Fast Fashion και κλιματική αλλαγή: Η αιτία της καταστροφής του πλανήτη μπορεί να βρίσκεται στην ντουλάπα σου

13:46 10/8/2021 - Πηγή: iPop

Η νέα έκθεση που παρουσίασε ο Ο.Η.Ε. έκανε ξεκάθαρο πως η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα όσο ποτέ και καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε δράση για να προλάβουμε τις οδυνηρές συνέπειες. Οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι παντού γύρω μας. Η υπερβολική ζέστη και η ξηρασία δεκαετιών στη Δύση, καθώς και οι θανατηφόρες πλημμύρες και οι πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο, μας δείχνουν ότι όλοι πρέπει να ρίξουμε μια ματιά στο πώς συμβάλλουμε, συχνά άθελά μας, σε αυτή

την κλιματική κρίση. Κι όμως, τα ρούχα που φοράμε μπορεί να είναι υπεύθυνα για την καταστροφή του πλανήτη. Το fast fashion και η κλιματική αλλαγή είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους και μάλλον ήρθε η ώρα να ξανα σκεφτούμε τι αγοράζουμε.

Το Ρεύμα του Κόλπου καταρρέει – Η έκθεση του Ο.Η.Ε. κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή

Το fast fashion και η κλιματική αλλαγή: Πώς συνδέονται;

Καθημερινά χρησιμοποιούμε τεράστιες ποσότητες ενέργειας χωρίς καν να σκεφτόμαστε την έκταση της κατανάλωσής μας. Συχνά πραγματοποιούμε διάφορες αγορές κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς να συνειδητοποιούμε τον εκτεταμένο συλλογικό αντίκτυπο. Οι δραστηριότητές μας περιλαμβάνουν ενέργεια και ρύπανση στην κατασκευή και αποστολή αμέτρητων ειδών. Αλλά ας επικεντρωθούμε στις επιπτώσεις του τομέα μόδα.

Η Greta Thunberg μιλά για τις καταστροφικές συνέπειες της μόδας στον πλανήτη στο μεγαλύτερο περιοδικό μόδας του κόσμου

Ως Fast Fashion ορίζονται τα ρούχα που πωλούνται τόσο online όσο και σε πραγματικά καταστήματα και αποτελούν σε μεγάλο βαθμό μάρκες πολυτελείας που όμως είναι κατασκευασμένα από φθηνά υφάσματα με πολύ χαμηλότερο κόστος. Αυτά τα είδη ένδυσης δεν προορίζονται να διαρκέσουν πολύ γιατί θα υπάρξουν νέα που θα μας δελεάσουν να τα αντικαταστήσουμε. Πολύ γνωστές μάρκες έχουν κάνει την εμφάνισή τους δημιουργώντας πολυκαταστήματα σε κάθε γωνιά του πλανήτη πουλώντας τα ίδια ρούχα σε εκατομμύρια κόσμο. Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων ονομάζει την ανεξέλεγκτη κατανάλωση «ο ελέφαντας στην αίθουσα συνεδριάσεων», καθώς αυτές οι εταιρείες δείχνουν να αδιαφορούν για τα όρια των φυσικών μας πόρων. Πώς φτάσαμε όμως σε αυτό το σημείο;

unsplash/the blowup

Εν μέρει λόγω της ανάπτυξης φθηνών συνθετικών ινών που δεν χρειάζονται καλλιέργεια και συγκομιδή, όπως το βαμβάκι, αλλά και επειδή η Κίνα, το Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές, η Καμπότζη και άλλες χώρες παρέχουν φθηνή εργασία με λιγότερους περιβαλλοντικούς κανονισμούς. Το εξωτερικό κόστος της ρύπανσης και οι επιπτώσεις στην υγεία για τους εργαζόμενους και τους ανθρώπους που ζουν κοντά στα εργοστάσια δεν πληρώνονται από τις εταιρείες που αποκομίζουν τα κέρδη. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και οι επιπτώσεις της κατανάλωσης ενέργειας για τη μεταφορά αυτών των προϊόντων σε εμάς, είτε αγοράζουμε σε κατάστημα είτε παραγγέλνουμε στο διαδίκτυο, βαραίνουν και άλλους.

Υπάρχει λύση;

Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε στην μεταστροφή αυτής της κατάστασης επαναχρησιμοποιώντας αυτό που ήδη έχουμε και αγοράζοντας ποιοτικά ρούχα που προορίζονται να διαρκέσουν για χρόνια. Τα ψώνια σε thrift shops είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να υποστηρίξουμε τοπικά καταστήματα και να κρατήσουμε περισσότερα πράγματα μακριά από τα σκουπίδια. Η περιβαλλοντική απειλή είναι γεγονός και όλοι οφείλουμε να δράσουμε άμεσα για να την καταπολεμήσουμε. Αλλάζοντας τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα και ενεργούμε στην καθημερινότητά μας ο αντίκτυπος μπορεί να είναι σημαντικό. Μικρές καθημερινές ενέργειες είναι σε θέση να οδηγήσουν σε σημαντικές αλλαγές μακροπρόθεσμα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Fast Fashion και κλιματική αλλαγή: Η αιτία της καταστροφής του πλανήτη μπορεί να βρίσκεται στην ντουλάπα σου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα