Υπεραμύνθηκε της κατάργησης του προγράμματος DACA o Ντόναλντ Τραμπ

21:11 5/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αναστείλει το πρόγραμμα DACA που προέβλεπε την χορήγηση άδειας παραμονής και εργασίας σε εκείνους που είχαν μπει στη χώρα παράτυπα όταν ήταν ακόμη ανήλικοι, χαρακτηρίζοντας την απόφασή του απαραίτητη για την περιφρούρηση του κράτους δικαίου στην χώρα.

«Δεν είμαι υπέρ να τιμωρούνται παιδιά, τα περισσότερα των οποίων είναι σήμερα ενήλικες, για τις ενέργειες των γονέων τους. Αλλά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε χώρα των ευκαιριών επειδή είμαστε μια χώρα δικαίου», ανέφερε ο

Αμερικανός πρόεδρος σε μια ανακοίνωσή του.

Στην μακροσκελή ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί «προτεραιότητα» στους Αμερικανούς εργαζομένους, σημειώνοντας ότι: «Πάνω από όλα θα πρέπει να θυμόμαστε ότι νέοι Αμερικάνοι έχουν επίσης όνειρα», σε μια προφανή αναφορά στους «Ονειροπόλους» (Dreamers), όπως συχνά αποκαλούνται οι σχεδόν 800.000 νέοι, που προστατεύονταν από απέλαση με το συγκεκριμένο διάταγμα και η τύχη των οποίων αποτελεί πλέον ένα τεράστιο ερωτηματικό.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος κατηγόρησε τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα ότι παρέκαμψε το Κογκρέσο για να θεσπίσει το πρόγραμμα DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) το 2012.

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία πορεία προς μια μεταναστευτική μεταρρύθμιση που να βασίζεται σε αρχές, αν η εκτελεστική εξουσία δεν είναι σε θέση να αναθεωρήσει ή να καταργήσει ομοσπονδιακούς νόμους κατά βούληση», υπογράμμισε ο Τραμπ.

Λίγες ώρες αργότερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς, δήλωσε ότι η απόφαση «δεν ήταν εύκολη» για τον Τραμπ ο οποίος «αγωνιζόταν» όλο το Σαββατοκύριακο για να καταλήξει στο τι θα κάνει με το πρόγραμμα DACA, σημειώνοντας ότι αισιοδοξεί «ότι το Κογκρέσο θα επιταχύνει και θα κάνει τη δουλειά του».

«Είναι κάτι που θα πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά και αισιοδοξούμε ότι (το Κογκρέσο) θα το κάνει» πρόσθεσε η Σάντερς. Ο πρόεδρος Τραμπ είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τους νομοθέτες για τη μεταρρύθμιση αυτή για την οποία, όπως είπε, θα χρειαστούν πολλές «μεγάλες διορθώσεις» και όχι απλώς μια μικροαλλαγή στο σύστημα.

Νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς ανακοίνωσε την αναστολή του προγράμματος, τονίζοντας ότι το Κογκρέσο θα έχει στην διάθεσή του ένα διάστημα έξι μηνών για να προετοιμάσει μια νομοθετική εναλλακτική λύση.

Η ανακοίνωση της απόφασης προκάλεσε αμέσως αντιδράσεις εκπροσώπων του πολιτικού και του επιχειρηματικού κόσμου.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν τόνισε ότι πρόκειται για μια «κακή προσέγγιση», σημειώνοντας ότι τα παιδιά που έφτασαν παράνομα με τους γονείς τους «δεν θα πρέπει να αναγκαστούν να επιστρέψουν σε μια χώρα που δεν γνωρίζουν».

«Αυτή είναι μια θλιβερή μέρα για την χώρα μας», δήλωσε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτής του Facebook, κάνοντας λόγο για μια «βάρβαρη» απόφαση.

«Δηλώνουμε ότι παρότι η Microsoft…ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος, κάνοντας το πιο δίκαιο και πιο ανταγωνιστικό… χρειάζεται να θέσουμε τις ανθρωπιστικές ανάγκες αυτών των 800.000 ανθρώπων στο νομοθετικό καλεντάρι πριν από ένα φορολογικό νομοσχέδιο», ανέφερε ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ με ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι η εταιρεία έχει στις τάξεις της τουλάχιστον 39 Ονειροπόλους (Dreamers) και θα πληρώσει για την νομική τους εκπροσώπηση για να παραμείνουν στις ΗΠΑ.

«Είμαστε απογοητευμένοι…και καλούμε το Κογκρέσο να δράσει γρήγορα για να βρει μια μόνιμη νομοθετική λύση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Google.

«Είμαι βαθύτατα αναστατωμένος ότι 800.000 Αμερικανοί, ανάμεσά τους περισσότεροι από 250 εργαζόμενοι της Apple θα βρεθούν πεταγμένοι από την μόνη χώρα που γνωρίζουν ως δική τους», δήλωσε ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της Apple, με mail που έστειλε στους εργαζομένους, το οποίο έλαβε γνώση το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, Ρόιτερς, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα