Βενιζέλος: Οι σχέσεις καλής γειτονίας δεν συνδέονται μόνο με το ανοιχτό ζήτημα του ονόματος, της ΠΓΔΜ

21:43 20/2/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
«Οι σχέσεις καλής γειτονίας δεν συνδέονται μόνο με το ανοιχτό ζήτημα του ονόματος, συνδέονται επίσης με τις διμερείς τους σχέσεις με άλλες χώρες όπως είναι η Βουλγαρία» δήλωσε την Πέμπτη από την ΠΓΔΜ, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, μετά τις επαφές του με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.Οι σχέσεις καλής γειτονίας παραπέμπουν στο διεθνές δίκαιο, παραπέμπουν στη διεθνή νομιμότητα, παραπέμπουν στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ σε σχέση με το όνομα,
ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία να εφαρμοστεί η Συμφωνία της Οχρίδας για τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο μεγάλες εθνικές κοινότητες της ΠΓΔΜ, ιδίως για το καθεστώς της αλβανικής κοινότητας, καθώς και να εφαρμοστεί η συμφωνία που έχει επιτευχθεί την 1η Μαρτίου 2013 μεταξύ των κομμάτων της ΠΓΔΜ, πρόσθεσε μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της γείτονος, ο κ. Βενιζέλος.

Η απάντηση του κ. Γκρούεφσκι, ήταν ότι αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε εντατικά την υφιστάμενη διαδικασία υπό τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, του επανέλαβε ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις και δεν εκφράζει κανενός είδους αλυτρωτισμό.

Για τη διμερή συνεργασία, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι συζήτησε για τις δυνατότητες που υπάρχουν, ιδίως στον ενεργειακό τομέα και στον τομέα των επενδύσεων και των εμπορικών συναλλαγών, ενώ γνωστοποίησε ότι η ελληνική Προεδρία θα διοργανώσει, στα τέλη Απριλίου, στη Θεσσαλονίκη, διάσκεψη μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ε.Ε. με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αφιερωμένη στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής.

Ο κ. Βενιζέλος επέστρεψε την Πέμπτη οδικώς από τα Σκόπια στην Πρίστινα από όπου θα αναχωρήσει αεροπορικώς για τα Τίρανα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του σε πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων.
Keywords
Τυχαία Θέματα