«Free the nipple»: Τέλος στη λογοκρισία των θηλών σε Facebook και Instagram – Τι αλλάζει;

11:47 19/1/2023 - Πηγή: iPop

Η Meta καλείται να αναθεωρήσει τους κανόνες της για το γυμνό στήθος και περιεχόμενο. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη και ποια άτομα αφορά αυτή η νέα αλλαγή που ίσως είναι πιο κοντά απ’ όσο περιμέναμε;

Το Facebook και το Instagram ίσως προχωρήσουν σε αυτό που λέμε τόσο καιρό «Free the nipple», καθώς το

εποπτικό συμβούλιο της Meta ζήτησε να αναθεωρηθούν οι κανόνες της εταιρείας που απαγορεύουν το περιεχόμενο με γυμνό στήθος γυναικών, αλλά όχι ανδρών.

Meta αναθεώρηση γυμνού περιεχομένου: Τι ακριβώς έχει συμβεί;

Σε μια απόφασή του, το εποπτικό συμβούλιο -μια ομάδα ακαδημαϊκών, πολιτικών και δημοσιογράφων που συμβουλεύουν την εταιρεία σχετικά με τις πολιτικές ελέγχου περιεχομένου- συνέστησε στη Meta να αλλάξει το πρότυπο του γυμνού και της σεξουαλικής δραστηριότητας ενηλίκων «έτσι ώστε να διέπεται από σαφή κριτήρια που σέβονται τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το συμβούλιο αναφέρει ότι πρέπει να αλλάξει την συγκεκριμένη πολιτική ώστε να γίνει πιο συμπεριληπτική. Όπως τόνισε, η υπάρχουσα πολιτική της Meta βασίζεται σε δυαδική αντίληψη του φύλου, καθιστώντας ασαφή τον τρόπο με τον οποίο οι κανόνες εφαρμόζονται στα intersex, non-binary και trans άτομα.

Η απόφαση του εποπτικού συμβουλίου ακολούθησε τη λογοκρισία από το Facebook δύο αναρτήσεων από λογαριασμό που διαχειρίζεται ένα trans non binary ζευγάρι Αμερικανών. Οι αναρτήσεις έδειχναν το ζευγάρι να ποζάρει τόπλες, αλλά με καλυμμένες τις θηλές τους, με λεζάντες που περιέγραφαν την trans υγειονομική περίθαλψη και τη συγκέντρωση χρημάτων για χειρουργική επέμβαση.

Η Jennifer Aniston πρωτεργάτρια του κινήματος “Free the nipple”

Οι αναρτήσεις επισημάνθηκαν από τους χρήστες, στη συνέχεια εξετάστηκαν και αφαιρέθηκαν από ένα σύστημα AI. Αφού το ζευγάρι άσκησε έφεση κατά της απόφασης, η Meta τελικά της επανέφερε.

Οι «Lactivists» πέρασαν τη δεκαετία του 2000 προσπαθώντας να συνθλίψουν την εικόνα του στήθους ως εγγενώς σεξουαλικό μέρος και η καμπάνια για το #FreetheNipple έγινε mainstream το 2013. Η φράση εντάχθηκε στην φεμινιστική γλώσσα το 2013 αφού το Facebook κατέβασε κλιπ από το ντοκιμαντέρ της ηθοποιού/σκηνοθέτη Lina Esco Free the nipple.

Pexels

Η καμπάνια κέρδισε ευρεία υποστήριξη στις πανεπιστημιουπόλεις και υποστηρίχτηκε από διασημότητες όπως η Rihanna, η Miley Cyrus και η Lena Dunham. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Florence Pugh μίλησε γι’ αυτό το θέμα φορώντας ένα see through ροζ φόρεμα Valentino στο κόκκινο χαλί, λέγοντας: «Φυσικά, δεν θέλω να προσβάλλω τους ανθρώπους, αλλά νομίζω ότι το θέμα μου είναι: πώς μπορούν οι θηλές μου να σε προσβάλλουν τόσο πολύ;»

Florence Pugh: «Πώς μπορούν οι θηλές μου να σε προσβάλλουν τόσο πολύ;»

Το 2015, η καλλιτέχνης Micol Hebron με έδρα το Λος Άντζελες δημιούργησε αυτοκόλλητα με αρσενικές θηλές – που επιτρέπονται στο Instagram, έτσι ώστε οι γυναίκες χρήστες να μπορούν να τις τοποθετήσουν πάνω από τις δικές τους για να «κοροϊδέψουν» την ανισότητα.

Η Hebron προσκλήθηκε στα κεντρικά γραφεία του Instagram το 2019 με μια ομάδα από influencers για να μιλήσει για την πολιτική της εταιρείας σχετικά με τις θηλές. «Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, μάθαμε ότι δεν υπήρχαν trans άτομα στην ομάδα πολιτικής ελέγχου περιεχομένου και παρατήρησα επίσης ότι δεν υπήρχαν μπάνια με ουδέτερο φύλο», αποκάλυψε η Hebron. «Για μένα, αυτό ήταν το μόνο που χρειαζόμουν να γνωρίζω για να καταλάβω ότι η συζήτηση για το φύλο και την συμπεριληπτικότητα δεν γινόταν στο Meta».

Ωστόσο, η Hebron είπε ότι ήταν «ενθουσιασμένη» που το εποπτικό συμβούλιο είχε ασχοληθεί με το θέμα των διακρίσεων λόγω φύλου. 

Μετά απ’ όλα αυτά η Meta έχει 60 ημέρες για να απαντήσει δημόσια στις συστάσεις του διοικητικού συμβουλίου και να ανακοινώσει εάν τελικά δέχεται όντως να αναθεωρήσει την απαγόρευση προβολής γυμνού τόσο σε Facebook, όσο και σε Instagram.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο «Free the nipple»: Τέλος στη λογοκρισία των θηλών σε Facebook και Instagram – Τι αλλάζει; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα