Τσίπρας: Σχεδιάζουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για τη Δ. Αττική -Οι προτεραιότητες

21:50 17/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Στη Δυτική Αττική συμπυκνώνονται οι παθογένειες, οι αδικίες και η ταξικότητα ενός ολόκληρου μοντέλου ανάπτυξης που χρεοκόπησε πριν από πέντε χρόνια. Αλλά και η μονομέρεια των πολιτικών διαχείρισης της οικονομικής κρίσης από το 2010 και μετά» τόνισε ο πρωθυπουργός στο 8ο Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Δυτικής Αττικής όπου παρουσίασε τις παρεμβάσεις για την επόμενη μέρα με στόχο την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η χώρα περνάει σε νέα εποχή

«Με την αλλαγή σελίδας στην οικονομική πορεία, με την εκκίνηση της ανάκαμψης έχουμε την υποχρέωση να οργανώσουμε το μέλλον ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «η χώρα βρίσκεται στη μία κρίσιμη καμπή αλλά αφήνει πίσω της κρίσης, περνάει σε μια νέα εποχή».

Επεσήμανε πως τα ελληνικά ομόλογα γύρισαν στις αποδόσεις του 2006. Όλοι προεξοφλούν όχι μόνο την έξοδο από τα μνημόνια αλλά και τη διαρκή ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια.

Κριτική Τσίπρα σε Αντώνη Σαμαρά

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. «Άκουσα σήμερα μετά από 2,5 χρόνια τον πρώην πρωθυπουργό να μας κουνάει το δάχτυλο χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί για τίποτα απ’ όσα έκανε. Κι αφού τα έκανε τόσο καλά γιατί δεν κατάφερε να πετύχει εκεί που πετυχαίνουμε εμείς;»

Αντιμετωπίζουμε άμεσα τις συνέπειες της καταστροφής

«Αντιμετωπίζουμε» είπε ο πρωθυπουργός «τις άμεσες συνέπειες της καταστροφής με την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, την εκκίνηση των διαδικασιών αποκατάστασης των ζημιών, την έκτακτη αποζημίωση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Το βασικό σήμερα είναι η πρόληψη και ο σχεδιασμός του μέλλοντος».

Στόχος πρόσθεσε ο πρωθυπουργός «να δημιουργήσουμε τους όρους για να μην επαναληφθεί η καταστροφή. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν σχεδιάσουμε από κοινού ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή».

Οι Προτεραιότητες

Ο στόχος της δίκαιης ανάπτυξης είναι ένας και συγκεκριμένος: Ο διαρκής περιορισμός των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων. Αυτός ακριβώς είναι που ορίζει και τα μέσα αλλά και τις προτεραιότητες της πολιτικής μας. pic.twitter.com/SpWeT2BfhA

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 17, 2017

Το 2018 ξενικά το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018 ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής του μεγαλύτερου εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο.

Στόχος η βιώσιμη ανάπτυξη

Σε ότι αφορά τις καταστροφές από την πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου σε αγροτικές καλλιέργειες, μελισσοκόμους και σε κάποιους αλιείς, το κόστος αποζημίωσης θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου, μετά τις οριστικές εκτιμήσεις δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η κυβέρνηση στηρίζει απολύτως τις θέσεις της Περιφέρειας Αττικής και των δήμων για το θέμα του βωξίτη. Δεν υπάρχει πλέον χώρος για δραστηριότητες επιβαρυντικές για το περιβάλλον»σημείωσε.

Ιδρύεται Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. » Μετά από μία μακρά και επίμονη διαδικασία διαβουλεύσεων, που ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες στη Δυτική Αττική, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώνουμε την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που προέκυψε από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά».

Πράξεις, παραλείψεις και ευθύνες δεν θα μείνουν «ορφανές»

Μιλώντας για την τραγωδία της Μάνδρας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ήδη ζητήσει από το αρμόδιο Σώμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος να διεξάγουν την έρευνά τους και να θέσουν υπ’ όψιν της κυβέρνησης το πόρισμά τους.

«Και εκεί οι πράξεις, οι παραλήψεις και οι ευθύνες δε θα μείνουν ορφανές, να είσαστε σίγουροι», διαβεβαίωσε το ακροατήριο ο κ. Τσίπρας, που άκουσε με ικανοποίηση τη δέσμευση αυτή.

Θα προχωρήσουμε στην ανέλκυση των 28 ναυαγίων στην Ελευσίνα

«Αναφερόμενος στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στο περιβαλλοντικό πρόβλημα που προκάλεσε το «Αγία Ζώνη ΙΙ» υπογράμμισε ότι «σήμερα, δυόμιση μήνες μετά, και μετά από κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων», έχει καθαριστεί το οικοσύστημα με βάση ό,τι ορίζει η περιβαλλοντική νομοθεσία» και ανακοίνωσε ότι «Μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε στην ανέλκυση και των 28 βυθυσμένων και την απομάκρυνηση 19 εγκαταλελειμένων σκαφών στην περιοχή της Ελευσίνας».

Πολιτιστική Πρωτεύουσα, Ελευσίνα 2021

Ειδική μνεία έκανε ο πρωθυπουργός στην «Πολιτιστική Πρωτεύουσα, Ελευσίνα 2021». Ο θεσμός σύμφνωα με τον πρωθυπουργό μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός για περισσότερες δράσεις, για να πάρει περισσότερο «αέρα» η περιοχή.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός τόνισε στη σύσκεψη που είχε από κοινού με την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, τους δημάρχους της Δυτικής Αττικής και τους υπουργούς ότι «Η επόμενη μέρα», αποτελεί το πρώτιστο μέλημα για την Κυβέρνηση.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικές ειδήσεις:

Τσίπρας: Η επόμενη μέρα της Δ. Αττικής πρώτιστο μέλημα της Κυβέρνησης

Παππάς: Επιταχύνονται οι αιτήσεις για αποζημιώσεις πλημμυροπαθών σε Μάνδρα – Ελευσίνα

Συνέδριο Δ. Αττικής – Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης (video)

Φάμελλος:Προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση για τα επικίνδυνα ρέματα

Keywords
Τυχαία Θέματα