Βίαιες συγκρούσεις και μεγάλη αποχή στις εκλoγές στη Βενεζουέλα

08:00 31/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Βαθαίνει περαιτέρω η κρίση στη Βενεζουέλα με νέα θύματα που σημάδεψαν τις χθεσινές εκλογές.

Η διαδικασία για την ανάδειξη Συντακτικής Συνέλευσης σημαδεύτηκε από βίαιες συγκρούσεις και μεγάλη αποχή, αντιδρώντας στην προσπάθεια του Προέδρου Μαδούρο να αντιμετωπίσει την βαθιά κρίση και τις κατηγορίες για την επιβολή ενός μονοκομματικού αυταρχικού συστήματος.

Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης και δυνάμεις ασφαλείας

συγκρούσθηκαν χθες στο Καράκας και σε άλλες πόλεις της χώρας, με σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα κατά βομβών μολότοφ και λίθων σε φονικές, σε ορισμένες περιπτώσεις, μάχες.

Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για 10 νεκρούς, ανεβάζοντας σε περισσότερα από 120 τα θύματα από την έναρξη των βίαιων διαδηλώσεων τον περασμένο Απρίλιο, με την χθεσινή να αποτελεί την πιο αιματηρή ημέρα.

Στρατιωτικές δυνάμεις επενέβησαν με θωρακισμένα οχήματα και δακρυγόνα στο Καράκας, το Μαρακαΐμπο και το Πουέρτο Ορντάς, καταδιώκοντας τους διαδηλωτές που έκλειναν τους δρόμους με οδοφράγματα.

Στο 41,5% μετρήθηκε το ποσοστό συμμετοχής στις αμφιλεγόμενες εκλογές της χώρας, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή. Περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Επιτροπής. Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση είχε νωρίτερα δηλώσει ότι η προσέλευση έφτανε το 12%, ενώ είχε αρνηθεί να αναγνωρίσει τις εκλογές. Σήμερα Δευτέρα και Τετάρτη, ημέρα της συγκρότησης σε σώμα της νέας Συνέλευσης καλεί σε νέο κύκλο διαμαρτυριών.

«Δεν αναγνωρίζουμε αυτήν την νοθευμένη ψηφοφορία, για μας είναι άκυρη, δεν υπάρχει», δήλωσε από την πλευρά του ο Ενρίκε Καπρίλες καταγγέλλοντας «σφαγή» και «εκλογική απάτη».

Ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι αυτό που θέλει από την Συντακτική Συνέλευση είναι η άρση της ασυλίας των βουλευτών της αντιπολίτευσης «για να δικαστούν».

«Φτάνει με το σαμποτάζ της Εθνοσυνέλευσης, πρέπει να μπει τάξη. Πρέπει να αρθεί η βουλευτική ασυλία οποιουδήποτε πρέπει να αρθεί η ασυλία του», είπε.

Επίσης, απείλησε να αναλάβει και την θέση του Γενικού Εισαγγελέα, θέση την οποία έχει η Λουίσα Ορτέγα, πρώην τσαβική που διέρρηξε τις σχέσεις με την κυβέρνηση για να γίνει ένας από τους κύριους αντιπάλους της.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για διαβλητή εκλογική διαδικασία και σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δηλώνουν πως θα συνεχίσουν να λαμβάνουν δυναμικά κι ευέλικτα μέτρα κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού στην Βενεζουέλα.

Παράλληλα, παρότρυνε τις κυβερνήσεις της περιοχής αλλά και ολόκληρου του κόσμου, “ν’ αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που υπονομεύουν την δημοκρατία, αρνούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα κι έχουν την ευθύνη για την βία και την καταπίεση ή συμμετέχουν σε διεφθαρμένες πρακτικές.”

Από την πλευρά της η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι έκανε λόγο για «βήμα προς τη δικτατορία» και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα δεχθούν μια παράνομη κυβέρνηση στο Καράκας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας, γεγονός που αναμένεται να πλήξει περαιτέρω την ενεργειακή κρίση της χώρας.

Σχετική είδηση: Βενεζουέλα: Εκλογές για νέα συντακτική Βουλή με νεκρούς
Πηγή: Α’ Πρόγραμμα, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα