Β. Αποστόλου: Ανακοίνωσε μέτρα για την ανακούφιση των αγροτών της Λέσβου

20:19 2/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σειρά μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων αγροτών της κεντρικής και δυτικής Λέσβου από τις καταστροφικές βροχοπτώσεις της περασμένης Τρίτης, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Λέσβο.
Ως βραχυπρόθεσμα και άμεσα μέτρα ο κ. Αποστόλου ανακοίνωσε:

-τις πληρωμές μέσα από το κονδύλι που αφορούσε τον γαλακτοκομικό τομέα, 1, 65 εκατ. ευρώ, το 85% του οποίου θα κατανεμηθεί στους κτηνοτρόφους της Λέσβου.

-κατανομή

3 εκατ. ευρώ προκειμένου να πληρωθούν οι εκκρεμότητες βιολογικής γεωργίας 2012-2013. Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα πληρωθεί και το 2014.

Όπως τόνισε ο υπουργός, πρόκειται για χρήματα που ουσιαστικά θα κατευθυνθούν στις συγκεκριμένες περιοχές, δεδομένου ότι στο μεγάλο μέρος αφορούν την κτηνοτροφία της περιοχής.

Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, θα πληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι της εξισωτικής αποζημίωσης στη Λέσβο , ύψους 10 με 12 εκατομμύρια ευρώ.

Μακροπρόθεσμα, κατά τον κ. Αποστόλου, μπαίνουν ζητήματα που έχουν σχέση με την αναθεώρηση της ΚΑΠ, ιδιαίτερα στο κομμάτι της νησιωτικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό ειπε ο κ. Αποστόλου έχουμε καταθέσει πρόταση η οποία θα γίνει αποδεκτή προκειμένου να αύξησουμε το σχετικό πρόγραμμα από τα 24 εκατ. ευρώ, στα 40 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα όπως είπε ο υπουργός έχουν προκηρυχθεί:
-το μέτρο που αφορά τους νέους αγρότες, με προϋπολογισμό 11 εκατ. ευρώ,. δίνοντας στον καθένα από 17 μέχρι 22 χιλιάδες ευρώ, για πρώτη εγκατάσταση.

-το μέτρο που αφορά τη μεταποίηση. Πρόκειται για έργα υποδομών όπως τυροκομεία, ελαιοτριβεία.

Ο κ. Αποστόλου, από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, περιόδευσε στις πληγείσες από τις βροχοπτώσεις περιοχές και συζήτησε με αγρότες, κτηνοτρόφους και φορείς των περιοχών αυτών.

Μέσα από αυτή τη συζήτηση και τις δεσμεύσεις που οι ίδιοι αναλάβαμε, πιστεύουμε ότι πολύ γρήγορα θα επουλωθούν οι πληγές και όχι απλά θα αποκατασταθούν τα όποια προβλήματα που έχουν προκύψει, αλλά κυρίως θα μας δοθεί η δυνατότητα, χρησιμοποιώντας ως βασικό εργαλείο το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, να βάλουμε τον αγροτικό χώρο της Λέσβου σε μια νέα πορεία, σε μια πορεία που ουσιαστικά θα απαντήσει στο μεγάλο ερώτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της ανάπτυξης της χώρας μας, υπογράμμισε ο κ. Αποστόλου.

Σχετικά με τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις τις οποίες ο κ. Αποστόλου χαρακτήρισε συγκλονιστικές, ανακοινώθηκε ότι ο ΕΛΓΑ θα καταγράψει και θα αποζημιώσει ζημιές στην παραγωγή. Όσον αφορά τις ζημιές στις υποδομές και σε υλικό κεφάλαιο, αυτές θα καταγραφούν και θα μπουν στη διαδικασία των ΠΣΕΑ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο συνοδεύονταν από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Φάνη Κουρεμπέ.

Συμμετείχε δε και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με τη συμμετοχή της γενικής γραμματέως της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνας Καλογήρου, του Δημάρχου Σπύρου Γαληνού, των βουλευτών Γιώργου Πάλλη του ΣΥΡΙΖΑ, Χαράλαμπου Αθανασίου της Νέας Δημοκρατίας και Σταύρου Τάσσου του ΚΚΕ, αλλά και πολλών εκπροσώπων γεωργοκτηνοτροφικών σωματείων.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα