Eπιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις – Ποιες ηλεκτρικές συσκευές επιδοτούνται

18:01 18/6/2022 - Πηγή: iPop

Αντίστροφη μέτρηση για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών καθώς από την Τρίτη 21/06 ξεκινούν οι αιτήσεις στην ψηφιακή πλατφόρμα, που θα δώσει τη δυνατότητα σε 220.000 νοικοκυριά να αντικαταστήσουν τα παλιά τους κλιματιστικά και ψυγεία. Το πρόγραμμα όπως έχει αναγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, επιδοτεί την αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, δηλαδή των συσκευών που έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος.

Με την τιμή του ρεύματος να φτάνει στα ύψη, ήρθε η ώρα να μάθεις τα 4 πράγματα που δεν ήξερες ότι καταναλώνουν τόση ηλεκτρική ενέργεια στο

σπίτι σου

Χωρίς δικαιολογητικά από τους ενδιαφερόμενους θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών που θα παρέχει επιδοτήσεις 30 έως 50 % για αγορά καινούργιων. Το μόνο που θα χρειάζεται κανείς είναι οι κωδικοί του taxisnet, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό του τηλέφωνο.

Κάθε πολίτης, ανεξαρτήτως εισοδήματος θα έχει δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα. Ωστόσο, το αν θα είναι μεταξύ των περίπου 220.000 τυχερών που θα λάβουν επιδότηση -μπορεί να φτάσει και στα 720 ευρώ ανά συσκευή- θα εξαρτηθεί από ένα συνδυασμό κριτηρίων: Το εισόδημα, το αν στο νοικοκυριό υπάρχει ΑΜΕΑ, τον αριθμό των ανήλικων παιδιών του νοικοκυριού και το αν είναι μονογονεϊκή οικογένεια. Ουσιαστικά, κάθε υποψήφιος θα συλλέγει βαθμούς και όσο περισσότεροι είναι αυτοί, τόσο περισσότερες πιθανότητες θα έχει να μπει στη λίστα των δικαιούχων. Υπολογίζεται πως θα ανακυκλωθούν συνολικά περισσότερες από 380.000 συσκευές.

Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά, στο κινητό τηλέφωνο, έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί (εφόσον συμμετέχει στο πρόγραμμα).

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ποιες ηλεκτρικές συσκευές επιδοτούνται

Αναλυτικά, σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα, θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι δύο κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή τη δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Συγκεκριμένα, για να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς μίας νέας ηλεκτρικής συσκευής, θα πρέπει αντίστοιχα να πραγματοποιείται απόσυρση προς ανακύκλωση μίας παλιάς που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την επιχορηγούμενη.

Ειδικότερα, για τους σκοπούς του Προγράμματος επιτρέπεται η επιχορήγηση:Κλιματιστικού (κατηγορία 1) προς αντικατάσταση παλαιού κλιματιστικούΨυγείου (κατηγορία 2) προς αντικατάσταση παλαιού ψυγείουΚαταψύκτη (κατηγορία 3) προς αντικατάσταση παλαιού καταψύκτη

“Σαρώνω και συγκρίνω”: Η εφαρμογή που μετράει την ενέργεια που καταναλώνουν οι ηλεκτρικές συσκευές και σε βοηθά να επιλέξεις την καλύτερη

Δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότησηπλυντήρια ρούχωνπλυντήρια πιάτωνηλεκτρικές κουζίνες

Οι προς ανακύκλωση συσκευές πρέπει να είναι άρτιες, όπως μπορεί να επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο πριν την απόσυρσή τους. Επίσης, θα πρέπει να βρίσκονται πριν την αντικατάστασή τους τοποθετημένες στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης. Η απεγκατάσταση των παλαιών συσκευών θα πρέπει να πραγματοποιείται από πιστοποιημένο τεχνικό εγκατάστασης συσκευών κλιματισμού.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται έως τις 5 Ιουλίου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Eπιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις – Ποιες ηλεκτρικές συσκευές επιδοτούνται εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα