Ζ. Κ. Γιουνκέρ: Αυξημένος o κίνδυνος ακύρωσης της συμφωνίας Βρυξελλών-Άγκυρας

09:12 30/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Την προειδοποίηση ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό κινδυνεύει να ακυρωθεί, λόγω της αναταραχής στη γείτονα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, απευθύνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα. Παράλληλα, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ εμφανίζεται «πολύ ανήσυχος» για τις πρόσφατες εξελίξεις εντός ΕΕ, ειδικά στην Ουγγαρία και στην Πολωνία.

Εύθραυστη συμφωνία

«Ο κίνδυνος είναι αυξημένος. Η επιτυχία της συμφωνίας μέχρι τώρα είναι εύθραυστη. Ο

πρόεδρος Ερντογάν έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί επανειλημμένα ότι επιδιώκει να την θέσει υπό αμφισβήτηση», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην Kurier.

Εάν αυτό συμβεί, «μπορούμε κατόπιν να αναμένουμε ότι οι μετανάστες θα ξαναρχίσουν να φθάνουν στην Ευρώπη μαζικά», συνέχισε ο Γιούνκερ.

Η αμφιλεγόμενη συμφωνία, η οποία συνήφθη τον Μάρτιο ανάμεσα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες, είχε αποτέλεσμα την ανάσχεση της ροής των μεταναστών και των προσφύγων, όμως η αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου εναντίον του Ερντογάν δημιούργησε φόβους στην ΕΕ ότι ενδέχεται να ακυρωθεί.

Οι εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία οδήγησαν σε χιλιάδες συλλήψεις στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις θέσεις τους στα σημαντικότερα υπουργεία της τουρκικής κυβέρνησης.

Τρεις ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η ομάδα των Τούρκων αξιωματούχων που είχε επιφορτιστεί με τον έλεγχο της εφαρμογής της συμφωνίας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα ανακλήθηκε στην Τουρκία και δεν αντικαταστάθηκε.

Για Πολωνία και Ουγγαρία

«Στην Πολωνία, οι ενέργειες της κυβέρνησης καταφέρνουν πλήγμα στο κράτος δικαίου», σημειώνει στη συνέντευξή του και προσθέτει: «Παρατηρώ με ανησυχία τις προετοιμασίες για το δημοψήφισμα όσον αφορά (τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ συμφώνησε να ανακατανέμει) τους μετανάστες».

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε προθεσμία τριών μηνών στην κυβέρνηση της Πολωνίας για την επανεξέταση της λειτουργίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, επικαλούμενη την προστασία του κράτους δικαίου.

Την ίδια ώρα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν συγκρίνει τη μετανάστευση με «δηλητήριο» για την Ευρώπη, και πρόσθεσε ότι η χώρα του «δεν χρειάζεται ούτε έναν μετανάστη».

«Εάν οργανώνονται δημοψηφίσματα για κάθε απόφαση των συμβουλίων υπουργών (της ΕΕ) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τότε η ασφάλεια του δικαίου διατρέχει κίνδυνο», εκτίμησε ο Γιούνκερ.

«Η Κομισιόν θα έπρεπε πραγματικά -αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί- να κινήσει διαδικασία εναντίον της Ουγγαρίας για παραβίαση των (ευρωπαϊκών) συνθηκών. Αλλά ο κ. Όρμπαν θα δήλωνε σε αυτή την περίπτωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει τον ουγγρικό λαό σε δίκη», επισήμανε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στο μεταξύ, πάνω από 24 εκατ. ευρώ για την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων στη χώρα μας, ενέκρινε η Κομισιόν. Το πρόγραμμα ξεκινά από την 1η Σεπτεμβρίου και δημιουργεί 850 νέες θέσεις εργασίας 8μηνης διάρκειας. Επίσης, η Κομισιόν ανακοίνωσε την εκταμίευση 11 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ικανότητας υποδοχής και εγγραφής των προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς και για την ενίσχυση των υπηρεσιών διάσωσης ναυαγών στην Ιταλία.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: EPA/NG HAN GUAN/POOL

Keywords
Τυχαία Θέματα