Βόλος: Επετειακή εκδήλωση από τον Σύλλογο Ιστορίας και Μνήμης της Εθνικής Αντίστασης

11:38 23/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Επετειακή εκδήλωση διοργανώνει την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στις 7μ.μ. στο Δημαρχείο Βόλου, ο Σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης της Εθνικής Αντίστασης (Σ.Ι.Μ.Ε.Α) με ομιλητή τον δημοσιογράφο, ιστορικό και συγγραφέα κ. Δημοσθένη Κούκουνα με θέμα:«Η αλήθεια για την απαράγραπτη Γερμανική οφειλή που αφορά το κατοχικό δάνειο»

Ο Δημοσθένης Κούκουνας είναι δημοσιογράφος και ιστορικός συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Πάτρα και σπούδασε

οικονομικά στην Αγγλία. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος του οικονομικού και πολιτικού ρεπορτάζ και αρχισυντάκτης – διευθυντής σύνταξης σε Αθηναϊκές εφημερίδες Έχει ασχοληθεί επί σαράντα και πλέον χρόνια με την ιστορική έρευνα της κατοχικής περιόδου και έγραψε πολλά βιβλία και άρθρα με αιχμή το βιβλίο του «Η ελληνική οικονομία κατά την κατοχή και η αλήθεια για τα κατοχικά δάνεια» (2012) . Παράλληλα με το συγγραφικό του έργο από το 1992 υπήρξε διευθυντής των εκδόσεων Μέτρον, του βιογραφικού λεξικού Who’s Who, τόσο της ελληνικής όσο και της αγγλόφωνης έκδοσής του, καθώς και του European Who’s Who. Με την κόρη του Νατάσα Κούκουνα εξέδωσαν το 2011 την τρίτομη Βιογραφική Εγκυκλοπαίδεια του Νεωτέρου Ελληνισμού 1830-2010-Αρχεία Ελληνικής Βιογραφίας.

Πρόσφατα συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου του συμπολίτη δημοσιογράφου Γιάννη Μαντίδη που αφορά τη δολοφονία της οικογένειας Τοπάλη από τους Γερμανούς και τους ντόπιους δοσίλογους.

Ο Σ.Ι.Μ.ΕΑ είναι ένας νεοσύστατος σύλλογος που ιδρύθηκε από την ανάγκη να υπάρχει ένας φορέας στην πόλη μας που θα υπερασπίζεται τη μνήμη, την ιστορία, την προσφορά και τις θυσίες της Εθνικής Αντίστασης. Τα ιδρυτικά του μέλη που προέρχονται από όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους, συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία κομματική εκμετάλλευση της προσφοράς της Εθνικής Αντίστασης.

H αναγκαιότητα ίδρυσης του συλλόγου ξεκίνησε από την διαπίστωση ότι οι φορείς που υπάρχουν στην πόλη μας κι ασχολούνται με την ιστορία της κατοχικής περιόδου, δεν έχουν την δυνατότητα εκ του νόμου να αντιδράσουν σε μεθοδεύσεις που υπάρχουν με στόχο να ξεχαστεί η προσφορά της Εθνικής Αντίστασης . Αναφερόμαστε ιδιαίτερα στο ΕΑΜ και στο καταστατικό μας αφού στην περιοχή μας δεν υπήρχε άλλη αντιστασιακή οργάνωση Δεν είμαστε από αυτούς που πιστεύουν όπως θέλουν κάποιοι να μας πείσουν , ότι σύσσωμος ο Ελληνικός Λαός έκανε αντίσταση κατά των κατακτητών . Όχι. Υπήρξαν δοσίλογοι , υπήρξαν και άνθρωποι που βρήκαν την ευκαιρία να πλουτίσουν εκμεταλλευόμενοι την δυστυχία του Λαού .

Ο Σ.Ι.Μ.Ε.Α αναγνωρίζει ότι αντίσταση κατά των δυνάμεων κατοχής έκαναν διάφορες αντιστασιακές οργανώσεις, καθώς και μεμονωμένα άτομα, αλλά το κύριο βάρος στην προσφορά και στις θυσίες είχε το ΕΑΜ.

Επιλέχτηκε η 25η Νοεμβρίου για την εκδήλωση, αφού αυτή είναι η επίσημη ημέρα εορτασμού, σύμφωνα με τον νόμο που ψήφισε η Βουλή το 1982, μετά από πρόταση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Στην κεντρική ομιλία του κ. Δημοσθένη Κούκουνα θα προηγηθεί ολιγόλεπτη παρουσίαση των σκοπών του συλλόγου.

Keywords
Τυχαία Θέματα