Ξεκινά η αναδρομική παρακράτηση στις επικουρικές συντάξεις

21:21 1/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μικρότερο ποσό στους λογαριασμούς τους θα δουν 250 χιλιάδες συνταξιούχοι, λόγω της αναδρομικής παρακράτησης στις επικουρικές. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το κατώτατο ποσό της δόσης δεν θα ξεπερνά τα 50 ευρώ. Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, απέκλεισε νέες μειώσεις στις συντάξεις, επισημαίνοντας ότι «το ασφαλιστικό έχει κλείσει». Παράλληλα, ξεκινά η επαναξιολόγηση 15 προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων, με κόστος περίπου 250 εκατ. ευρώ

Η αναδρομική παρακράτηση δεν θα πρέπει

να ξεπερνά το 10% της επικουρικής σύνταξης και το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν θα πρέπει να υπολείπεται των 50 ευρώ που είναι το κατώτερο πλαφόν.

Από τους περίπου 250.000 συνταξιούχους που είδαν περικοπές στις επικουρικές τους, εκτιμάται ότι
38.160 δικαιούχοι θα πρέπει να καταβάλλουν αναδρομικά τεσσάρων μηνών.

Περίπου 143.000 συνταξιούχοι θα καταβάλλουν αναδρομικά τριών μηνών και σχεδόν 67.000 χρωστούν αναδρομικά δύο μηνών.

Οι περισσότεροι συνταξιούχοι εκτιμάται ότι θα καλύψουν τη διαφορά σε 2 με 3 μήνες.

Όσοι είδαν μεγάλες περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις, υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 8 με 10 δόσεις, ενώ οι συνταξιούχοι που είδαν οριακές μειώσεις έως 50 ευρώ, θα καλύψουν τη διαφορά σε μία μόνο δόση, δηλαδή με την καταβολή της σύνταξης του Νοεμβρίου.

Σχετικά με την αναμόρφωση του Προνοιακού Χάρτη της χώρας, που αποτελεί από τα βασικά ζητούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι «η ελληνική πλευρά δεν συζητά την περικοπή αναπηρικών και πολυτεκνικών επιδομάτων».

Στόχος του υπουργείου εργασίας είναι η καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης από τις αρχές Ιανουαρίου και ο εξορθολογισμός όλων των επιδομάτων έτσι ώστε να μην υπάρχει αλληλοκάλυψη.

Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο οικονομικών με τον Ευκλείδη Τσκαλώτο και τους αρμόδιους υπουργούς.

Συνέντευξη τύπου στην είσοδο του υπουργείου εργασίας πραγματοποίησαν, το πρωί της Τρίτης, συνταξιούχοι όλων των ταμείων, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στις συντάξεις τους.

Οι συνταξιούχοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το πρωί της Πέμπτης, στην πλατεία Κοτζιά, στο πλαίσιο νέας κινητοποίησης.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1 Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη
Σχετική είδηση:Δεν τίθεται θέμα περικοπής των επιδομάτων ειδικών κατηγοριών, δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα