Τρίκαλα: Αποκλεισμός από το μέτρο μείωσης της νιτρορύπανσης

15:36 4/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Για αποκλεισμό του Νομού από το μέτρο μείωσης της νιτρορύπανσης κάνει λόγο σε επιστολή-παρέμβαση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου, ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης.

Ο αιρετός της Αυτοδιοίκησης ζητά την τροποποίηση των κριτηρίων ένταξης στο συγκεκριμένο μέτρο, έτσι ώστε να μην χαθούν πόροι για τους Τρικαλινούς αγρότες μέσα από το πρόγραμμα, με ταυτόχρονη σοβαρή επιβάρυνση στο φυσικό περιβάλλον για το Νομό Τρικάλων. Στην επιστολή του, ο κ. Μιχαλάκης εξηγεί ότι

με την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που αφορά στη δράση “Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα” και τον καθορισμό των κριτηρίων μοριοδότησης για ένταξη στο μέτρο, προκλήθηκε έντονος προβληματισμός και διαμαρτυρίες στο σύνολο των αγροτών της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Κι αυτό, όπως επισημαίνει, γιατί “με την Υπουργική Απόφαση και τον καθορισμό των κριτηρίων μοριοδότησης, πριμοδοτούνται περιοχές που τα υπόγεια υδατικά τους συστήματα κατατάσσονται σε κακή ποιοτική (χημική) κατάσταση, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας”. Στις συγκεκριμένες περιοχές οι ενδιαφερόμενοι βαθμολογούνται μέχρι 100 μόρια επιπλέον και προφανώς προηγούνται της ένταξης, ενώ το αμέσως επόμενο κριτήριο αφορά σε προστατευόμενες περιοχές (Natura κ.λπ.) με πρίμ 20 μορίων. Όπως εξηγεί στην επιστολή του ο αντιπεριφερειάρχης, με βάση το παραπάνω Σχέδιο Διαχείρισης το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων κατατάσσεται στη ζώνη “καλής” χημικής κατάστασης των υπογείων υδάτων, “και εάν δεν υπάρξει τροποποίηση των κριτηρίων, οι Τρικαλινοί αγρότες δεν θα ενταχθούν στο μέτρο μείωσης της νιτρορύπανσης, με συνέπεια τη σημαντική απώλεια εισοδήματος σε έναν Νομό με έντονη γεωργική δραστηριότητα και σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση σε εκτάσεις που κατά την προηγούμενη πενταετία ήταν ενταγμένες στο προαναφερθέν μέτρο και επομένως προστατεύονταν”. Υπενθυμίζεται τέλος ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2012 είχαν ενταχθεί 99 παραγωγοί του Νομού Τρικάλων, με το συνολικό ποσό πληρωμής για την πενταετία να ανέρχεται στα 2.200.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα