«Το λυκόφως των χρεών» στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

09:06 14/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η όπερα «Το λυκόφως των χρεών» επανέρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στις 14 και 17 Ιανουαρίου, στις 8.30 το βράδυ, για πέντε παραστάσεις.

Πρόκειται για μια ριζική διασκευή του «Λυκόφωτος των θεών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ σε μουσική μεταγραφή του Χαράλαμπου Γωγιού, λιμπρέτο του Δημήτρη Δημόπουλου και σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη.

«Το λυκόφως των χρεών» αποτελεί την τρίτη παράφραση της ανατρεπτικής δημιουργικής ομάδας των Χαράλαμπου Γωγιού, Αλέξανδρου Ευκλείδη και Δημήτρη Δημόπουλου.

Στο

λυκόφως των χρεών, τα μουσικά μοτίβα του πρωτότυπου, τα περίφημα «λάιτ μοτίβ» του Βάγκνερ, αντικαθίστανται από πασίγνωστα ελληνικά μουσικά θέματα, όπως ο Εθνικός Ύμνος και το παιδικό τραγούδι «Πού ’ν’ το, πού ’ν’ το, το δαχτυλίδι», δημιουργώντας ένα παλίμψηστο, όπου η βαγκνερική δραματουργία συνδιαλέγεται άμεσα με τον συγκινησιακό κόσμο του Έλληνα ακροατή.

Το πεντάωρης διάρκειας πρωτότυπο έργο μειώνεται κατά τα δύο τρίτα σε διάρκεια και μεταφέρεται σε διαστάσεις δωματίου, με έντεκα τραγουδιστές και ένα εννεαμελές ενόργανο σύνολο στη θέση της ογκώδους βαγκνερικής ορχήστρας.

Παραστάσεις: 14, 17 Ιανουαρίου 2018
Ώρα έναρξης: 8.30 το βράδυ

Μεταγραφή-μουσική διεύθυνση: Χαράλαμπος Γωγιός
Κείμενο: Δημήτρης Δημόπουλος
Ιδέα-σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ευκλείδης
Σκηνικό-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Δραματουργική συνεργασία: Ελένη Τριανταφυλλοπούλου

Βρουγχίλδη: Τζούλια Σουγλάκου
Σωτήρης: Δημήτρης Πακσόγλου
Μέρτεν: Πέτρος Μαγουλάς
Εκσυγχρονισμός-Γέρος-Μέτερνιχ: Γιάννης Γιαννίσης
Λογική-Μελίνα-Σουλιώτισσα: Φωτεινή Κωστοπούλου
Μελίνα-Σουλιώτισσα: Ειρήνη Καράγιαννη
Μελίνα-Σουλιώτισσα: Μαργαρίτα Συγγενιώτου
Προτομές: Βασίλης Δημακόπουλος, Γιάννης Καλύβας, Μιχάλης Κατσούλης, Γιάννης Φίλιας

Μουσικοί: Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί), Άγγελος Λιακάκης (βιολοντσέλο), Γιώργος Αρνής (κοντραμπάσο), Δώρα Ιορδανίδου (φλάουτο), Μαρία Σιφναίου (όμποε), Στάθης Μανάτος (κλαρινέτο), Μάνος Βεντούρας (κόρνο), Γιάννης Τσανακαλιώτης-Μαρία Νεοφυτίδου (πιάνο)

Τιμές εισιτηρίων: 18, 25 ευρώ-Φοιτητικό – παιδικό: 12 ευρώ

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Τηλ. 2130885700

Keywords
Τυχαία Θέματα