Der Spiegel: «Αναδιάρθρωση light» αν η Ελλάδα λάβει επιπλέον μέτρα

11:35 23/4/2016 - Πηγή: iPop

«Αναδιάρθρωση light» αν η Ελλάδα λάβει επιπλέον μέτρα είνα έτοιμο να δεχθεί το Βερολίνο σύμφωνα με δημοσίευμα του «Der Spiegel» το οποίο επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

Στην περίπτωση που η Ελληνική Κυβέρνηση λάβει έκτακτα μέτρα, τότε το Βερολίνο θα δεχθεί να γίνει μία «αναδιάρθρωση light» για το ελληνικό χρέος με επέκταση των ελληνικών δανείων για δεκαετίες και σταθεροποίηση των επιτοκίων σε χαμηλό επίπεδο. Αυτό

αναφέρει το περιοδικό «Der Spiegel», επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Το Eurogroup θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα για ένα πρόσθετο στοιχείο για το χρέος. Στόχος θα ήταν και σε αυτή την ιδέα να σταθεροποιηθούν οι τόκοι για το ελληνικό χρέος σε χαμηλό επίπεδο για δεκαετίες», αναφέρει το περιοδικό και διευκρινίζει πως με την συγκεκριμένη πρόταση δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί κανένας εταίρος, όπως θα γινόταν αν υλοποιηθεί η πρόταση του ΔΝΤ.

«Η ιδέα των ανθρώπων του Σόιμπλε: Ως τώρα ο ESM προσφέρει ομόλογα με διαφορετικούς χρόνους αποπληρωμής και με τα κέρδη συντηρεί την Ελλάδα. Επειδή ο ESM απολαμβάνει πολύ καλή αξιολόγηση, μπορεί να πουλά στην Ελλάδα φθηνό χρήμα. Να επεκταθούν λοιπόν οι χρόνοι αποπληρωμής αυτών των ομολόγων ώστε η Ελλάδα να μπορεί να απολαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερο διάστημα τα χαμηλά επιτόκια», επισημαίνεται και αναφέρεται το εξής παράδειγμα:

Αν ο ESM επεκτείνει ένα ομόλογο που έχει τώρα 10 χρόνια και το κάνει 30 χρόνια, η Ελλάδα θα εξοικονομήσει πολλά χρήματα. Για αυτό το ομόλογο μεγάλης διάρκειας ο ESM θα χρέωνε την ελληνική κυβέρνηση ως το 2045 με 1,5% επιτόκιο. Αν η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να βρει αυτά τα χρήματα στις αγορές, ανάλογα με το επιτόκιο, θα έπρεπε να πληρώσει 4 ή 5% ή και παραπάνω σε τόκους. Με το χρέος πάνω από 300 δισεκατομμύρια ευρώ, κάθε ποσοστιαία μονάδα που θα μειωνόταν το μέσο επιτόκιο, θα έφερνε εξοικονόμηση 3 δισεκατομμυρίων τον χρόνο, που αντιστοιχεί σε 2% του ελληνικού ΑΕΠ

Από αυτό το σχέδιο υπάρχει μόνο ένα μειονέκτημα, ότι η Ελλάδα θα παραμείνει εξαρτημένη από τον ESM για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά από την άλλη πλευρά το Βερολίνο έχει περισσότερα πλεονεκτήματα με βασικότερο όλων ότι αυτό το πλάνο δεν έχει επιπλέον κόστος για κανέναν. Μάλιστα κύκλοι του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισημαίνουν ότι για ένα τέτοιο μέτρο η κυβέρνηση δεν θα χρειαζόταν έγκριση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, διότι δε θα αφορούσε πρόγραμμα βοήθειας, αλλά «απλή οικονομική διαχείριση του ESM».

Το άρθρο συνεχίζει εξηγώντας πως περαιτέρω ελάφρυνση θα μπορούσε να συνεισφέρει και η ΕΚΤ, η οποία διακρατεί πολλά ελληνικά ομόλογα που είχε αγοράσει στην έναρξη της κρίσης χρέους, σημαντικά κάτω από την ονομαστική τους αξία.

Η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες είναι διατεθειμένοι να παραιτηθούν από τα κέρδη και να δοθούν όλα στην Ελλάδα. Αυτό είχε ήδη συμφωνηθεί, αλλά είχε ανακληθεί, όταν ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης μετά την πρώτη εκλογική νίκη θεωρούσαν ότι δεν δεσμεύονται από καμία συμφωνία. Από πλευράς των δανειστών λέγεται τώρα ότι θα μπορούσε να αλλάξει, απέναντι σε μια ελληνική κυβέρνηση που σέβεται τα συμφωνηθέντα», σημειώνεται και αναφέρεται ότι θα απέφερε περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Τονίζεται πάντως ότι ο χρόνος για αποφάσεις είναι περιορισμένος, όχι μόνο διότι εκπνέουν οι προθεσμίες για την εξόφληση κάποιων δανείων, αλλά κυρίως λόγω του βρετανικού δημοψηφίσματος, τον Ιούνιο: «Οι διαπραγματευτές της ΕΕ έχουν καταστήσει σαφές στην Αθήνα ότι είτε θα υπάρξει συμφωνία ως τέλος Μαΐου ή θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μετά τις 24 Ιουνίου. Και τότε πραγματικά υπάρχει ο κίνδυνος για ένα κρίσιμο φινάλε, διότι στις 20 Ιουλίου λήγει η καταβολή 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΚΤ

Βεβαίως, όπως είναι ήδη γνωστό οι δανειστές μας δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους, καθώς οι κόντρες τους όλο και πληθαίνουν. Το συγκεκριμένο άρθρο τονίζει πως από τη μία πλευρά βρίσκεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος έχει υπογραμμίσει ότι οι παραχωρήσεις δεν θα πρέπει να γίνουν σε βάρος των πιστωτών, ενώ από την άλλη πλευρά βρίσκεται το ΔΝΤ το οποίο παρουσίασε μία ιδέα, με βάση την οποία οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να εγγυηθούν, μέσω ESM, ένα χαμηλό επιτόκιο, ακόμη και στην περίπτωση που τα επιτόκια ανεβούν τα επόμενα χρόνια.

Η πρόταση του ΔΝΤ καταλήγει, όπως εξηγεί το περιοδικό, στο ότι «ο ESM τότε θα έπαιρνε χρήματα με ακριβότερους όρους, πχ με 2 ή 3%, αλλά θα τα έδινε στην ελληνική κυβέρνηση με τους σημερινούς όρους, δηλαδή με περίπου 1% επιτόκιο. Η συνέπεια: Ο ESM θα κατέγραφε ζημιά που θα έπρεπε να καλύψουν τα κράτη – μέλη». Από την πλευρά του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απαντά σε αυτή την πρόταση:«Ούτε συζήτηση!»

Ο Σόιμπλε είναι θυμωμένος με την ελληνική κυβέρνηση και με το ΔΝΤ

«Ο θυμός τού Σόιμπλε είναι για άλλη μια φορά εναντίον του Τσίπρα, διότι αυτές τις μέρες έκανε περιοδεία στην Ευρώπη αναζητώντας στήριξη έναντι των δανειστών. Ειδικά η επίσκεψη στον Ολάντ θύμωσε περισσότερο τον Σόιμπλε, διότι ήταν μόνο η γερμανική κυβέρνηση, η οποία κατά την προσφυγική κρίση απέτρεψε εκδίωξη της Ελλάδας από την Σένγκεν. Ως «ευχαριστώ» δεν είχε να κάνει κάτι άλλο από το να πάει στο Παρίσι για το πακέτο διάσωσης», σημειώνει το Der Spiegel και συνεχίζει αναφερόμενο στο ΔΝΤ:

Ο Σόιμπλε είναι όμως θυμωμένος και με το ΔΝΤ, από τότε που υπήρξε η διαρροή της υποκλοπής συνομιλίας (…) Το θεωρεί ανόητο να συζητάς εμπιστευτικά θέματα στο τηλέφωνο, αλλά θύμωσε και με το περιεχόμενο, δηλαδή την εξαγγελία ότι το ΔΝΤ, αν χρειαστεί, θα πιέσει την Μέρκελ για την Ελλάδα. Θεωρεί ότι πρόκειται για προσπάθεια εκβιασμού

Photo:GETTY IMAGES/CHRISTOPHER FURLONG

The post Der Spiegel: «Αναδιάρθρωση light» αν η Ελλάδα λάβει επιπλέον μέτρα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα