Υεμένη: Παιδιά λιμοκτονούν εξαιτίας του πολέμου και της κρίσης

16:29 31/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Όλο και μεγαλώνει ο αριθμός των παιδιών που υποφέρουν από υποσιτισμό στην Υεμένη, ανέφερε σήμερα η UNICEF. Σύμφωνα με τα στοιχεία, εξαιτίας του πολέμου και της οικονομικής κρίσης, περίπου 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 2,2 εκατομμύρια παιδιά στη χώρα υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό και 460.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών υποφέρουν από σοβαρό και οξύ υποσιτισμό.

Η εκπρόσωπος της UNICEF στην Υεμένη,

Μεριτσέλ Ρελάνο, δήλωσε στο Reuters, στη Γενεύη: «Αυτό που μας ανησυχεί είναι ο σοβαρός οξύς υποσιτισμός επειδή αφαιρεί τις ζωές παιδιών». Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο υποσιτισμός καθιστά τον ανθρώπινο οργανισμό ευάλωτο σε αναπνευστικές λοιμώξεις και ασθένειες που μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο.

«Εξαιτίας του υπό κατάρρευση συστήματος υγείας, της σύγκρουσης και της οικονομικής κρίσης πήγαμε πίσω 10 χρόνια. Μια δεκαετία χάθηκε όσον αφορά τα κέρδη μας στον τομέα της υγείας», ανέφερε η Ρελάνο, προσθέτοντας ότι, 63 παιδιά από τα χίλια που γεννιούνται ζωντανά πεθαίνουν τώρα προτού γίνουν πέντε ετών, έναντι 53, όπως συνέβαινε το 2014.

Από την κρίση υποσιτισμού στη βόρεια επαρχία Σαάντα, στην παράκτια περιοχή Χοντέιντα και στην Τάιζ, στη νότια Υεμένη,τα παιδιά και οι μητέρες που θηλάζουν πλήττονται περισσότερο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της UNICEF στην Υεμένη.

Η οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά επιδιώκει τη συγκέντρωση 236,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την Υεμένη εφέτος, στο πλαίσιο μιας συνολικής έκκλησης της για τη συγκέντρωση 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χορήγηση βοήθειας σε 81 εκατομμύρια ανθρώπους σε 48 χώρες. Η συνολική αυτή βοήθεια, προορίζεται για την ενίσχυση των παιδιών που ζουν σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις ή από άλλες κρίσεις και καταστροφές.

Όπως δήλωσε στο Sputnik ο αξιωματούχος της UNICEF, Σάιμον Ίνγκραμ, η Υεμένη αποτελεί τη μία από τις τρεις χώρες, μαζί με τη Συρία και το Νότιο Σουδάν, από τις 48 που η UNICEF έχει θέσει ως προτεραιότητά της για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας για αυτή τη χρονιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα