Το καλό και το κακό σενάριο για την οικονομία

09:15 19/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ
Του Γιώργου Χ. Παπαγεωργίου

Ο κόμπος φτάνει στο χτένι για το κλείσιμο της αξιολόγησης, που αποτελεί το «κλειδί» για μια σειρά από παράγοντες που σχετίζονται με την οικονομία.

Εάν μεν οι αποφάσεις ληφθούν στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, υπάρχει ακόμα η προοπτική να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 2,7% φέτος, πράγμα που με τη σειρά του θα διευκολύνει τους χειρισμούς στην οικονομία.

Προφανώς, η κατάσταση θα παραμείνει ιδιαίτερα δύσκολη, ιδιαίτερα για τα μικρά και μεσαία στρώματα, αλλά, εν πάσει περιπτώσει,

μπορεί να αρχίσει το «παιχνίδι να γυρίζει» έτσι ώστε να αποφευχθούν τα νέα μέτρα.

Εάν, αντιθέτως, η συμφωνία δεν κλείσει εγκαίρως, είναι αμφίβολο ότι η οικονομική ανάπτυξη θα ξεπεράσει στην καλύτερη περίπτωση το 1,8% του ΑΕΠ -ένα ποσοστό το οποίο εκτιμάται ότι θα επιτύχει η οικονομία «από μόνη της», ακόμα και χωρίς τη θετική συνεισφορά της βελτίωσης των προσδοκιών και τα όποια οφέλη από την βελτίωση της ρευστότητας.

Δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός έχει καταρτιστεί με βάση την πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ 2,7%, εάν ο στόχος δεν επιτευχθεί, τα φορολογικά έσοδα θα είναι χαμηλότερα από τις προβλέψεις και εφόσον οι στόχοι δεν καλύπτονται πιθανότατα θα δημιουργηθούν πιέσεις για νέα μέτρα.

Επιπλέον, εάν η αξιολόγηση τραβήξει μέχρι τα μέσα της χρονιάς, ακόμα κι αν τελικά κλείσει επιτυχώς, δεν θα υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα από την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση καθώς η τελευταία θα βρίσκεται στο τέλος της.

Αυτά τα δεδομένα έχουν υπ΄ όψιν στο οικονομικό επιτελείο και για το λόγο αυτό προωθούν την πρόταση για τον «ενισχυμένο δημοσιονομικό κόφτη» δημοσίων δαπανών, ο οποίος θα ενεργοποιείται εφόσον δεν καλύπτονται οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Η εκτίμηση που έχει επικρατήσει είναι ότι το πολιτικό κόστος που θα έχει η υιοθέτηση του νέου κόφτη, θα υπερκαλυφθεί εάν το «αντάλλαγμα» είναι η απεμπλοκή και το κλείσιμο της αξιολόγησης, διότι το όφελος που θα υπάρξει για την οικονομία θα μεταφραστεί τελικά και σε πολιτικά κέρδη.

Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν επιπλέον ότι ο ενισχυμένος κόφτης δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί εφόσον κλείσει η αξιολόγηση και η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει με αξιόλογους ρυθμούς, οπότε η υιοθέτησή του δεν θα έχει πρακτικό αποτέλεσμα.

Αυτό που μένει να φανεί, βέβαια, είναι κατά πόσον οι δανειστές και κυρίως η σκληρή γερμανική πλευρά θα δεχθούν τη λογική του κόφτη εγκαταλείποντας τη θέση τους ότι χρειάζονται από τώρα συγκεκριμένα μέτρα ή εάν απαιτήσουν τέτοιες προδιαγραφές για τη λειτουργία του κόφτη που τελικά το αποτέλεσμα θα είναι ισοδύναμο με νέα μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα