα Βαλκάνια είναι ένα σενάριο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, εφόσον οι προσφυγικές ροές συνεχιστούν αμείωτες. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ότι αυτό δεν θα οδηγήσει σε σύγκρουση μεταξύ γειτόνων. Η Σλοβενία στέλνει παράνομους μετανάστες πίσω στην Κροατία, η Κροατία στη Σερβία, η Σερβία στην ΠΓΔΜ κλπ. Φοβάμαι ότι ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα με έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων. Αν επιπρόσθετα ενισχυθεί η πίεση από τα νότια της Βαλκανική Οδού, τότε θα μπορούσε να υπάρξει μια σοβαρή κατάσταση σύγκρουσης στα Βαλκάνια».

Τι τονίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ;

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σε σχετική της ανακοίνωσή της από την έδρα της στη Γενεύη τονίζει πως η Ευρώπη «βρίσκεται στο χείλος μεγάλης αυτοπροκληθείσας ανθρωπιστικής κρίσης και καταγγέλλει τον εγκλωβισμό 24.000 προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς και την απουσία συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων και την επιβολή νέων συνοριακών περιορισμών που αντιβαίνουν στον νόμο».

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η ανακοίνωση: «Ο συνωστισμός προσφύγων στην Ελλάδα έχει ήδη προκαλέσει ελλείψεις σε τρόφιμα, καταλύματα και νερό, ενώ αυξάνεται η ένταση που τροφοδοτεί τη βία».

Ο νέος επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, σε συνέντευξη Τύπου τόνισε:

«Η Ευρώπη θα πρέπει να αποφύγει τις διχαστικές αντιδράσεις, όπως το αυθαίρετο κλείσιμο των συνόρων, οι οποίες εγκυμονούν τον κίνδυνο μετατροπής των κρατών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως η Ελλάδα, σε αχανή στρατόπεδα προσφύγων» και πρόσθεσε:

Η Ευρώπη μπορεί να λύσει το μεταναστευτικό μόνο εάν μείνει ενωμένη και αν τα κράτη μέλη της συνεργαστούν

Και τόνισε:

Η Ελλάδα δεν θα μετατραπεί στο μεγαλύτερο στρατόπεδο προσφύγων στην Ευρώπη

Στη συνέχεια, ο Γκράντι σημείωσε πως κατανοεί «τις πιέσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη» και αναγνωρίζει επίσης ότι «η πολιτική των ανεξέλεγκτων ροών πρέπει να σταματήσει».

Ο Επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξέφρασε την πεποίθηση ότι: «Η καλύτερη λύση είναι να παραμείνουν τα σύνορα ανοικτά, να γίνει διαχείριση των ροών και να εφαρμοστεί το σχέδιο μετεγκατάστασης» και εστίασε στα «επιπλέον χρήματα που θα απαιτηθούν αν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας κλείσουν σε πιο μόνιμη βάση, από τη στιγμή που τα περισσότερα από τα 80 εκατομμύρια ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την Ελλάδα θα πρέπει να δαπανηθούν για τη στέγαση των προσφύγων για μια χρονική περίοδο μηνών και όχι ημερών» και δήλωσε: «Ο ΟΗΕ αποθάρρυνε την Ελλάδα να δημιουργήσει μεγάλους προσφυγικούς καταυλισμούς».

Στις δηλώσεις του ο Γκράντι επίσης σημείωσε:

«Ο αριθμός των προσφύγων που καλείται να διαχειριστεί η Ευρώπη είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με τις χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στον πόλεμο στη Συρία, όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Τουρκία, ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη οι περισσότεροι πόροι και ο μεγαλύτερος χώρος που διαθέτει η Ευρώπη» και κλείνοντας εξέφρασε την απογοήτευση του αναφορικά με τη μεγάλη καθυστέρηση από πλευράς της Ευρώπης στη διάθεση των 3 δις ευρώ που έχει υποσχεθεί στην Τουρκία.

Περίπου 3.000 πρόσφυγες στον Πειραιά

Σε τρεις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ αλλά και στην Πέτρινη Αποθήκη στο Λιμάνι του Πειραιά φιλοξενούνται 3.000 πρόσφυγες.

Άνοιξε το ιατρείο στο λιμάνι του Πειραιά για πρόσφυγες – μετανάστες

Το πρωί της Τετάρτης τέθηκε σε λειτουργία ιατρείο το οποίο θα βρίσκεται στο χώρο του ΟΛΠ και στόχο θα έχει να υπάρξει ιατρική φροντίδα στους μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν ανάγκη.

Το ιατρείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ και έχει ήδη στελεχωθεί με γενικούς ιατρούς, παθολόγους, παιδίατρους αλλά επίσης και από νοσηλευτικό προσωπικό.

Σε ανακοίνωση του ο Ιατρικός Σύλλογος του Πειραιά τονίζει:

Στόχος μας είναι να καταγράψουμε σε πρώτη φάση τους πρόσφυγες-μετανάστες με χρόνια προβλήματα υγείας, ώστε να τους παράσχουμε άμεσα, τόσο την ιατρική περίθαλψη, όσο και την φαρμακευτική αγωγή που έχουν ανάγκη, καθώς και η αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών

Κοινή ευρωπαϊκή λύση ζητά ο Τσίπρας

Την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής στάσης στο προσφυγικό εξέφρασε για ακόμα μια φορά ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Corriere della Sera.

Ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε στην ανάγκη να σεβαστούν όλες χώρες τις ευθύνες, αλλά και τις δεσμεύσεις σημειώνοντας πως:

Ή θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί ή θα αποτύχουμε όλοι μαζί

Ενώ ο Γιάννης Μουζάλας τονίζει πως οι πολίτες δεν πρέπει να πανικοβάλλονται, καθώς το προσφυγικό θα διαρκέσει 2-3 χρόνια, αλλά είναι διαχειρίσιμο.

photo:Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post Voucher για τους πρόσφυγες ετοιμάζει η Κυβέρνηση την ώρα που η Ελλάδα «βουλιάζει» από τις ροές appeared first on iPop.

Keywords
voucher, ελλαδα, νεα κυβερνηση, voucher, ωρα, κυβερνηση, ροες, corriere della sera, αλέξης τσίπρας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, τραπεζες, αιγαιο, ΠΓΔΜ, μκο, ουγγαρια, πειραιας, σλοβενία, οηε, unhcr, αυθαιρετα, λύση, δις, ολπ, τσιπρας, photo, ipop, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, αλέξης τσίπρας, λιβανος, ipop, ιατρικος συλλογος, χωρες, σλοβενία, διατροφη, εδρα, ιατρικη, ιορδανια, μκο, νησια, οηε, ολπ, πιεση, υγεια, αγωγη, αυστρια, αττικη, βαλκανια, βορεια, βραδυ, βρισκεται, γινει, γινονται, γιατροι χωρις συνορα, γιατροι, δηλωσεις, δις, δωσει, δυτικη μακεδονια, δυτικη, ευρω, ειπε, εκτιμηση, ελλειψη, εξελιξη, εξοδα, ετη, ευρωπη, εφημεριδα, ζητα, θεσσαλια, κατασκηνωσεις, κροατια, λειτουργια, λύση, μακεδονια, νερο, ξηρα, ξημερωματα, παιδια, πλοια, προβληματα, πρωι, ρυθμιση, ρολο, σερβια, σεναριο, συνεχεια, συρια, σχεδιο, τουρκια, τριτη, φορα, ωρες, corriere della sera, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, μεινει, μια φορα, ουρα, πληροφοριες, υγειας
Τυχαία Θέματα