Eurogroup: Θετικά τα μηνύματα όμως μισή συμφωνία;

21:31 23/5/2016 - Πηγή: iPop

Μπορεί τα μηνύματα των Ευρωπαίων αξιωματούχων για το Eurogroup της Τρίτης να είναι θετικά, όμως οι αναλυτές προβλέπουν μισή συμφωνία για την Ελλάδα κατά τη συνεδρίαση λόγω της διαμάχης Βερολίνου- ΔΝΤ για το χρέος.

Τονίζεται ότι το ΔΝΤ δημοσίευσε την Δευτέρα την έκθεσή του για τη βιωσιμότητα

του ελληνικού χρέους ζητώντας άνευ όρων και εκ των προτέρων ελάφρυνση του χρέους. Παράλληλα, εμμένει στην άποψη ότι εάν δεν ο «κόφτης» δεν παρέμβει σε μισθούς και συντάξεις, δεν θα φέρει αποτέλεσμα.

Μισή συμφωνία βλέπει το Reuters

Το Πρακτορείο Reuters βλέπει πως στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα υπάρξει μισή συμφωνία, δηλαδή συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης αλλά όχι και για το χρέος, λόγω της αντιπαράθεσης των δανειστών της Ελλάδας.

Το δημοσίευμα θέλει την Αθήνα να καταφέρνει επιτέλους να πάρει το πράσινο φως για την δόση των περίπου 10 δις ευρώ, όμως να φεύγει χωρίς συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Τονίζεται ότι ο Αλεξάντερ Στουμπ, ΥΠΟΙΚ της Φινλανδίας είπε: «Αισιοδοξώ ότι θα κλείσουμε την αξιολόγηση και θα δώσουμε τη δόση των περίπου 10 δισ. ευρώ, που θα απομακρύνει κάποια από τη λεγόμενη πίεση του Grexit και ελπίζω θα φέρει πίσω τους επενδυτές στην Ελλάδα».

Γερμανός αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση του ΔΝΤ και πρόσθεσε πως σ’ αυτό το πλαίσιο δεν είναι πιθανή μια συμφωνία την Τρίτη.

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως η Γερμανία ποντάρει στο ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα καταφέρει να πείσει τα άλλα στελέχη να κάνουν ένα βήμα πίσω για την «εδώ και τώρα» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τίσενχάουζεν, η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά και η πιθανή εκταμίευση δανειακής δόσης και το ύψος της θα απασχολήσουν το Eurogroup. Η ίδια μάλιστα υπογράμμισε πως η θέση του Βερολίνου σχετικά με το χρέος και το ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει, τονίζοντας ωστόσο ότι στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των G7 στην Ιαπωνία πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις και ότι βρίσκονται σε ισχύ οι σχετικές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τι περιμένει η Κυβέρνηση απ’ την ολοκλήρωση της αξιολόγησης;

Η Αθήνα αναμένει αρχικά την εκταμίευση της δόσης, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 11 δις ευρώ, αλλά και την άρση του καθεστώτος εξαίρεσης των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, με σκοπό να γίνονται δεκτά ως ενέχυρα και να υπάρχει χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Η εν λόγω απόφαση αναμένεται να ληφθεί στην συνεδρίαση της ΕΚΤ στη 1-2 Ιουνίου στη Βιέννη.

Αμέσως μετά, στόχος είναι η ένταξη της χώρας στο μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ωστόσο, αυτό αναμένεται να γίνει μετά τον Ιούλιο, που η Ελλάδα θα εξοφλήσει στην ΕΚΤ τα 2,8 δις ευρώ.

Αισιόδοξος Μοσκοβισί

Σε συμφωνία δήλωσε πως ελπίζει στο Eurogroup ο Πιερ Μοσκοβισί:

Η Ελλάδα έκανε ένα βήμα κλειδί … προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης του ελληνικού προγράμματος. Ελπίζω και επιθυμώ μία συμφωνία κατά τη διάρκεια του αυριανού Eurogroup

Mαργαρίτης Σχοινάς: Το χρέος είναι ζήτημα που αφορά κυρίως τα κράτη-μέλη

Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος τόνισε ότι η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το βράδυ της Κυριακής μόνο θετική επίδραση μπορεί να έχει στις αποφάσεις του Eurogroup:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τη χθεσινοβραδινή ψήφιση των προαπαιτούμενων δράσεων στην ελληνική Βουλή», δήλωσε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε ότι στελέχη της Επιτροπής θα μελετήσουν το πολυνομοσχέδιο και θα καταθέσουν σχετική έκθεση αύριο στο Eurogroup.

Πράσινο φως φαίνεται πως άναψε για την εκταμίευση της δόσης καθώς ο Μ. Σχοινάς παραπέμποντας στην δήλωση του Μοσκοβισί σχολίασε πως «μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων, το Eurogroup έχει δηλώσει έτοιμο να υποστηρίξει μια νέα εκταμίευση».

Γ. Ντάισελμπλουμ: θα λάβει χώρα μία «σοβαρή συζήτηση αναφορικά με το ελληνικό χρέος»

Αισιόδοξος για μία «σοβαρή συζήτηση αναφορικά με το ελληνικό χρέος» είναι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και για τν επίτευξη μίας συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup.

Αισιόδοξη όμως είναι και η Άνγκελα Μέρκελ, όπως δήλωσε στη σύντομη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.

The post Eurogroup: Θετικά τα μηνύματα όμως μισή συμφωνία; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα