The Dreamer – Ο Σωτήρης Τρέχας είναι ο 25χρονος ονειροπόλος με τα χίλια πρόσωπα

16:27 4/3/2016 - Πηγή: iPop

Ο Σωτήρης Τρέχας a.k.a The Dreamer, είναι από εκείνες τις περιπτώσεις νεαρών ανθρώπων, οι οποίοι αποτελούν ζωντανό παράδειγμα του ότι το ταλέντο όταν συνδυάζεται με ατέλειωτες ώρες δουλειάς, πολύ αγάπη και μεράκι για τα πράγματα που σε ενδιαφέρουν όλα είναι δυνατά. Ακόμα και το να αποκτήσεις τη δική σου ξεχωριστή θέση σε ένα ευρωπαϊκό μουσείο…

Σχεδιαστής, φωτογράφος, dj, επιχειρηματίας, μα πάνω από όλα φύσει και θέσει δημιουργικός. Ποιος είναι όμως τελικά ο Σωτήρης Τρέχας; Το iPop.gr συναντήθηκε με το παιδί θαύμα

σε μια συνέντευξη πασπαλισμένη με μπόλικο χρώμα, glitter, χαμόγελα, αστερόσκονη και φυσικά πολλά, πολλά όνειρα!

Μίλησε μας λίγο για το ντεμπούτο σου. Πως προέκυψε το προσωνύμιο The Dreamer ; Ποια είναι η εξέλιξη του brand από όταν δημιουργήθηκε;Το Dreamer ξεκίνησε τυχαία. Δεν είχα σκοπό να αποκτήσω κάποιο ψευδώνυμο. Στην αρχή όλες μου τις δουλειές τις υπέγραφα με το ονοματεπώνυμό μου. Το λογότυπο το σχεδίασα περίπου 2 χρόνια πριν ξεκινήσω να το χρησιμοποιώ. Ήταν μόλις είχα αρχίσει να “παίζω” στο photoshop. Είχα βρει μια παιδική μου φωτογραφία θυμάμαι και η πρώτη λέξη που μου είχε έρθει στο μυαλό ήταν Dreamer. Τα χρόνια πέρασαν και το εν λόγω αρχείο έμεινε ξεχασμένο στον υπολογιστή. Ξαφνικά εμφανίστηκε μπροστά μου και μου φάνηκε ενδιαφέρον project. Στην πορεία αποδείχτηκε πιο βολικό για τον κόσμο να με φωνάζουν Dreamer παρά Σωτήρη. Είχα δειλά-δειλά αρχίσει να συμμετέχω στα Meet Market τότε με τα πρώτα μου μπλουζάκια. Θυμάμαι στο πρώτο είχα πάρει μέρος μόλις με 10 κομμάτια, κάτι που δε μου ακούγεται καθόλου λογικό τώρα. Λίγο καιρό μετά ξεκίνησα να δουλεύω σαν φωτογράφος. Τυχαία και αυτό. Μετά από λίγο δοκίμασα και το τι σημαίνει να είσαι dj και μου άρεσε πολύ. Και όλα αυτά ενώ παράλληλα ήμουν στην ΑΣΟΕΕ και σπούδαζα marketing.Έχουν περάσει 6 χρόνια από τότε και όπως είναι λογικό έχουν αλλάξει πολλά. Έχω υπάρξει πάρα πολύ τυχερός διότι κάθε χόμπι που είχα έχει γίνει επάγγελμα και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής μου.Οι σπουδές σου σ’ ένα εντελώς διαφορετικό αντικείμενο από αυτό με το οποίο ασχολείσαι σήμερα, σ’ έχουν βοηθήσει μέχρι στιγμής;Καθόλου. Είμαι σίγουρος πως πάρα πολλοί άνθρωποι θα διαφωνήσουν μαζί μου, στην δική μου περίπτωση όμως, το μόνο ωφέλιμο του να σπουδάσω σ’ ένα ελληνικό κρατικό πανεπιστήμιο ήταν ο άπλετος χρόνος που βρέθηκε στα χέρια μου. Μπόρεσα έτσι να ανακαλύψω τον εαυτό μου και να ασχοληθώ με αυτά που ήθελα. Ακαδημαϊκά, ο μόνος λόγος που έχω περάσει τα μαθήματα που έχω περάσει είναι λόγω πρακτικής άσκησης και επειδή είχα μια ουσιαστική σχέση με την αγορά. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα αργήσω να πάρω το πτυχίο μου.Τι μπορεί κανείς να ανακαλύψει για εσένα σαν καλλιτέχνη και σαν άνθρωπο, κοιτώντας τα σχέδιά σου;Σίγουρα πως γεννήθηκα στα 90s. Μετά πως αγαπώ το χρώμα. Είμαι χαρούμενος και αισιόδοξος άνθρωπος γενικά και θαρρώ πως είναι πολύ φανερό μέσα από τη δουλειά μου.

Ποια είναι η δημιουργική διαδικασία που ακολουθείς προκειμένου ένα ρούχο να πάρει την τελική του μορφή;Κάθε σεζόν προσπαθώ να έχω στο μυαλό μου ένα θέμα. Δημιουργώ τα σχέδια και στη συνέχεια προσπαθώ να βρω τα κατάλληλα υφάσματα για να τα τυπώσω. Κάθε φορά στόχος μου είναι να πηγαίνω ένα βήμα πάρα πέρα, είτε σχεδιάζοντας ένα καινούριο προϊόν είτε δοκιμάζοντας ένα καινούριο είδος τυπώματος.

Νέοι δημιουργοί σαν εσένα τι είδους εμπόδια μπορούν να συναντήσουν στην πορεία τους στη βιομηχανία της μόδας και πως μπορούν να τα προσπεράσουν;Οι πρώτες ύλες, ο ανταγωνισμός, η πεσμένη αγορά. Παρόλα αυτά θαρρώ πως αυτοί είναι οι άθλοι που πρέπει να αντιμετωπίσει μια δημιουργική επιχείρηση προκειμένου να εξελιχθεί και να προχωρήσει μπροστά. Στο χώρο της μόδας επικρατεί μια τρέλα που στα δικά μου μάτια φαντάζει υπερβολική.

Τελικά τι είναι αυτό που σε εκφράζει περισσότερο καλλιτεχνικά;Δε μπορώ να σου απαντήσω. Μετά από τόσο καιρό όλα αυτά αποτελούν κομμάτι του Dreamer και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό. Ενδεχομένως η ζωγραφική και το σχέδιο να προσφέρουν μια πιο άμεση απόλαυση. Όμως η χαρά που έχω όταν έχω τελειώσει μια φωτογράφιση που έχω χαρεί πολύ είναι ασύγκριτη. Η μουσική είναι η ψυχοθεραπεία μου. Παλιά έπαιζα πιο συχνά αλλά κουράστηκα. Πλέον το κάνω πιο επιλεκτικά και αποτελεσματικά.Τι είναι το Dream Color και πως προέκυψε η συνεργασία με το μουσείο Reina Sofia της Μαδρίτης;Το Dream Color ξεκίνησε σαν μια ιδέα για ένα μικρό fanzine. Τα fanzine είναι ένα είδος εντύπου που αιωρείται μεταξύ βιβλίου και περιοδικού. Καλλιτεχνικές εκδόσεις, μικρού όγκου και μικρού αριθμού αντιτύπων βασισμένες σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Κατέληξε να είναι ένα βιβλίο 128 σελίδων. Ουσιαστικά αποτελεί ένα portfolio book με τη δουλειά μου όλα αυτά τα χρόνια, παρουσιασμένη με ένα ιδιαίτερο τρόπο σε μορφή color book. Μόλις σε 300 αντίτυπα και κάθε ένα από αυτά διαφορετικό καθώς κάθε εξώφυλλο είναι τυπωμένο στο χέρι. Προς μεγάλη μου χαρά η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική παγκοσμίως. Τυχαία βρέθηκε και στα χέρια του υπεύθυνου του πωλητηρίου του μουσείου Reina Sofia ο οποίος και μου δήλωσε το ενδιαφέρον του. Πλέον πωλείται και στο MACBA, το μουσείο μοντέρνας τέχνης της Βαρκελώνης.

Το φωτογραφικό studio και showroom για νέους Έλληνες σχεδιαστές Neon Rum που ίδρυσες στην καρδιά της Αθήνας πως προέκυψε σαν ιδέα; Σε ποιο κοινό απευθύνεται και τι μπορεί να βρει κανείς εκεί;Το Neon Raum το ιδρύσαμε μαζί με τη Νταϊάνα (Cat Black) πριν από δυόμισι χρόνια. Όντως και οι δύο δημιουργοί αρκετά χρόνια, το να έχουμε το δικό μας χώρο όπου να μπορούμε να εργαζόμαστε καθώς και να δεχόμαστε το κοινό ήταν η φυσική εξέλιξη. Μετά σκεφτήκαμε πως θα ήταν πιο ωραίο να είμαστε μια μεγαλύτερη ομάδα. Απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για το ελληνικό design και θα ήθελαν να έχω κάτι πιο “ιδιαίτερο”. Στο Neon Raum φιλοξενούμε πολλά και διαφορετικά brands, ρούχα και αξεσουάρ, για αγόρια και κορίτσια. Συνέχεια ψάχνουμε για νέους συνεργάτες οπότε όποιος ενδιαφέρεται να γίνει μέλος της ομάδας μας δεν έχει παρά να μας στείλει μήνυμα.Πιστεύεις πως υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο ελληνικό κοινό και σε αυτό του εξωτερικού;Πολλές. Διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικές κουλτούρες και κατά συνέπεια διαφορετικές αγορές. Στο εξωτερικό επιλέγουν πιο συνειδητά ανεξάρτητους σχεδιαστές. Ευτυχώς όσο περνάνε τα χρόνια και οι Έλληνες αντιλαμβάνονται τα οφέλη του να επιλέγεις κάτι πιο ιδιαίτερο και “μοναδικό”.

Ποια θα χαρακτήριζες ως την πιο σημαντική στιγμή της καριέρας σου μέχρι σήμερα και τι αποκόμισες από αυτή;Έχω χαρεί αρκετές στιγμές, η κάθε μια από τις οποίες είχε τη δική της
σημασία. Από το Dream Color και το Reina Sofia, μέχρι την Kylie Minogue και την Peaches να ποστάρουν φωτογραφία με τα Dreameroγυαλιά. Το μάθημα που πήρα είναι πως πρέπει να είσαι πιστός στην αισθητική σου και να κάνεις αυτό που θες πραγματικά. Και όταν έρθει η ώρα, κάποιος θα το εκτιμήσει.Ποιο είναι το project των ονείρων σου; Δουλεύεις τώρα πάνω σε κάτι συγκεκριμένο;Το 2016 έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά, με καινούρια project να ξεπηδούν συνέχεια. Ετοιμάζω την καινούρια ανοιξιάτική συλλογή καθώς και μια συλλογή με αντικείμενα για το σπίτι που πάντα ήθελα. Πέρα από αυτά, πρόσφατα ξεκινήσαμε μια καινούρια σειρά από parties ονόματι Purple Night. Επιπλέον, πολύ σύντομα θα εκδόσω ένα καινούριο περιοδικό το οποίο ετοιμάζω εδώ και καιρό. Πρόκειται για ένα λίιιγο “πικάντικο” έντυπο που παίζει στα όρια του πορνό. Είναι το καινούριο μου παιδί και έχω αποφασίσει πως θα είναι ένα από τα μακροχρόνια project μου.Τέλος, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας μουσείων το Μάιο, η Atopos με προσκάλεσε να επέμβω χρωματικά στην καινούρια της έκδοση UNLOCKED, ένα καλλιτεχνικό βιβλίο που διαπραγματεύεται το γυμνό σώμα και τη θέση του στην κοινωνία του σήμερα, καθώς και να δημιουργήσω έχοντας ως πρώτη ύλη τις site-specific installations του UNLOCKED αλλά και το κτίριο της. Είμαι πάρα πολύ ενθουσιασμένος. Ο Βασίλης Ζηδιανάκης θα με αφήσει να χρωματίσω ό,τι θέλω.Τι σε γεμίζει με αποφασιστικότητα όταν όλα τριγύρω σου καταρρέουν;Το μέλλον.

The post The Dreamer – Ο Σωτήρης Τρέχας είναι ο 25χρονος ονειροπόλος με τα χίλια πρόσωπα appeared first on iPop.

Keywords
σωτηρης, εν λόγω, meet market, kylie minogue, ipop, glitter, photoshop, project, market, σημαίνει, ασοεε, dream, color, reina, sofia, συγκεκριμένο, book, studio, αθηνα, cat, black, design, kylie, peaches, θες, purple, night, πορνο, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, κοινωνια, ipop, τι σημαινει, δυνατα, αξεσουαρ, ασοεε, βημα, δουλεια, ζωγραφικη, θεμα, μουσικη, πλαισιο, πωλειται, ρουχα, υλη, υφασματα, φυσικη, φωτογραφια, ωρα, photoshop, αγαπη, αγορα, αισθητικη, ανθρωπος, ασχολεισαι, βιβλιο, γινει, δικη, εν λόγω, εξελιξη, ζωης, ιδεα, ειδος, θαυμα, θες, εκδοσεις, κρατικο, κτιριο, ματια, μπλουζακια, μικρο, μορφη, μυαλο, ομαδα, παντα, ορια, ουσιαστικα, ωφελιμο, παιδι, πτυχιο, σεζον, σιγουρος, σιγουρο, συγκεκριμένο, συνεχεια, συντομα, σειρα, σωμα, σπιτι, σχεδια, σχεδιο, τι ειναι, τρελα, φυσικα, φορα, χερι, χρονος, χρωμα, χαρα, ψυχοθεραπεια, ωρες, αγορια, αγορες, book, color, design, δουλειες, dream, glitter, ιδιαιτερο, project, kylie, κομματι, καρδια, kylie minogue, meet market, μπροστα, market, night, peaches, purple, reina, studio, σημαίνει, site, sofia, τυχερος, ωραιο, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα