Τράπεζες: Πέτυχαν τον στόχο για τα ΜΕΑ, έχασαν τον στόχο για τα ΜΕΔ

15:39 6/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να τα πάνε καλύτερα από τον στόχο που είχε τεθεί για τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (ΜΕΑ) στο τέλος Ιουνίου 2017 αλλά απέτυχαν να πιάσουν τον στόχο στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) σύμφωνα με τα στοιχεία της τριμηνιαίας έκθεσης συμμόρφωσης της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Πιο συγκεκριμένα, τα ΜΕΑ

αγγίζουν τα 101,84 δισ. ευρώ ή 1,6 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το ποσό-στόχο τον Ιούνιο.

Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες δεν κατάφεραν να πιάσουν τον στόχο για τα ΜΕΔ για δεύτερη συνεχόμενη περίοδο. Τα ΜΕΔ έφτασαν τα 72,8 δισ. ευρώ ή περίπου 0,4 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο.

Παρά την επίτευξη του ποσού-στόχου για τη μείωση των ΜΕΑ, ο μειωμένος όγκος συνολικών δανείων οδήγησε τον δείκτη ΜΕΑ σε υψηλότερα των προβλεπομένων επίπεδα.

Ο δείκτης ΜΕΑ βρίσκεται στο 50,6%, υψηλότερα από την πρόβλεψη του 50% για το εν λόγω τρίμηνο, ενώ ο δείκτης ΜΕΔ στο 36,1% συγκριτικά με την πρόβλεψη του 35,0%.

Η ΤτΕ επισημαίνει ότι η απόδοση σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί για τα τρία κυριότερα
χαρτοφυλάκια (στεγαστικό, καταναλωτικό, επιχειρηματικό) διαφέρει.

Οι μεγαλύτερες αποκλίσεις παρατηρούνται στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, ενώ σχετικά καλύτερη εικόνα εμφανίζει το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2017, οι εισπράξεις από ΜΕΑ προς το υπόλοιπο των ΜΕΑ κινήθηκαν περίπου στα ίδια επίπεδα με το στόχο που είχε τεθεί (0,79% έναντι του στόχου 0,84%), βελτιώθηκαν όμως σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο (0,79% έναντι 0,74%) σύμφωνα με την ΤτΕ.

Ο τριμηνιαίος δείκτης αθέτησης (default rate) παρέμεινε σε επίπεδα άνω του 2%, ξεπερνώντας τον ρυθμό αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (cure rate) και καθιστώντας τις εκτεταμένες διαγραφές δανείων το σημαντικότερο μέσο μείωσης των NPEs.

Οι διαγραφές δανείων ανήλθαν σε 1,9 δισ. για το δεύτερο τρίμηνο, αγγίζοντας τα 3,3 δισ. για το πρώτο μισό του έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα