Βαγιωνάκη: Αναγκαίο το νομοσχέδιο για τις Διαστημικές δραστηριότητες – Σπαταλήσατε 300 εκατ. χωρίς αποτέλεσμα (video)

10:09 21/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Γιατί πρέπει να ενδιαφέρει τους Έλληνες το νομοσχέδιο του Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για τις διαστημικές δραστηριότητες και την ίδρυση Διαστημικής Εταιρείας επιχείρησε να εξηγήσει η βουλευτής Χανίων, Βάλια Βαγιωνάκη από το Βήμα της Βουλής την Τετάρτη 20/12.

Η κα Βαγιωνάκη αφού υπενθύμισε τα ειρωνικά σχόλια από την πλευρά της ΝΔ στο άκουσμα των σχετικών εξαγγελιών πριν λίγες εβδομάδες, τόνισε πως η χώρα μας είναι από τις ελάχιστες χώρες της Ε.Ε. που «δεν διαθέτει μέχρι

σήμερα, ούτε Διαστημικό Οργανισμό, ούτε και τη σχετική ειδική νομοθεσία αδειοδότησης Διαστημικών Δραστηριοτήτων και καταχώρησης Διαστημικών Αντικειμένων».

«Θα χρησιμοποιήσω τα λόγια του κ. Κριμιζή, Καθηγητή και Ομότιμου Διευθυντή Διαστημικών Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου John Hopkins, ο οποίος τόνισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι αποτελεί για τη χώρα «εθνική ανάγκη» η ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και αυτή η ανάγκη υπήρχε τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια, καθώς η χώρα χάνει συνεχώς επενδύσεις, τεχνολογία και χρήματα από χρήση υπηρεσιών» τόνισε η κα Βαγιωνάκη για να συμπληρώσει: «Η Ελλάδα παρά το ότι είναι από το 2003 μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και παρά το γεγονός ότι έχει δαπανήσει περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ τις τελευταίες δεκαετίες, δεν παρήγαγε ικανοποιητικό αποτέλεσμα, καθώς δεν υπήρξε ούτε η θέληση, ούτε ο απαραίτητος συντονισμός των φορέων που συμμετείχαν στις διαστημικές προσπάθειες της χώρας. Αποτέλεσμα αυτής της ανυπαρξίας είναι η αδυναμία της χώρας να αξιοποιήσει τα δικαιώματά της στον τομέα του Διαστήματος, καθώς και η μηδενική εμπορική, επιστημονική και ερευνητική χρήση, μη αξιοποιώντας το πλήθος εφαρμογών και πόρων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, καθώς και το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα μας».

Η κα Βαγιωνάκη υπογράμμισε ότι η «ίδρυση και λειτουργία του Οργανισμού καθώς και η σχετική νομοθεσία, θα δώσει την ευκαιρία σε δεκάδες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται πολύπλευρα στο χώρο του Διαστήματος, με περίπου 2000 επιστήμονες και κύκλο εργασιών που προσεγγίζει τα 170 εκατομμύρια ευρώ, να βρουν ένα σταθερό περιβάλλον ανάπτυξης, ενώ θα δώσει τη δυνατότητα σε νέους επιστήμονες που έχουν φύγει, να επιστρέψουν ή να συνεργαστούν με αυτή».
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα λεγόμενα του Προέδρου του ΔΣ της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών, κ. Πότση, ο οποίος σημείωσε ότι «η χώρα μας έχει τη δυναμική να διπλασιάσει τα χρήματα αυτά στα επόμενα χρόνια».

«Όταν μιλάμε για Διαστημικές Εφαρμογές σε μια χώρα όπως η Ελλάδα δεν είναι κάτι τόσο μακρινό, όσο ακούγεται, αλλά για την καθημερινότητα: τηλεπικοινωνίες, ραδιοπλοήγηση, πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, έλεγχος αυθαίρετης δόμησης, γεωργία ακριβείας, επικοινωνία απομακρυσμένων περιοχών, επικοινωνίες στη ναυτιλία μεταξύ απομακρυσμένων πλοίων, αλληλοκάλυψη δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, όπως επίσης στρατιωτικές εφαρμογές, ζητήματα εθνικής ασφάλειας, διεθνείς σχέσεις, καθώς και καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα που θα παραχθούν μέσω της ερευνητικής διαδικασίας και θα τύχουν αξιοποίησης σε διεθνές επίπεδο» πρόσθεσε η βουλευτής Χανίων, ενώ σχολίασε πως καθιερώνεται «συστηματικός αυστηρός έλεγχος και οι ανάλογες ποινές στις διαστημικές δραστηριότητες, με τον ορισμό εμπειρογνωμόνων επιφορτισμένων με τη διενέργεια ελέγχων και επιθεωρήσεων».

Η κα Βαγιωνάκη επιτέθηκε και στους βουλευτές της Αντιπολίτευσης που κατηγόρησαν την Κυβέρνηση ότι φέρνει πλήθος τροπολογιών στο νομοσχέδιο, λέγοντας: «οι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης να μη ξεχνούν το πλήθος τροπολογιών που έρχονταν σε δικά τους νομοσχέδια και μάλιστα ιδιαίτερα επιβαρυντικές για τα τότε δημοσιονομικά της χώρας και τους πολίτες».

«Κάποια θέματα από τα οποία μπαίνουν εδώ, πχ η τροπολογία για τις περιοχές Νατούρα, που ανήκουν σε νομοσχέδια που είναι σε επεξεργασία, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Και ειλικρινά απορώ να δω τι θα κάνετε για τροπολογίες που αφορούν την ενεργειακή φτώχια ή τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ που φέρνουμε προς ψήφιση. Νομίζω, λοιπόν, ότι σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να είμαστε πιο κοντά στην πραγματικότητα» κατέληξε.

Βίντεο για την ομιλία εδώ:

Keywords
Τυχαία Θέματα