Βόλος: Οικονομική ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών ζητά ο Δήμος Αλμυρού

15:42 12/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στους Βουλευτές του Ν. Μαγνησίας, στον ΕΛ.Γ.Α. και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας απευθύνθηκε με έγγραφό του, ο αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Αλμυρού, κ. Μιχαήλ Μακρής, σχετικά με την ακαρπία των ελαιόδεντρων που παρατηρείται κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο, στα διοικητικά όρια του Δήμου, σε βαθμό που ποικίλει ανάλογα με την περιοχή.

Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος, έχει παρατηρηθεί μειωμένη καρπόδεση των ελαιόδεντρων πιθανώς λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών (υψηλές θερμοκρασίες χειμερινής περιόδου, παρατεταμένα διαστήματα

ανομβρίας κατά τις κρίσιμες περιόδους, άκαιρες βροχοπτώσεις την άνοιξη, σχετικά υψηλές θερμοκρασίες που συνέπεσαν με την περίοδο της άνθισης των ελαιοδέντρων) που ενδεχομένως να είχαν σαν συνέπεια να παρεμποδιστεί η διαδικασία της γονιμοποίησης.

To ποσοστό καρποφορίας εκτιμάται κατά μέσο όρο περίπου στο 20-30% μιας πλήρους εσοδείας – ενώ σε κάποιες περιοχές παρατηρείται πλήρης ακαρπία – και θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλό με δεδομένο ότι η παραγωγή την περυσινή χρονιά ήταν σχεδόν μηδενική, οι ενέργειες δε που έγιναν για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης δεν είχαν μέχρι σήμερα κάποιο αποτέλεσμα.

Ενδεικτικά, για την εκτίμηση της σοβαρότητας της κατάστασης, αναφέρεται ότι η τελευταία ικανοποιητική παραγωγή στην περιοχή του Αλμυρού σημειώθηκε την ελαιοκομική περίοδο 2012-2013, γεγονός που ενδεχομένως να καταδεικνύει ότι το φαινόμενο οφείλεται σε παράγοντες πέραν των καιρικών συνθηκών που θα πρέπει να διερευνηθούν και να ταυτοποιηθούν επιστημονικά.

Στο έγγραφό του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος σημειώνει επίσης, ότι η ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή αριθμεί περίπου 2.

Keywords
Τυχαία Θέματα