57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Αναλυτικά όλα τα βραβεία- Ποια ταινία απέσπασε τον «Χρυσό Αλέξανδρο»;

21:56 13/11/2016 - Πηγή: iPop

Με μεγάλη επιτυχία, προβολή σπουδαίων ταινιών και μεγάλη προσέλκυση κόσμου ολοκληρώθηκε το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Αναμφισβήτητα η ταινία που ξεχώρισε και απέσπασε και το βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος ήταν τα «Δολοφονικά Αμαξίδια» του Ούγγρου Ατίλα Τιλ.

Πρόκειται για μια ταινία με αντιρατσιστικό μήνυμα, η οποία, ωστόσο, προέρχεται από μια χώρα με έντονες ρατσιστικές συμπεριφορές.

Ο ηθοποιός Ταξιάρχης Χάνος, η πρόεδρος του Φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης παρουσίασαν την τελετή λήξης.

Κατά τα λεγόμενά τους, συνολικά 80.000 θεατές παρακολούθησαν τις ταινίες του Φεστιβάλ.

Η πρόεδρος και ο διευθυντής του Φεστιβάλ σε κοινό τους μήνυμα ανέφεραν: «Μπαίνουμε σε νέα εποχή εθνικισμού και μισαλλοδοξίας; Θα κλειστούμε στα μικρά μας κράτη; Ο κινηματογράφος θα συνεχίζει να χτίζει γέφυρες».

Αναλυτικά τα βραβεία

Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος

«Δολοφονικά Αμαξίδια», Ατίλα Τιλ (Ουγγαρία)

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος

«Η πέτρα της καρδιάς», Γκούδμουντουρ Άρναρ (Ισλανδία – Δανία)

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Χάλκινος Αλέξανδρος

«Ο Σπορέας», Γιόσουκε Τακέουτσι (Ιαπωνία)

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας

Εξ ημισείας στις: Δήμητρα Βλαγκοπούλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Park» της Σοφίας Εξάρχου και Σουζούνο Τακενάκα για την ερμηνεία της στην ταινία «Ο Σπορέας».

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας

Ζόλταν Φένιβεσι, Σάβολτς Τούροτσι και Άνταμ Φέκετε, για την ερμηνεία τους στην ταινία «Δολοφονικά Αμαξίδια»

Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης

«Άφτερλωβ» του Στέργιου Πάσχου

Ειδική Μνεία

Στον ηθοποιό Βασίλη Κουκαλάνι για την ερμηνεία του στην ταινία «Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη, καθώς και στον Χάρη Φραγκούλη για την ερμηνεία του στο «Άφτερλωβ».

Βραβεία Fipresci (The International Federation of Film Critics)

Η κριτική επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (Fipresci) αποτελούμενη από τους: Αλεξάντερ Χούζερ (Νορβηγία), Αχμέτ Γκιουρατά (Τουρκία) και Ιφιγένεια Καλαντζή (Ελλάδα) απένειμε το βραβείο της για το διαγωνιστικό τμήμα στην ταινία «Λαίδη Μακμπέθ» του Ουίλιαμ Όλντροϊντ.

Tαινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2016

«Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη.

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απένειμε το βραβείο της στην ταινία «90 χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το Μέλλον», τελευταία ταινία του Νίκου Τριανταφυλλίδη.

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, με κριτική επιτροπή τους Κώστα Δήμο, Άρη Φατούρο και Βασίλη Δούβλη, απένειμε το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος «Το Αίμα των Σάμι» της Αμάντα Κέρνελ.

H ΕΡΤ, με κριτική επιτροπή τους Γιώργο Μπότσο, Νίκο Βεζυργιάννη και Μένο Δελιοτζάκη, απένειμε βραβείο αξίας 3.000 ευρώ σε ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2016 (ενότητα «Επίσημη Πρώτη») στην ταινία «Park» της Σοφίας Εξάρχου.

The post 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Αναλυτικά όλα τα βραβεία- Ποια ταινία απέσπασε τον «Χρυσό Αλέξανδρο»; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα