Βόλος:Διάσωση Χειρογράφου δύο αιώνων στη Σκιάθο

15:58 15/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το ανταποκρινόμενο στο αίτημα του συλλόγου «Η Σκιάθος»ανέλαβε τις εργασίες συντήρησης του Μολυβδόβουλου Γράμματος του Οικουμενικού Πατριάρχη Καλλίνικου Δ΄, προς την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (1802). Σύμφωνα με τους μελετητές πρόκειται για ένα σπάνιο χειρόγραφο, μέσα από το οποίο σκιαγραφούνται οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού, στις αρχές του 19ου αιώνα.

Το μουσείο ανέλαβε να συντηρήσει μια σπουδαία και ανεκτίμητη συλλογή από χειρόγραφα, κώδικες, έντυπα και έγγραφα που βρίσκονται στο Μουσείο της Μονής

με ιδιαίτερη επιστημονική και πολιτιστική αξία, μεγάλο μέρος των οποίων κινδυνεύουν από τη φθορά του χρόνου.


Οι εργασίες διήρκεσαν συνολικά τρεις μήνες, και περιλάμβαναν, στεγνό καθαρισμό, τεστ διαλυτότητας, τοποθέτηση σε θάλαμο υδρατμών, στερεώσεις των σχισιμάτων της περγαμηνής, επιπεδοποίηση του εγγράφου και κατασκευή αντιόξινου υποστηρίγματος για τη σωστή έκθεσή του. Το χειρόγραφο βρίσκεται προς έκθεσης στο Μουσείο της Ιεράς Μονής από την Παράσκευή 15 Ιουλίου 2016.
Η διάσωση μέσα από τη συντήρηση, του σπουδαίου αυτού κειμηλίου για τη Σκιάθο, τόσο για την παλαιότητά του όσο και για το περιεχόμενό του, δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την πολύτιμη συμβολή του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα