Το «γλυπτό της προσφοράς» χαρίζει ο Κουνς στο Παρίσι

15:48 22/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα «μπουκέτο από τουλίπες«, ως «σύμβολο μνήμης» μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, που σκόρπισαν θλίψη στη Γαλλική πρωτεύουσα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, σκοπεύει να χαρίσει ο Αμερικάνος Γλύπτης, Τζεφ Κουνς στους παριζιάνους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του δήμου της πόλης.

Μιλώντας μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ, ο δημοφιλής καλλιτέχνης, δήλωσε πως το έργο του, ύψους 10 μέτρων, κατασκευασμένο από ορείχαλκο,

ανοξείδωτο ατσάλι και αλουμίνιο, συμβολίζει την πράξη της προσφοράς.

Το γλυπτό αναπαριστά ένα χέρι που κρατά ένα μπουκέτο με τουλίπες και σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα εγκατασταθεί, εντός του 2017, στην πλατεία μπροστά από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Παρισιού και από το Παλάτι του Τόκιο (Palais de Tokyo). Αυτή τη στιγμή το έργο βρίσκεται ακόμα υπό κατασκευή στη Γερμανία. Το κόστος παραγωγής και εγκατάστασής του υπολογίζεται σε τρισήμισυ εκατομμύρια ευρώ και θα καλυφθεί από δωρεές ιδιωτών στη μη κυβερνητική οργάνωση Fonds Pour Paris και το παράρτημά της στις ΗΠΑ, στο Paris Foundation.

Το χέρι παραπέμπει στο ‘Αγαλμα της Ελευθερίας που κρατά έναν πυρσό, δώρο της Γαλλίας στις ΗΠΑ. «Μπορούμε επίσης να σκεφθούμε τα εντυπωσιακά λουλούδια του Μονέ, τα ροκοκό λουλούδια του Φρανσουά Μπουσέ, του Ζαν-Ονορέ Φραγκονάρ ή του Πικάσο. Τα λουλούδια συμβολίζουν τη ζωή που συνεχίζεται», δήλωσε ο καλλιτέχνης και εξήγησε ότι από όλα τα λουλούδια διάλεξε τις τουλίπες επειδή «έχουν την ιδιότητα να επανακάμπτουν» και αυτό είναι ένας συμβολισμός για τις οικογένειες των θυμάτων, που -ο ίδιος ελπίζει ότι- θα προχωρήσουν μπροστά.

Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, δήλωσε με τη σειρά της: «η απόφαση του καλλιτέχνη να δωρίσει στο Παρίσι την αρχική ιδέα ενός μνημειώδους έργου, συμβολίζοντας τη γενναιοδωρία και τη συμμετοχή, μαρτυρά την αμετάκλητη αφοσίωση που υπάρχει ανάμεσα στην πρωτεύουσά μας και τις ΗΠΑ».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / New York Times

Keywords
Τυχαία Θέματα