Το πρώτο ψηφιακό χειρουργείο σε δημόσιο ίδρυμα απέκτησε το Νοσοκομείο Βόλου

18:03 30/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Εγκαινιάστηκε σήμερα η πρώτη σε δημόσιο Νοσοκομείο ψηφιακή χειρουργική αίθουσα και ο Υπερηχογράφος Υψηλής Ευκρίνειας ειδικών Εφαρμογών & Ελαστογραφίας στο Νοσοκομείο του Βόλου, προϋπολογισμού 570.000 ευρώ. Παρόντες η υφυπουργός Εσωτερικών Μ. Χρυσοβελώνη, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, περιφερειακοί σύμβουλοι και γιατροί του Νοσοκομείου.

Τα σημαντικά οφέλη του ψηφιακού

χειρουργείου και του υπερηχογράφους τόσο για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και για τους ασθενείς παρουσιάστηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αχιλλοπούλειου. Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο διοικητής του Νοσοκομείου, Ματθαίος Δραμητινός επισημαίνοντας ότι η χειρουργική αίθουσα θα λειτουργήσει από αύριο.

Αναφορικά με τις συμβάσεις που υπογράφηκαν, η μία αφορά τον μαγνητικό τομογράφο 900.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2017, η δεύτερη, με χρηματοδότηση 125.000 ευρώ από το ίδιο πρόγραμμα αφορά τους αναπνευστήρες της ΜΕΘ . Η τρίτη και η τέταρτη αφορά δύο έργα ΕΣΠΑ, και συγκεκριμένα το ψηφιακό ακτινολογικό με χρηματοδότηση 250.000 ευρώ και η ανανέωση όλων των χειρουργικών εργαλείων με 100.000 ευρώ.

«Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα ανοίξει θέση ειδικού ακτινοδιαγνωστή για τον μαγνητικό τομογράφο και ειδικού καρδιολόγου για τον στεφανιογράφο. Αυτό θα είναι και το επόμενο έργο που θα εγκαινιάσουμε. Ο μαγνητικός θα είναι σε ειδικό χώρο στο υπόγειο του νοσοκομείο». Αναφορικά με τον στεφανιογράφο, ο διοικητής εκτιμά πως έρθει το καλοκαίρι στο Νοσοκομείο.

Ο κ. Θανάσης Λιούπης, διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου τόνισε σε δηλώσεις του ότι το ψηφιακό χειρουργείο θα βοηθήσει τους γιατρούς να κάνουν εγχειρήσεις με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους ενώ θα χρησιμοποιηθεί και για εκπαιδευτικού σκοπούς. «Το πλεονέκτημα είναι ότι απαιτείται λιγότερο προσωπικό ενώ μπορεί να καταγράφεται η εγχείρηση και να την ανακαλέσει ο γιατρός αν υπάρχει πρόβλημα».

Αναφορικά με τον υπερηχογράφο ο επικουρικός ακτινολόγος Λευκός Πέτρος ανέφερε ότι πρόκειται για υπερσύγχρονο μηχάνημα που μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού αλλά και τους ασθενείς με χρόνιες ηπατοπάθειες.

Η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη χαρακτήρισε την προμήθεια των σύγχρονων μηχανημάτων σημαντική και επισήμανε ότι αποδεικνύεται ότι έγινε σωστή απορρόφηση των χρηματοδοτήσεων από το Αχιλλοπούλειο. «Όλα τα έργα αποδεικνύουν ότι η στόχευση της κυβέρνησης ήταν να στηρίξει το σύστημα της δημόσιας υγείας» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε σε συστράτευση προκειμένου το Νοσοκομείο να συνεχίσει την ανοδική του πορεία.

Την ικανοποίησή του για την τήρηση του οδικού χάρτη που χ άραξε η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, εξέφρασε ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός. «Συνεργαζόμαστε για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Θέλουμε οι πλούσιοι να προστρέχουν στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και όχι οι φτωχοί στις ιδιωτικές. Αυτό θέλουμε να το πετύχουμε με συνεργασίες».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα