Τρίκαλα: «Εθνικό έγκλημα» χαρακτηρίζουν εργαζόμενοι της ΔΕΗ την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση

23:02 29/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Όλοι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, που μίλησαν σήμερα στην εκπομπή «Δρομολόγιο Αντιθέσεων» στον δημοτικό ραδιοθάλαμο της ΕΡΤ ομοφώνησαν σε έναν όρο για να περιγράψουν την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση μονάδων της ΔΕΗ, στον όρο «εθνικό έγκλημα».

Ανέλυσαν το ιστορικό, βάσει του οποίου φτάσαμε ως εδώ, στην απαξίωση δηλαδή της ΔΕΗ,

περιέγραψαν την στόχευση που επιχειρείται μέσω της ιδιωτικοποίησης και δήλωσαν την απόφαση των εργαζομένων να αγωνιστούν ενάντια στην προοπτική, καλώντας ως σύμμαχο σε αυτό τον αγώνα την κοινωνία. Μάλιστα, έδωσαν και άλλη μία διάσταση, τραγική: Μέσα σε 23 χρόνια στην Πτολεμαΐδα τα εργατικά δυστυχήματα σε μονάδες της ΔΕΗ αυξήθηκαν από εξήντα τέσσερα (64) σε εκατόν εβδομήντα πέντε (175)!

Στο «Δρομολόγιο Αντιθέσεων» μίλησε, μεταξύ άλλων, ο κ. Θύμιος Λαγάρας, εργαζόμενος στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Ταυρωπού – Μεσοχώρας. Τόνισε ότι η ΔΕΗ παραμένει στυλοβάτης της ενέργειας στη χώρα, με τους αμτοηλεκτρικούς σταθμούς και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.

Μίλησε για την επιχειρούμενη «παράδοση της παραγωγής ενέργειας της χώρας σε ιδιώτες, καθώς η ΔΕΗ υποχρεώνεται να δώσει τα εγκατεστημένης ισχύος εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, που έγιναν με τους φόρους του ελληνικού λαού σε ιδιωτικά συμφέροντα». Τοποθέτησε χρονικά την αρχή του… τέλους στη δεκαετία του ’90, τότε που ξεκινούν οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. «Ο ίδιος νόμος – σημείωσε – τροποποιήθηκε πολλές φορές, κατά πώς βόλευε τα ξένα συμφέροντα».

Επεσήμανε ότι το επιχείρημα για χαμηλότερο ρεύμα μέσω της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ είναι φαιδρό και πρόσθεσε ότι όλα όσα έγιναν στη χώρα σε επίπεδο παραγωγής ενέργειας έγιναν από τη δημόσια ΔΕΗ. «Είναι προφανές – δήλωσε χαρακτηριστικά – ότι δεν θα υπήρχε δίκτυο στον ορεινό όγκο με πέντε και δέκα κατοίκους ή στα νησιά από ιδιώτες, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν με μόνο γνώμονα το κέρδος. Αν δεν υπήρχε αυτό που λέμε κοινωνική ΔΕΗ, κάτω από τον έλεγχο του κράτους δεν θα υπήρχαν τα δίκτυα για να τροφοδοτηθεί ο ελληνικός λαός με ρεύμα, με αποτέλεσμα να υπάρχει και η όποια ανάπτυξη». Τέλος, για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ σε σχέση με τα επιχειρήματα περί υψηλών αμοιβών, ξεκαθάρισε ότι αμείβονταν με βάση τις συλλογικές συμβάσεις για τη δουλειά που προσφέρουν, παλεύουν για τη φθηνότερη δυνατή παραγωγή ενέργειας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έδιναν και τη ζωή τους, επικαλούμενος το παράδειγμα της Πτολεμαΐδας. Ο κ. Λαγάρας υπηρέτησε 23 χρόνια στην Πτολεμαΐδα.

«Μετά από 23 χρόνια έχω να πω και αυτό: Όταν ανέβηκα στην Πτολεμαΐδα, στο ορυχείο τα θύματα ήταν 64 από εργατικά ατυχήματα και όταν έφυγα μετά από 23 χρόνια ήταν 175», κατέληξε.


Τη δική του άποψη κατέθεσε και ο συνταξιούχος πλέον εργαζόμενος στο εργοστάσιο του Ταυρωπού κ. Ηλίας Τσιαμαντάς. «Είναι απορίας άξιο – είπε χαρακτηριστικά – πώς έφτασε η ΔΕΗ, η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, που μέχρι πριν 7 χρόνια είχε 1 δις. ευρώ κέρδη σε αυτό το σημείο. Το 2009 η ΔΕΗ είχε τζίρο 6 δις. Με 7,5 εκατ. πελάτες, με 62 σταθμούς παραγωγής ενέργειας, με 363 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και σήμερα πρακτικά να την διαλύουν και να την χαρίζουν σε ιδιώτες, αλλοδαπούς και εγχώριους. Οι οποίοι είναι μεσάζοντες».

Εξήγησε αναλυτικά τον τρόπο απαξίωσης της επιχείρησης, με την είσοδο ιδιωτών στις ανανεώσιμες πηγές, όταν η ΔΕΗ απαγορεύτηκε να δραστηριοποιηθεί σε αυτό τον τομέα και όταν υποχρεώθηκε να αγοράζει πολύ ακριβά το ρεύμα που παράγεται από τους ιδιώτες μέσω των ανανεώσιμων πηγών και να το πουλάει πολύ φθηνά. Τόνισε ότι η ΔΕΗ είχε το φθηνότερο ρεύμα σε όλη την Ευρώπη και για να επιτραπεί να εισέλθουν ιδιώτες στην παραγωγή ξεκίνησε η ιστορία με την επιβολή φόρων στη ΔΕΗ και την επιβολή πρόσθετων χρεώσεων, που καμία σχέση δεν έχουν με το ρεύμα. Πρόσθεσε επίσης, σε ό,τι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές το εξής: «Επειδή οι υποτιθέμενοι επενδυτές μπήκαν στον τομέα, αλλά δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ομαλή ηλεκτροδότηση (δεν έχουν σταθερή παραγωγή) χρειάζονται λιγνιτικές μονάδες βάσης. Έτσι, για να βγάλουν τη ΔΕΗ και από εκεί της απαγόρευσαν να μπει σε νέες επενδύσεις σε λιγντιδικές μονάδες. Ακύρωσαν 2 μονάδες της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. Είπαν ότι δεν έχει δικαίωμα να επενδύσει σε λιγνιτικές μονάδες. Αυτοί που λένε ότι ο λιγνίτης είναι ρυπογόνος θέλουν τώρα να επενδύσουν σε λιγνίτη!».

Ο κ. Τσιαμαντάς πρόσθεσε ότι αυτό που επιχειρείται είναι να δοθούν στα ιδιωτικά συμφέροντα οι υποδομές που έγιναν με τους φόρους του λαού, τον οποίο κάλεσε «να κινητοποιηθεί και να μην επιτρέψει σε αυτούς που άλλα έλεγαν και σήμερα πάνε να περάσουν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ».

Keywords
Τυχαία Θέματα