Βόλος: Ομιλία Ευθύμη Λέκκα για τις φυσικές καταστροφές και τον ανθρώπινο παράγοντα

13:02 2/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Την πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική-επιστημονική ομιλία του διακεκριμένου Πανεπιστημιακού Ευθύμιου Λέκκα, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι παρευρισκόμενοι, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016, στο ξενοδοχείο Skiathos Palace.

Η εκδήλωση με θέμα τις στρατηγικές διαχείρισης φυσικών καταστροφών και κρίσεων για την αντιμετώπιση Σεισμών και Πυρκαγιών, με έμφαση στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό σε Ξενοδοχειακό Περιβάλλον, και ο ρόλος του ενεργού πολίτη, διοργανώθηκε από τον πολιτιστικό σύλλογο ‘Η Σκιάθος’ και το Τμήμα Γεωλογίας

& Γεωπεριβάλλοντος, της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού & Καποδοστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με την αιγίδα του Δήμου Σκιάθου, την υποστήριξη της Βάσης Ετοιμότητας Σκιάθου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, και την ευγενική χορηγία του ξενοδοχείου Skiathos Palace και της Aegean/Olympic Air.

Ο κ. Λέκκας ξεκίνησε την ομιλία του με την ιστορία της γης και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, καθώς και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν τα ηφαίστεια και οι σεισμοί στην δημιουργία της ατμόσφαιρας και της ζωής στον πλανήτη. Έδωσε πληροφορίες για μεγάλους σεισμούς που έγιναν σε όλο τον κόσμο, παρουσίασε παραδείγματα συμπεριφοράς κτηρίων και ανθρώπων μετά από σεισμικές δονήσεις και ανέλυσε τις παραμέτρους διαχείρισης των κινδύνων και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Επεσήμανε πως οι πρώτες ώρες από μια φυσική καταστροφή είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τις επιχειρήσεις διάσωσης, και είναι καθοριστική η συνεργασία και η συνέργεια ανάμεσα στις υπηρεσίες της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας, των φορέων, των υπηρεσιών αλλά και των εκπαιδευμένων εθελοντικών οργανώσεων ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και έγκαιρα οι συνέπειες ενός έκτακτου γεγονότος, όπως είναι μια φυσική καταστροφή. Όπως τόνισε σε ότι αφορά στην έγκαιρη πρόγνωση των σεισμικών φαινομένων, παγκοσμίως έχουν αναπτυχθεί μεθοδολογίες πρόγνωσης σεισμών, αλλά καμιά δεν έχει επαληθευτεί.
Ο κ. Λέκκας, το έργο του οποίου είναι διεθνώς αναγνωρισμένο, έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 250 επιστημονικές δημοσιεύσεις, είναι επιστημονικός υπεύθυνος σε περισσότερα από 150 ελληνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα, έχει συντονίσει και συμμετάσχει σε περισσότερες από 17 επιχειρησιακές αποστολές αντιμετώπισης των καταστροφών, στην Ελλάδα και περισσότερες από 24 αντίστοιχες σε όλη την υφήλιο, μεταξύ αυτών στην Κίνα, Νέα Ζηλανδία, Κεντρική Αμερική, Τουρκία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ινδία, Νεπάλ, Ινδονησία, Αϊτή.

Από το 2004 είναι Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στον Τομέα Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει επιβλέψει μεγάλο αριθμό Μεταπτυχιακών Διπλωματικών Εργασιών Ειδίκευσης και Διδακτορικών Διατριβών, έχει δώσει επιστημονικές διαλέξεις ως προσκεκλημένος Καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Τουρκίας και της Νέας Ζηλανδίας, είναι επιστημονικός Υπεύθυνος σε προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (e-learning) με αντικείμενο τη Διαχείριση Καταστροφών και την Προστασία του Περιβάλλοντος. Για το επιστημονικό του έργο έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών. Από το 2014 είναι Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Πρόγνωσης Σεισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα