Βόλος: «Οι δημόσιες κρήνες τις Πορταριάς αποτελούν πολιτιστική κληρονομία του τόπου»

07:45 20/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με αφορμή την απόρριψη της αίτησης προσωρινής διαταγής κατά της ΔΕΥΑΜΒ για το σφράγισμα των δημοσίων κρηνών, βάση της οποίας, το δικαστήριο έκκρινε ότι δεν πιθανολογείται επείγουσα περίπτωση ή κίνδυνος, οι κάτοικοι της Πορταριάς δηλώνουν ότι σέβονται την απόφαση και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ενόψει και της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων στις 20 Οκτωβρίου.

«Εμείς οι κάτοικοι της Πορταριάς ενωμένοι, με κοινές απόψεις και θέσεις και αφοσιωμένοι στην προσπάθεια μας, συνεχίζουμε τις δράσεις μας και κλιμακώνουμε την επαγρύπνηση μας ως την εκδίκαση

της αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΥΑΜΒ, που προσδιορίστηκε στις 20 Οκτώβριου 2016.

Τα έγγραφα για το λόγο που έκλεισαν οι δημόσιες κρήνες ουδέποτε κατατεθήκαν σε μας ή αλλού και κατά την ακροαματική διαδικασία η νομική εκπροσώπηση της ΔΕΥΑΜΒ ισχυρίστηκε ότι η εντολή δόθηκε από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, γεγονός που η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας διέψευσε κατηγορηματικά καταρρίπτοντας το επιχείρημα της ΔΕΥΑΜΒ.

Οι κλειστές δημοσιές κρήνες στο χωριό μας προκαλούν τεράστιες συνέπειες στην εικόνα του τουριστικού προϊόντος που παρέχει η Πορταριά. Δημιουργούνται ερωτηματικά και ανησυχία στους επισκέπτες όλου του Πηλίου, είτε μένουν στην Πορταριά, είτε μας επισκέπτονται και διαμένουν σε άλλα χωριά. Όπως είναι προφανές αυτό συρρικνώνει το εισόδημα των επιχειρηματιών του τουρισμού την περίοδο του μεγαλυτέρου τζίρου του έτους, με συνέπειες τις προμήθειες , το προσωπικό και γενικά σε όλη την αλυσίδα της αγοράς του Βόλου.

Επίσης, οι υδρευόμενοι πολίτες του Βόλου στερούνται την δυνατότητα να απολαύουν μια βόλτα στην Πορταρια και πάρουν νερό από τις βρύσες.

Οι δημοσιές κρήνες τις Πορταριάς αποτελούν πολιτιστική κληρονομία του τόπου και ιστορικά σημεία αναφοράς, όπως η κρήνη Αλ. Παπαδιαμάντη.

Η σοβαρότερη συνέπεια για μας, τους ανθρώπους του χωριού είναι ότι ακυρώνεται η «σοφή διαχείριση του νερού» μέσω των κρηνών, που χρονολογείται εκατοντάδες χρόνια. Όλες οι κρήνες που σφραγίζονται, είναι εκείνες που τροφοδοτούν ένα σύστημα από υδραύλακες. Έτσι οι κρήνες αφού δροσίσουν τους περαστικούς, ποτίζουν ζώα και γεμίζουν δεξαμενές άρδευσης. Πολλές από τις καλλιέργειες αγροτών με μικρό κλήρο, που αρδεύονται από αυτές τις δεξαμενές, είναι καταδικασμένες. Ρέματα που δέχονται την υπερχείλιση αυτών των δεξαμενών, ξεραίνονται, αφού τα αιωνόβια πλατανιά δεν βρίσκουν ίχνος νερού.

Για τους λογούς αυτούς, θα συνεχίσουμε με όλες τις δυνάμεις μας να προσπαθούμε να προστατέψουμε, την εργασία, το εισόδημα και την ποιότητα ζωής όλων των κάτοικων του Δήμου Βόλου. Κινούμενοι σε κάθε κατεύθυνση θα ενημερώσουμε όλους τους πολίτες και θα είμαστε σε εγρήγορση προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, ο μικρός κλήρος και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Το νερό ανήκει σε όλους τους ανθρώπους και αποτελεί κοινωνικό αγαθό»

Keywords
Τυχαία Θέματα