Βόλος: «Επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία η καύση RDF που θα καίει η ΑΓΕΤ»

12:45 14/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ιδιαίτερα επικίνδυνη για την δημόσια υγεία είναι η καύση του RDF που θα χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη σε μεγάλες ποσότητες η ΑΓΕΤ Ηρακλής με την αδειοδότηση του αρμόδιου υπουργείου. Ευθύνες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που γνωμοδότησε θετικά, στη δημοτική αρχή Βόλου που σχεδιάζει τη δημιουργία μονάδας παραγωγής RDF στο ΧΥΤΑ του Βόλου, αλλά και στην ίδια την εταιρεία,

επέρριψε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας και κάλεσε τους πολίτες να εναντιωθούν στην απόφαση του υπουργείου.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Κώστας Βολιώτης “αποτελεί και δική μας απορία το γεγονός ότι το υπουργείοο έδωσε άδεια καύσης. Γενικότερα όσοι έδωσαν το πράσινο φως δεν θα πρέπει να γνώριζαν ότι με την καύση του RDF εκλύονται στην ατμόσφαιρα διοξίνες, φουράνια και πτητικό υδράργυρο, ουσίες άκρως καρκινογόνες για τον άνθρωπο και δη σε μία πόλη που από πέρυσι μέχρι φέτος είχαμε 30% αύξηση των καρκίνων”. Επιπλέον τόνισε ότι στο πλαίσιο της αρχής της προφύλαξης δεν “είμαστε εμείς που πρέπει να αποδείξουμε ότι κάτι είναι βλαπτικό, αλλά εκείνοι. Όμως η ΑΓΕΤ αν και κλήθηκε μέχρι στιγμής δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα να έλθει να μας ενημερώσει”, επισήμανε.
Υπενθύμισε ότι από το 2013 και μετά που η ΑΓΕΤ ξεκίνησε να καίει RDF, αρχικά 7000 τόνους και τώρα πλέον 200.000 τόνους μαζί και με άλλα υλικά, όλοι έχουμε την αίσθηση του καμένου πλαστικού ειδικά τις πρωινές ώρες. ‘Όλα αυτά προέρχονται από τα φουγάρα της ΑΓΕΤ. “Εμείς ήμασταν αντίθετοι και τότε και τώρα. Το εργοστάσιο είναι λίγα μέτρα από την πόλη. Και εκτός από το rdf μην ξεχνάμε ότι ήδη η ΑΓΕΤ καίει και 150.000 τόνους πετ κοκ που και αυτά συμβάλλουν στην αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα”.

Ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος επισήμανε ότι η επιχείρηση κινείται με αυτόν τον τρόπο στον πλαίσιο μείωσης του λειτουργικού κόστους, ενώ ο Στέλιος Λημνιός υπενθύμισε ότι και στο παρελθόν (πριν 10 χρόνια περίπου), η ΑΓΕΤ επιχείρησε να κάψει κονιορτοποιημένα ελαστικά. “Είχαμε κλείσει τότε την πύλη του εργοστασίου στην Αγριά με ελαστικά, έγιναν επεισόδια, συνελήφθησαν ακτιβιστές των οικολογικών οργανώσεων, όμως το σχέδιο σταμάτησε. Σήμερα 10 χρόνια μετά, πολλοί που τότε εναντιώθηκαν δεν μιλούν”. Επιπλέον κατήγγειλαν ότι η δημοτική αρχή Βόλου υπέβαλλε αίτηση για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής RDF στο χώρο του ΧΥΤΑ. “Αυτό είναι το ίδιο ύποπτο και δημιουργεί συνειρμούς για τις προθέσεις της ΑΓΕΤ να καίει RDF” επισήμαναν. Επιπλέον κατήγγειλαν τη δημοτική αρχή για αδράνεια και αδιαφορία, καθώς δεν πήρε καμία θέση και δεν δέχθηκε καν να γίνει συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τους Βολιώτες.

Τέλος επισήμαναν ότι γενικότερα η δημοτική αρχή του Βόλου υποβαθμίζει το περιβάλλον της πόλης και της περιοχής με σοβαρές συνέπειες για την οικονομίας της. “Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα προβλήματα που παρουσιάζει ο βιολογικός καθαρισμός που απειλεί το θαλάσσιο περιβάλλον του Παγασητικού. Επιπλέον οι επιλογές της για τις αλλαγές που προγραμματίζει για την οδό Καραμπατζάκη αποδεικνύουν ότι δεν σέβεται το περιβάλλον της πόλης για το οποίο έχουν αγωνιστεί πολίτες και φορείς της περιοχής”.
Τέλος κάλεσαν τους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά στην αυριανή συγκέντρωση ενώ δεν απέκλεισαν και το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.

Σημειώνεται ότι αύριο η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία οργανώνει ενημερωτική συγκέντρωση στις 7:15 το απόγευμα στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ με ομιλητές τους Αντώνη Σωτηρίου, μηχανολόγου ηλεκτρολόγου ΑΠΘ, ειδικού στη θερμική επεξεργασία υλικών, Βαγγέλη Σπίθα, εκπροσώπου ΠΑΝΔΟΙΚΟ και Γιώργου Ρήγα, παθολόγου-ογκολόγου στο Νοσοκομείο του Βόλου.

Ψήφισμα στο avaaz.org για ακύρωση της απόφασης καύσης σκουπιδιών

Ψήφισμα με τίτλο «Σας καλούμε να ακυρώσετε την απόφαση υπέρ της καύσης σκουπιδιών στον Βόλο» και αποδέκτες τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, ανάρτησαν συμπολίτες στον διαδικτυακό χώρο avaaz.org, που φιλοξενεί ψηφίσματα πολιτών για διάφορα ζητήματα ανά τον πλανήτη.

Όπως αναφέρεται στο εισηγητικό σημείωμα, στο Βόλο οι πολίτες τιμούν κάθε χρόνο το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Ωστόσο σε λίγα χρόνια θα είναι ελάχιστοι αυτοί που θα το τιμούν. Ο λόγος; Οι Βολιώτες θα έχουν το δικό τους Ολοκαύτωμα όταν ολόκληρη η πόλη θα έχει μετατραπεί σε θάλαμο αερίων!
Όπως εξηγεί ο συντάκτης, αποφασίστηκε η αργή και μαζική εξόντωση των κατοίκων του Βόλου και το “πράσινο” φως δόθηκε γενναιόδωρα από το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε μία πόλη που ήδη έχει πρόβλημα με την ατμοσφαιρική ρύπανση έρχεται να προστεθεί ακόμη μία θανατηφόρα πηγή θυσιάζοντας τους πολίτες στο βωμό του κέρδους των εταιρειών.
«Και συγκεκριμένα της ΑΓΕΤ, η οποία υφάρπαξε την πολυπόθητη έγκριση της καύσης σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας στο εργοστάσιο της. Η συγκεκριμένη βιομηχανία, που βρίσκεται σε… απόσταση “ανάσας” από την πόλη έχει την άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να καίει σκουπίδια, λυματολάσπη και κάθε άλλη ύλη που βαπτίζεται ως «εναλλακτικό καύσιμο» και θα το καίει στους απαρχαιωμένους κλιβάνους της», αναφέρεται στην ανάρτηση.
Να σημειωθεί ότι, το 2013, η ίδια απόφαση για το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι Ευβοίας ανακλήθηκε μετά από ξεσηκωμό των κατοίκων και την παρέμβαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, αναφέρει το κείμενο.
«Ήδη το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ καίει 150.000 τόνους πετρελαϊκού άνθρακα και οι επιπτώσεις φαίνονται στο περιβάλλον με μια μυρωδιά τοξική να γεμίζει κατά καιρούς την πόλη του Βόλου, ενώ ο καρκίνος αυξήθηκε ραγδαία – από πέρσι μέχρι φέτος κατά 30%!», καταλήγει η ανάρτηση στο avaaz.org.

Keywords
Τυχαία Θέματα