«Βόμβα ψύχους» χτυπά και τις αμερικανικές πολιτείες του νότου

12:14 4/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Χρειάστηκαν να περάσουν τρεις δεκαετίες για να ζήσουν στην νοτιοανατολική ακτή των ΗΠΑ τέτοια βίαιη χειμωνιάτικη καταιγίδα. Μια σπάνια έκρηξη χιονιού και πάγου χτύπησε από την Τετάρτη, τμήματα της Φλόριντα, της Γεωργίας και της Νότιας Καρολίνας.

Οι παρατηρητές προειδοποίησαν ότι το ίδιο σύστημα θα μπορούσε σύντομα να μεταμορφωθεί σε έναν «εκρηκτικό κυκλώνα», καθώς κινείται στην Ανατολική Ακτή, μεταφέροντας τυφώνες, δημιουργεί παράκτιες

πλημμύρες και ρίχνει χιόνι που φτάνει σε μερικές περιπτώσεις τα 30 εκατοστά.

Τουλάχιστον 17 θάνατοι καταγράφονται από τις επικίνδυνες ψυχρές θερμοκρασίες οι οποίες για αρκετές ημέρες επικρατούν από το Τέξας έως τη Νέα Αγγλία.

Οι επιστήμονες εξέδωσαν προειδοποίηση για την καταιγίδα του χειμώνα που εκτείνεται από την ακτή του Κόλπου της περιοχής «Big Bend» της Φλώριδας μέχρι την ακτή του Ατλαντικού. Οι προβλέψεις ανέφεραν ότι οι άνεμοι των τυφώνων που φυσούν στην ανοιχτή θάλασσα την Πέμπτη θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κύματα ύψους 7 μέτρων.

Τα σχολεία έκλεισαν και η αστυνομία παρότρυνε τους οδηγούς να παραμείνουν εκτός δρόμων καθώς δεν έχουν συνηθίσει να οδηγούν σε τέτοιου είδους καιρικές συνθήκες.

Τα αεροδρόμια έκλεισαν στη Σαβάνα, το Τσάρλεστον και αλλού, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν 500 πτήσεις την Τετάρτη και τουλάχιστον 1.700 επιπλέον ακυρώθηκαν σήμερα Πέμπτη.

Στο Μισισιπή το κρύο προκάλεσε ρεκόρ βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης, αφήνοντας αρκετούς κατοίκους χωρίς νερό.

Στη Γεωργία κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι την Παρασκευή για 28 κομητείες.

Τα μεγαλύτερα θεματικά πάρκα της Φλόριντα ανακοίνωσαν ότι τα θαλάσσια αξιοθέατα, όπως η Λιμνοθάλασσα Typhoon της Disney, το Volcano Bay του Universal Orlando και το Aquatica του SeaWorld, έκλεισαν.

Πηγή: ASSOCIATED PRESS

Keywords
Τυχαία Θέματα