Cretan IAMA: Ελληνική πατέντα με κρητικά βότανα κατά της γρίπης και των ιώσεων

18:29 25/2/2016 - Πηγή: iPop

Τρία βότανα και παρθένο ελαιόλαδο μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό σου, να σε ανακουφίσουν από το κρυολόγημα και να καταπολεμήσουν την κοινή γρίπη; Μπορούν αν είναι το «κρητικό ίαμα»!

Μιλάμε για το δίκταμο ή έρωντα όπως το λένε οι κρητικοί, το φασκόμηλο, το θυμάρι και το λάδι της ελιάς που δίνει η κρητική γη. Αυτά τα υλικά έβαλε στο εργαστήρι της μία ομάδα διακεκριμένων καθηγητών τεκμηριώνοντας τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων για τον ανθρώπινο οργανισμό!
Και μέσα σε όλα δίνουν ανάσα και στον αγροτικό κόσμο της περιοχής!

Και το όνομα αυτού: Cretan IAMA

ή το μαγικό «Κρητικό Ίαμα» το οποίο ξεκίνησε, ερευνήθηκε, ολοκληρώθηκε και παρήχθη εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα.

Όλα ξεκίνησαν πριν αρκετά χρόνια, όταν επιδημιολογικές παρατηρήσεις σε περιοχές της Κρήτης έδειχναν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν αφεψήματα συγκεκριμένων βοτάνων είχαν πολύ χαμηλή νοσηρότητα και μικρότερες επιπτώσεις κρυολογήματος ή γρίπης. Η μαγεία της Κρήτης; Θα μπορούσες να το πεις και έτσι.

Διακεκριμένοι καθηγητές από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης αποφάσισαν να ερευνήσουν εις βάθος αυτές τις παρατηρήσεις και κατάφεραν να μετουσιώσουν την αυτόχθονη γνώση σε ουσιαστική γνώση.

Η ομάδα πίσω από το Cretan IAMA είναι οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής κ ΠΦΥ, Ηλίας Καστανάς, Καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας, Στέργιος Πυρίντσος, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιολογίας και Γεώργιος Σουρβίνος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας σε συνεργασία με την εταιρεία Οlvos Science, θυγατρική της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας Galenica.

Ο πλούτος της Ελληνικής γης σε μερικές κάψουλες

Αιθέρια έλαια από 3 αρωματικά βότανα, (Φασκόμηλο -salvia fruticosa-, θυμάρι -coridothymus capitatus- και δίκταμο -origanum dictamus-) σε συγκεκριμένες αναλογίες, μέσα σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Αυτό είναι το Cretan IAMA.

Οι ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων

Δίκταμο:
Επουλωτικές ιδιότητες

Φασκόμηλο:
Πολυφάρμακο, με πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Θυμάρι:
Φαρμακευτικό φυτό, με χρήση σαν αντιβιοτικό (πριν τα σύγχρονα αντιβιοτικά)

Η μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου Κρήτης σχετικά με την αντιοξειδωτική δράση των αρωματικών βοτάνων της Κρήτης δημοσιεύτηκε στο διεθνούς κύρους βιοϊατρικό περιοδικό Lancet (1998). Η ευεργετική δράση επιλεγμένων αρωματικών βοτάνων στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού οδήγησε τους ερευνητές στο επόμενο βήμα. Μέσα από πολυετείς δοκιμές, η έρευνα ανέδειξε ένα συνδυασμό αιθέριων ελαίων από 3 αρωματικά βότανα, Coridοthymus Capitatus, Salvia Fruticosa και Origanum Dictamnus, σε συγκεκριμένες αναλογίες, μέσα σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που λειτουργεί συνεργικά. Ακολούθησε κλινική δοκιμή σε ασθενείς με συμπτώματα ιώσεων του αναπνευστικού, με ευεργετικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Ethnopharmacology (2015).

Ο κ. Γεώργιος Σουρβίνος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας σημείωσε: «Στο πλαίσιο των μελετών του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, πραγματοποιήθηκε εργαστηριακός έλεγχος του εκχυλίσματος των βοτάνων από την Κρήτη. Τα αποτελέσματα έδειξαν για πρώτη φορά την αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος έναντι ιογενών λοιμώξεων, μειώνοντας δραματικά το ιικό φορτίο και τις κυτταρολογικές αλλοιώσεις προκαλούμενες από ιούς. Η αντιική δράση του εκχυλίσματος επιβεβαιώνεται τόσο σε πειραματικά μοντέλα, όσο και σε κλινικές δοκιμές».

Θα προωθήσει την αγροτική κοινότητα στην Κρήτη

Τα θετικά, όμως, που απορρέουν από το Cretan IAMA δεν σταματούν στις θεραυπευτικές του ικανότητες, καθώς η παραγωγή του θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη για την τοπική κοινωνία,

Πως; Απλό! Η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, με την υποστήριξη του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημίου Κρήτης κάνουν προσπάθειες για την καλλιέργεια των συγκεκριμένων βοτάνων ούτως ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Και η ποιότητα των βοτάνων μπορεί να είναι διασφαλισμένη, καθώς όπως υπογράμισε ο κ. Στέργιος Πυρίντσος, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιολογίας, θα υπάρξει παροχή συγκεκριμένου φυτού στους καλλιεργητές και γενετική ανάλυση των φυτικού υλικού με DNA-Barcoding, δεδομένης της διαφορετικής τους περιεκτικότητας σε αιθέρια έλαια.

Πέρα από το ελληνικό στοιχείο, την παγκόσμια πατέντα, τα ιατρικά χαρακτηριστικά, τι είναι αυτό που κάνει το Cretan IAMA να ξεχωρίσει; Ο κ. Ηλίας Καστανάς, Καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας εξηγεί πως «το πιο ενδιαφέρον στοιχείο των μελετών μας είναι η ενσωμάτωση της εθνοβοτανολογικής γνώσης στη σύγχρονη πειραματική έρευνα και την παραγωγική διαδικασία. Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο της εξέλιξης του Ιάματος είναι η αρμονική, μακροχρόνια, εποικοδομητική παραγωγική και συμπληρωματική συνεργασία του πρωτογενούς και δευτερογενούς αγροτικού τομέα, μιας ερευνητικής ομάδας τεσσάρων επιστημόνων και μιας φαρμακευτικής εταιρείας, οι οποίοι κατάφεραν, στην Ελλάδα της κρίσης, να ξεκινήσουν, να προωθήσουν και να μετουσιώσουν σε πράξη μια ιδέα. Όλα αυτά τα στοιχεία δεν είναι συνηθισμένα και γι’ αυτό θα πρέπει να τονιστούν».

To Cretan IAMA μπορείτε να το βρείτε στα ράφια των φαρμακείων.

The post Cretan IAMA: Ελληνική πατέντα με κρητικά βότανα κατά της γρίπης και των ιώσεων appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα