Β. Διγαλάκης: Προσπαθούμε να σώσουμε το Πάρκο Χλωρίδας και Πανίδας (audio)

10:05 8/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Άμεσα απειλείται η λειτουργία του Πάρκου Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης, το οποίο εκτείνεται σε 300 στρέμματα στο Ακρωτήρι.

Η χορηγία της Παγκρητικής Αμερικής έληξε πριν από δύο χρόνια, οπότε οι ομογενείς επέλεξαν να στηρίζουν οικονομικά τους άπορους φοιτητές.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Χανίων ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης,

παραδέχθηκε το πρόβλημα και δήλωσε ότι το Ίδρυμα κάλυψε για ένα χρόνο τις μισθολογικές ανάγκες του Πάρκου, αλλά τώρα αδυνατεί να συνεχίσει τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση, λόγω των δραματικών περικοπών στον προϋπολογισμό του Πολυτεχνείου. Ενδεικτικά, όπως ανέφερε ο κ. Διγαλάκης, το ποσό που διαθέτει το Υπουργείο σήμερα είναι μόλις 1 εκ. 100 χιλιάδες, από τα οποία, αν αφαιρεθούν οι ανελαστικές δαπάνες, απομένουν περίπου 50.000 ευρώ για κάθε Τμήμα!

Αποτέλεσμα όλων, είναι να σταματήσουν να εργάζονται οι δύο υπάλληλοι. Θα επιχειρήσουμε να στηρίξουμε τη συνέχεια της λειτουργίας του Πάρκου μέσα από Ευρωπαϊκά Περιβαλλοντικά Προγράμματα που μπορούν να «τρέξουν» Σχολές του Ιδρύματος, ενώ παράλληλα αναζητούνται και άλλοι τρόποι ήπιας εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεων ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του Πάρκου τονίζει ο Πρύτανης. Να υπενθυμίσουμε ότι η Κρήτη παρουσιάζει ιδιαίτερα πλούσια χλωρίδα περιλαμβάνοντας 1873 καταγεγραμμένα είδη φυτών από τα οποία 159 είναι ενδημικά στο νησί. Το 10% των φυτών της Κρήτης θεωρούνται απειλούμενα και χρειάζονται προστασία. Το Πάρκο είναι ένα από τα λιγοστά του είδους του στην Ελλάδα.


Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο Πρύτανης:

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου

Keywords
Τυχαία Θέματα