Belly dancing για εγκύους και παραστάσεις για μωρά- Η Σ.Τοσκάνο αποκαλύπτει τα οφέλη

11:38 7/2/2017 - Πηγή: iPop

Μπορεί στη χώρα μας το belly dancing για εγκύους ή ακόμα και οι παραστάσεις για βρέφη να μην είναι πολύ διαδεδομένες, αλλά στο εξωτερικό όλα είναι διαφορετικά. Η Σάρα Τοσκάνο, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λισαβόνα βρίσκεται στη χώρα μας και αποκαλύπτει τα μυστικά αλλά και τα οφέλη των δύο αυτών πραγμάτων κάνοντας μια μικρή στάση στο iPop.gr.

Η Σάρα Τοσκάνο είναι παιδαγωγός και πιστοποιημένη καθηγήτρια “World Dance”, με ειδίκευση στον Ανατολίτικο χορό από

το “Rotterdam’s Foundation for Arts’ Education” της Ολλανδίας. Μάλιστα, ασχολείται με τους Ανατολίτικους χορούς από τα 19 της.


Ως δασκάλα χορού, έχει διδάξει σε αναγνωρισμένες σχολές χορού, όπως στη σχολή μπαλέτου του Rotterdam, στο Lak Theater του πανεπιστημίου Leiden, στη σχολή χορού EDAK και στην σχολή σύγχρονου χορού στη Λισαβόνα.

Τα τελευταία χρόνια μοιράζει τη ζωή της μεταξύ Λισαβόνας και Αθήνας και αυτή την περίοδο πρωταγωνιστεί στην βρεφική παράσταση «Θα Βγω Από τ’ Αυγό», η οποία απευθύνεται σε μωρά 4 έως και 18 μηνών και φιλοξενείται για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Άβατον, ενώ από 20 Φεβρουαρίου ξεκινά μαθήματα χορού της κοιλιάς για εγκύους.

Βλέπουμε πως γενικά η δουλειά σου περιστρέφεται γύρω από τις νέες μητέρες και τα παιδιά. Το επέλεξες ή προέκυψε;Ασχολούμαι επαγγελματικά με τον χορό και πάντα καταπιάνομαι με διαφορετικά project. Ωστόσο, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μου, αλλά και αργότερα, όταν γέννησα το παιδί μου άρχισε να με ενδιαφέρει πολύ το well-being των εγκύων και οι δραστηριότητες για μωρά. Μου αρέσουν αυτά τα project πολύ γιατί συνδυάζω την δουλειά μου με την ζωή μου.Πως είναι τα μωρά σαν θεατές μιας παράστασης; Συμμετέχουν; Δείχνουν αν τους αρέσει;Τα μωρά είναι ένα ιδιαίτερο κοινό που δείχνει ακριβώς το τι αισθάνεται. Ξέρουμε σε κάθε στιγμή αν περνάνε καλά ή όχι. Είναι απίστευτο να βλέπεις με πόση προσοχή παρακολουθούν την παράσταση. Τους αρέσει πάρα πολύ και συμμετέχουν με τον δικό τους τρόπο.
Γιατί κατά τη γνώμη σου ένα μωρό πρέπει να βλέπει από τους πρώτους μήνες της ζωής του παραστάσεις;Τα μωρά, όπως και εμείς θέλουν να βλέπουν καινούργια πράγματα και να διασκεδάζουν. Συμμετέχουν, βέβαια, με τον δικό τους τρόπο. Βλέποντας, λοιπόν, μια παράσταση ειδικά σχεδιασμένη γι’ αυτά, γεμίζουν με εμπειρίες, οξύνεται η φαντασία τους, η παρατηρητικότητα, αλλά και η κοινωνικότητά τους. Επίσης, μαθαίνουν να αγαπάνε το θέατρο από πολύ μικρά.Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με το belly dancing για εγκύους;Η ιδέα ξεκίνησε όταν ήμουν έγκυος. Χόρευα και δίδασκα όλους τους μήνες της εγκυμοσύνης μου και οι κινήσεις του χορού με βοήθησαν πολύ. Επίσης, από μελέτες που έχω διαβάσει ξέρω ότι ο χορός της κοιλιάς ήταν ανέκαθεν ένας χορός που σχετιζόταν με τη γέννα. Έτσι ξεκίνησα να σχεδιάζω τα συγκεκριμένα μαθήματα, τα οποία είναι ειδικά για εγκύους.
Ο χορός βοηθά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και στην γέννα;Φυσικά. Ο χορός της κοιλιάς έχει πολλά οφέλη. Μπορεί να απαλύνει τους πόνους της μέσης και να κάνει το σώμα πιο ελαστικό. Επίσης, ο χορός της κοιλιάς χρησιμοποιεί πολλές κινήσεις των γοφών, της κοιλιάς και της λεκάνης. Μ’ αυτόν τον χορό οι γυναίκες μαθαίνουν πως να απομονώνουν και να κουνούν την λεκάνη, κάτι που χρησιμεύει πολύ στον τοκετό.Μπορεί μια γυναίκα η οποία δεν έχει καμία σχέση με τον χορό να ξεκινήσει μαθήματα belly dancing από το μηδέν κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης;Ο συγκεκριμένος χορός είναι πολύ ασφαλής. Αν η εγκυμοσύνη δεν έχει ρίσκο, τότε μπορεί να χορεύεις μέχρι και τον 9ο μήνα. Αλλά για να είναι μια γυναίκα 100% σίγουρη το καλύτερο είναι να ξεκινήσει στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της.
Ο χορός εκτός από την σωματική κατάσταση της εγκύου βοηθά και στην ψυχολογία της;Ο χορός της κοιλιάς είναι ένας άκρως αισθησιακός χορός που κάνει την γυναίκα να αισθάνεται όμορφη εξωτερικά, αλλά και εσωτερικά. Αυτό βοηθάει την μέλλουσα μητέρα να ευχαριστιέται τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της, ενώ ταυτόχρονα την χαλαρώνει και την κάνει να διασκεδάζει.Η χώρα μας σε σχέση με το εξωτερικό, όπου έχεις ζήσει χρόνια, είναι σχετικά σε καλή θέση όσον αφορά τις δραστηριότητες για τα μωρά αλλά και τις εγκύους; Η παράσταση μας «Θα βγω από τ’ Αυγό» ήταν από τις πρώτες θεατρικές παραστάσεις για μωρά. Το ίδιο ισχύει και για τα μαθήματα χορού της κοιλιάς για εγκύους. Στην Ελλάδα αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται πολύ για τα μωρά τους. Προτιμούν να στερηθούν εκείνοι πράγματα για να προσφέρουν στα παιδιά τους. Επίσης, η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη θεατρική παράδοση. Η δική μας παράσταση είναι πολύ επιτυχημένη και ταξιδεύει από στόμα σε στόμα. Ελπίζω να γίνει το ίδιο και με τα μαθήματα για εγκύους.Που σε βλέπουμε αυτή τη στιγμή και που θα σε δούμε το επόμενο διάστημα;Τα δύο βασικά μου project είναι η παράσταση «Θα βγω από τ’ Αυγό» που παίζεται κάθε Σάββατο στο θέατρο Άβατον στο Γκάζι και τα μαθήματα χορού της κοιλιάς για εγκύους που είναι στο Κολωνάκι στο Studio Κίνησης και Έκφρασης Doo Be Bop και στο Χαλάνδρι στο Shantom και ξεκινούν στις 20 Φεβρουαρίου.Μελλοντικά σχέδια; Ποιοι οι στόχοι σου;Αν όλα πάνε καλά θα σκηνοθετήσω μια παράσταση χορού, βασισμένη στο Μύθο του Μινώταυρου. Είναι μια παράσταση που ανέβασα και στην Πορτογαλία με επαγγελματίες χορευτές και μουσικούς αλλά εδώ θα ήθελα να την ανεβάσω με πρόσφυγες.

The post Belly dancing για εγκύους και παραστάσεις για μωρά- Η Σ.Τοσκάνο αποκαλύπτει τα οφέλη appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα