Το κορίτσι και ο ταύρος

23:03 14/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Wall Street είναι ένας διεθνώς γνωστός όρος που σηματοδοτεί μία σειρά από ενέργειες και δυνάμεις σε σχέση με την αμερικανική οικονομική αγορά. Εκτός από το ίδιο το χρηματιστήριο και κάποιους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που βρίσκονται στον δρόμο αυτό, ένα από τα πιο γνωστά της σύμβολα βρίσκεται στην πραγματικότητα σε κάποιον άλλο δρόμο. Παρά την μικρή σημειολογική διαφορά, ο ταύρος της Wall Street, το γλυπτό του Αρτούρο Ντι Μόντικα αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά υπαίθρια έργα τέχνης της πόλης, συγκεντρώνοντας τα βλέμματα κατοίκων και τουριστών για σχεδόν 30 χρόνια.

Το επίσημο όνομα

του γλυπτού είναι «ταύρος επιτιθέμενος (charging bull)» και έχει να κάνει με μία από δύο μεταφορές που χρησιμοποιούνται για την κίνηση στο χρηματιστήριο, το οποίο σύμφωνα με αυτές χαρακτηρίζεται είτε ως αρκούδα, είτε ως ταύρος. Προσφάτως, ο επιτιθέμενος ταύρος επιτέθηκε σε ένα κορίτσι, το οποίο στέκεται με τόλμη απέναντί του εδώ και κάποιους μήνες. Το κορίτσι αυτό είναι ένα γλυπτό που εγκαταστάθηκε κατ’ εντολή ενός ομίλου εταιρειών της Wall Street και της διαφημιστικής εταιρείας που έχει αναλάβει την προώθησή του. Το χαρακτηριστικό του ομίλου αυτού είναι ότι οι εταιρείες που συμεριλαμβάνονται σε αυτόν απασχολούν περισσότερες γυναίκες σε διοικητικές θέσεις, συγκριτικά με άλλες εταιρείες. Το μήνυμα της εγκατάστασής του απέναντι από το γλυπτό του Ντι Μόντικα είναι η ίση αντιμετώπιση ανδρών και γυναικών στη Wall Street.

Τόσο ο ίδιος ο Ντι Μόντικα, όμως, όσο και οι δικηγόροι του, ζητούν την απομάκρυνση του νέου γλυπτού, το οποίο, όπως σχολίασαν, αλλοιώνει τον χαρακτήρα του δικού του έργου. Ο Ντι Μόντικα, ο οποίος έχει κατοχυρώσει τον ταύρο ως σήμα κατατεθέν, υποστηρίζει πως το γλυπτό το οποίο ήταν μια απάντηση στις αρνητικές επιδόσεις του χρηματιστηρίου στη δεκαετία του 1980 περιέχει ένα μήνυμα «ελευθερίας στον κόσμο, ερήνης, δύναμης, ισχύος και αγάπης», και πως το μήνυμα του «άφοβου κοριτσιού», όπως λέγεται το καινούριο γλυπτό που τοποθετήθηκε απέναντί του, αλλοιώνει το περιεχόμενό του, προφανώς καθιστώντας το μια αρνητική παρουσία.

Το άφοβο κορίτσι θα παρέμενε απέναντι από τον επιτιθέμενο ταύρο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, όμως η αποδοχή του κοινού του διασφάλισε συνεχόμενες παρατάσεις. Οι δικηγόροι του Ντι Μόντικα σχολιάζουν πως ελπίζουν να επιλυθεί φιλικά η διαφορά ανάμεσα στις δύο πλευρές, χωρίς να αποκλείουν μια δικαστική διαμάχη.

Πηγή-Φωτο: NEW YORK TIMES

Keywords
Τυχαία Θέματα