Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου (Video)

18:30 23/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Φυσικό ή τεχνητό χριστουγεννιάτικο δεντρο; Ένα ερώτημα που «ταλανίζει» πολλούς καταναλωτές κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Μπορεί το τεχνητό έλατο να κοστίζει λιγότερο και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και τα επόμενα χρόνια, αλλά το φυσικό δίνει μία ζωντανή αίσθηση στον χριστουγεννιάτικο στολισμό. Ποιο είναι όμως φιλικότερο προς το περιβάλλον; Τα έλατα που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι καλλιεργημένα σε ιδιόκτητες εκτάσεις με αποκλειστικό σκοπό να διατεθούν για χριστουγεννιάτικους στολισμούς και δεν είναι κομμένα από φυσικά δάση.

Η επιλογή του φυσικού ελάτου έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις κατά

50% λιγότερες, σε σχέση με το τεχνητό, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε ο αναπληρωτής καθηγητής του Χαροκοπειού Πανεπιστήμιου Κώστας Αμπελιώτης.

Η μελέτη συνέκρινε ένα φυσικό δέντρο που καλλιεργείται για 12 χρόνια στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής και θα μεταφερθεί στην Αθήνα, με ένα τεχνητό δέντρο που κατασκευάζεται στη Κίνα και υποθέτουμε ότι το κρατάμε πάνω από δέκα χρόνια στο σπίτι. Με τη μεθοδολογία της ανάλυσης του κύκλου ζωής. Το συμπέρασμα είναι ότι το φυσικό δέντρο είναι το προτιμητέο, ως προς την κατανάλωση των φυσικών πόρων, τη μεταφορά του και το ότι το τεχνητό δέντρο παράγεται από πολυβινυλχλωρίδιο, παράγωγο πετρέλαιου που είναι επιβαρυντική χημική ένωση για την υγεία.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΤΕΡΠΗ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα