Βασικές προϋποθέσεις για την ευζωία των μικρών μας φίλων

11:02 27/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα τελευταία χρόνια, ακούμε όλο και πιο συχνά ειδήσεις βάναυσης συμπεριφοράς ανθρώπων σε κατοικίδια ζώα. Τέτοιου είδους συμπεριφορές σχετίζονται άμεσα, σύμφωνα με τις φιλοζωικές οργανώσεις, με την οικονομική κρίση (εγώ, θα έλεγα, ότι σχετίζονται με το χαμηλό επίπεδο παιδείας και πολιτισμού μας…).

Της Τζένης Χαραλαμπίδου

Η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα αποτελεί δείγμα του πολιτισμού μας. Η καλή ποιότητα ζωής δεν έγκειται μόνο σε αυτά που ζει, δημιουργεί και απολαμβάνει ο άνθρωπος.

Σχετίζεται και με τις καλές και ασφαλείς συνθήκες ζωής των ζώων. Αυτό δηλαδή που επιδιώκεται να επιτευχθεί με την «ευζωία».

«Ευζωία» είναι το σύνολο των κανόνων που πρέπει να εφαρμόζει ο άνθρωπος ως προς τα ζώα για την προστασία τους και την καλή μεταχείρισή τους, έτσι ώστε να μην πονούν και να μην υποφέρουν.

Σύμφωνα με τον νόμo 4039/2012, o άνθρωπος πρέπει να φροντίζει για την ευζωία των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς και να μεριμνά για τον σεβασμό της ύπαρξής τους.

Ζώα συντροφιάς θεωρούνται κυρίως οι γάτες και οι σκύλοι, ακόμη και αυτοί που χρησιμοποιούνται για το κυνήγι, τη φύλαξη ποιμνίων αλλά και τη φύλαξη χώρων. Η καλλιέργεια της φιλοζωίας είναι μια διαδικασία που απαιτεί συνεχή εκπαίδευση.

Στην Ελλάδα γίνονται αργά αλλά σταθερά βήματα ώστε οι πολίτες να αποδεχτούν αυτήν τη στάση ζωής και να μην αντιμετωπίζουν τα ζώα ως αντικείμενα. Η προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων δεν είναι εύκολη υπόθεση, απαιτεί εγρήγορση, συνεχείς επαφές με αρμόδιους φορείς, χρόνο για τη σωτηρία των ζώων και χρήματα για τη φροντίδα τους (τροφές, περίθαλψη, φιλοξενία, κ.ά.).

Η ελληνική νομοθεσία

Τα ζώα πρέπει να έχουν κατάλληλη και επαρκή τροφή, καθώς και καθαρό νερό. Ψωμί, κόκαλα, ωμά κρέατα ή μόνο αποφάγια απαγορεύονται, σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και προστασίας της δημόσιας υγείας.Τα σκυλιά πρέπει να ζουν σε χώρο στεγνό και καθαρό. Να έχουν άνετο, υγιεινό και κατάλληλο κατάλυμα (σπιτάκι), προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες. Απαγορεύεται να ζουν σε βαρέλια, κλουβιά, ντεπόζιτα και άλλες πρόχειρες ή μεταλλικές κατασκευές. Όχι μόνιμη παραμονή σε ταράτσες, βεράντες ή έξω από το κτήμα ή την αυλή.Τα σκυλιά απαγορεύεται να είναι μόνιμα αλυσοδεμένα. Πρέπει να έχουν ελευθερία κινήσεων και δυνατότητα άσκησης, που είναι απαραίτητη για την υγεία και την ευζωία τους.Απαγορεύεται ο βασανισμός, η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας όπως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός. Το κόψιμο αυτιών και ουράς θεωρείται ακρωτηριασμός.Επιβάλλεται ο καθαρισμός του χώρου όπου ζει το ζώο από τα περιττώματα, όπως και η συλλογή των περιττωμάτων κατά τον περίπατο σε δημόσιους χώρους.Είναι υποχρεωτικό το βιβλιάριο υγείας, όπου πρέπει να αναγράφονται οι εμβολιασμοί και οι αποπαρασιτώσεις των ζώων, για να μην έχουν ψύλλους και τσιμπούρια. Υποχρεωτική είναι και η τοποθέτηση από τον κτηνίατρο ηλεκτρονικής σήμανσης (μικροτσίπ).Ο ιδιοκτήτης του ζώου έχει την υποχρέωση να φροντίζει για τη στείρωσή του, εφόσον δεν επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων. Η απόρριψη νεογέννητων κουταβιών ή γατών στους κάδους απορριμμάτων και κάθε εγκατάλειψη διώκεται ποινικά.

H πρώτη κοινοτική νομοθεσία για την ευζωία των ζώων υιοθετήθηκε το 1974 και αφορούσε στην αναισθητοποίηση των ζώων πριν από τη σφαγή. Εντούτοις, το ουσιαστικότερο βήμα για την προστασία των ζώων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε το 1999 με τη Συνθήκη του Άμστερνταμ, όπου οι 15 χώρες της Ε.Ε. θέσπισαν τους νέους βασικούς κανόνες για τις ενέργειες των χωρών-μελών σχετικά με την ευζωία των ζώων.

Keywords
Τυχαία Θέματα