Βόλος: Διαπολιτισμικά μαγειρέματα και μουσικές

10:44 19/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο φορέας πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, « Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», στο πλαίσιο του «Θεματικού Έτους Πολιτισμού 2016» με θέμα: «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων».
Μια ακόμη επιτυχημένη, όσο και εξαιρετικά πρωτότυπη συνεργασία είναι αυτή με το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «ΙΩΛΚΟΣ», τους φορείς των ξένων κοινοτήτων στη Μαγνησία και το «πολυεθνικό» μουσικό σύνολο, Χορτωδία.

Κοινή πεποίθηση όλων μας είναι ότι η γεύση είναι πατρίδα, είναι μνήμη,

είναι τελετουργία είναι διαδικασία, είναι ακόμα μυρωδιές, συναισθήματα, τρόπος ζωής και εν τέλει πολιτισμός.

Και αυτό γιατί ο πολιτισμός κάθε τόπου συνδέεται άρρηκτα με τα παραδοσιακά εδέσματα και την κουζίνα του λαού του που συνδέουν γεύσεις και μυρωδιές με μνήμες που μένουν αναλλοίωτες στο πέρασμα των αιώνων. Τα είδη των τροφών, ο τρόπος μαγειρέματος και σερβιρίσματος, οι συνήθειες κατά την διάρκεια του φαγητού, χαρακτηρίζουν τους λαούς στα διάφορα μήκη και πλάτη της υφηλίου, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες, το μορφωτικό επίπεδο και συνήθως σε συνδυασμό με τις θρησκευτικές και πολιτισμικές πεποιθήσεις.

Όταν κάποιος, στα πολύ παλιά χρόνια της προϊστορίας, θέλησε να μοιραστεί για πρώτη φορά την τροφή του με κάποιον άλλον, τότε άθελά του έθετε το σπόρο για το πρώτο κύτταρο της κοινωνίας. ΄Έκτοτε και παρά τα χιλιάδες χρόνια που πέρασαν όλες οι κοινωνικές εκδηλώσεις, όλα τα σημαντικά γεγονότα στα διάφορα στάδια της ζωής κάθε ανθρώπου και κάθε λαού συνοδεύονται από τα γεύματα.

Ανεξάρτητα σε ποια φυλή ανήκουν, ποια γλώσσα μιλούν, τι χρώμα, τι ηλικία ή τι ενδιαφέροντα έχουν οι ποικίλες ομάδες συνοδεύουν τις σημαντικές και ασήμαντες στιγμές της καθημερινότητάς τους με γεύματα.

Με αυτό το σκεπτικό και στο πλαίσιο του «Θεματικού έτους Πολιτισμού 2016», με τίτλο:

Keywords
Τυχαία Θέματα