Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για τις εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα

17:39 9/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2017, σημειώθηκε έντονη αντιπαράθεση με αφορμή τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για 13η σύνταξη και ΦΠΑ στα νησιά του Β.Α Αιγαίου. Το Σάββατο οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης μιλώντας από το βήμα της Βουλής χαρακτήρισε αυτόν τον προϋπολογισμό ως τον μόνο από το 2010, που τυγχάνει ευρείας αποδοχής. «Έχουμε τον πιο αναπτυξιακό προϋπολογισμό γενικής

αποδοχής μετά από μια 8ετία». Παράλληλα, ο κ. Παπαδημητρίου επεσήμανε ότι το πρόβλημα της ελληνικής ανταγωνιστικότητας δεν είναι η φορολογία, αλλά η πρόσβαση της επιχειρηματικότητας στην χρηματοδότηση.

«Η φορολογία δεν αποτελεί καταλυτικό παράγοντα καταστροφής της ελληνικής ανταγωνιστικότητας», είπε χαρακτηριστικά, αποδίδοντας όσα του καταλογίζουν περί διαφορετικής άποψής του με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης, είτε σε παρερμηνείες δηλώσεων του, είτε σε αποσπασματικές αναφορές του.

Τα υψηλά επιτόκια δανεισμού από τις τράπεζες, οι δυσκολίες στην έγκριση χρηματοδότησης, το χαμηλό ύψος δανεισμού και τα υψηλά ενέχυρα για την χορήγησή τους, αποτελούν, όπως είπε, εμπόδιο για την εξέλιξη και ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού αποτέλεσαν το βασικό σημείο τριβής και αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά την τέταρτη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού.

Οι κυβερνητικοί βουλευτές υπεραμύνθηκαν σε όλους του τόνους τις εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα. Πιο συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας είπε ότι η κυβέρνηση δίνει αυτό το οποίο περισσεύει από το πλεόνασμα το οποίο έχει επιτευχθεί.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης τόνισε ότι οι ανακοινώσεις Τσίπρα δεν είναι προεκλογική παροχή, ούτε έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Στον αντίποδα, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης καυτηριάζουν αυτήν την απόφαση. Η Ντόρα Μπακογιάννη εκ μέρους της ΝΔ δήλωσε ότι αυτά που δίνει η κυβέρνηση είναι σαφώς λιγότερα από όσα περικόπτει μέσω του ΕΚΑΣ.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης χαρακτήρισε την κίνηση του πρωθυπουργού ως ομολογία ήττας.

Επίθεση στη κυβέρνηση εξαπέλυσε η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατηγορώντας την ότι «θέλει να εξαγοράσει συνειδήσεις και κυρίως να καλλιεργήσει μόνιμα μειωμένες απαιτήσεις και κριτήρια», ενώ υποστήριξε ότι έχει κοινή πλεύση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, παρά τις επιμέρους διαφορές τους.

Μέχρι τώρα έχει μιλήσει ένας πολύ μεγάλος αριθμός βουλευτών και πρέπει να θεωρείτε βέβαιο ότι ο κατάλογος θα εξαντληθεί, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνεδρίαση του Σαββάτου, όπου η συζήτηση θα αρχίσει στις 12:00 και τον λόγο θα πάρουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού θα κλείσει τη συζήτηση. Νωρίτερα, θα έχει τοποθετηθεί και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Είναι πολύ πιθανό, η ονομαστική ψηφοφορία η οποία προσλαμβάνει πάντα χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, να μην αρχίσει στις 24:00 αλλά δύο με τρεις ώρες νωρίτερα.

Πηγή: ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Κώστας Κωνσταντόπουλος
Σχετική είδηση:

«Κοινωνική αναδιανομή σε όσους σήκωσαν το βάρος»-Κριτική από τα κόμματα (video)

Κομισιόν, ESM: Δεν είχαμε λεπτομερή ενημέρωση για το πακέτο Τσίπρα

Keywords
Τυχαία Θέματα